ŠESTI DURMITORSKI TREKING

ŠESTI DURMITORSKI TREKING

medjed 049
Treking svih trekinga:
Jednostavno rečeno – savršena planina, baš takvu smo planinu zamišljali kao djeca. Ima u sebi neku čar života, neki odsjaj gora, jezera, kanjona, onih cvjetnih livada durmitorskih i čini se da nigdje, kao ovdje, čovjek ne može uživati u čarima prirode uvijek i jednako. Kad pogledate moćnu gromadu Durmitora, dočeka vas čarolija prirode, na koju ni čovjek ni vrijeme nisu ostavili traga, a sunce iza njegovih surih pleća zalazi kao da se nikad više neće vratiti.

Durmitor nije masivan poput Velebita, kružna cesta oko njegovog ruba dugačka je svega 90km, što znači da se prostire na površini manjoj od Medvednice. Međutim, u tako relativno malom području masiva Durmitor, ima čak 48 vrhova iznad 2000m, od čega 40 preko 2100m, od čega 27 preko 2200m, od čega 18 preko 2300m, od čega 7 preko 2400m i samo jedan preko 2500m (Bobotov kuk); Na istom tom području ima 17 jezera iznad 1400m, od čega 11 iznad 1500m, od čega 9 iznad 1600m, od čega 4 iznad 1700m, od čega su dva iznad 2000m (Zeleni vir i Miloševa lokva), a najdublje je Crno jezero (49m). Na istom tom području ima 27 markiranih i 12 nemarkiranih staza.


Staze trekinga obići će sve najatraktivnije dijelove Durmitora (Crno jezero, Savin kuk, Škrčko jezero, Barno jezero, Jablan jezero, Crvena greda, Zminje jezero, Zeleni vir, Momčilov grad, Međeđe ždrijelo, Sedlo, Šareni pasovi, Prutaš, Bobotov kuk, Veliki i Mali Međed…), i sve učesnike očekuje nešto posve drugačije od hrvatskih trekinga. Orijentacija je krajnje jednostavna, obzirom da je Durmitor potpuno otvorena planina, i sa skoro svake kontrolne točke se već vidi sljedeća. Posebnost ovog trekinga je u ljepoti raskošnih planinskih pejzaža, u osvajanju visina od kojih zastaje dah i s čijih vrhova se pružaju fantastični pogledi na udaljene horizonte kanjona Pive i Tare, te najviših planina Albanije, Srbije i Bosne (Prokletije, Kopaonik i Zelengora).


Organizatori trekinga
: Atletski klub Durmitor (Žabljak) i Atletski klub Sljeme (Zagreb)

 • Datum: Subota – 09.08.2014. (start je u 10:00)
 • Lokacija: Nacionalni park Durmitor (Žabljak, Crna Gora)
 • Start i cilj: (Atletski kamp Ašković, Kovačka dolina, Žabljak)
 • Online prijave su zatvorene. Startnine za DARK i LIGHT kategoriju su po 20 eura (majica, ručak, GSS, instrukcije, natjecateljski karton, upad u nacionalni park). Za prijavljene naknadno i na licu mjesta ne garantiramo majice, obzirom da će se štampati na osnovu specifikacija s online prijava.
 • Plaćanje na licu mjesta prilikom podizanja natjecateljskog kartona

Durm_majica2

Finišerska medalja za prvih 99 učesnika:

durmitor medalja

Dužina i vrijeme trajanja trke: light kategorija cca 10-12 km (1-3 sata), dark kategorija cca 20-25 km (4-7 sati)

Obavezna oprema:

– kompas, mobitel, zviždaljka
– čeona lampa s rezervnim baterijama! (samo za dark)
– komplet prve pomoći + astro folija
– zemljovid – natjecateljski karton – instrukcije za utrku

Za svaki komad obavezne opreme koji nedostaje dodat će se 15 minuta na ukupno vrijeme!!
Opremu nabavite prije jer najvjerojatnije u Žabljaku nećete moći; natjecateljski karton i instrukcije za utrku osigurava organizator.

Zemljovid terenahttp://travel.valek.net/storage/maps/Durmitor.jpg (preciznije karte mogu se kupiti u Žabljaku, ili prilikom prijave, cca 5 eura)


Kontrolne točke (redoslijed obilaženja je proizvoljan)
:

DARK (cca 25 km):

LIGHT (cca 12 km):

Moguća je promjena kontrolnih točaka u slučaju lošeg vremena!!

Put do Žabljaka:

 • –  Najkraća, najljepša i najjeftinija varijanta (45kn cestarine + 500kn goriva): Zagreb – Okučani (125km) – Banja Luka (187km) – Donji Vakuf (282km) – Kaonik (327km) – Srpsko Sarajevo (410km) – Foča (475km) – Šćepan Polje (495km) – Trsa (530km) – Žabljak (570km)… Cesta ide kroz kanjone Vrbasa, Bistrice, Drine i Pive.
 • Malo duža, malo skuplja i malo brža varijanta (70kn cestarine + cca 500kn goriva): Zagreb – Slavonski Brod (200km) – Doboj (270km) – Zenica (355km) – Sarajevo (430km) – Foča (495km) – Šćepan Polje (515km) – Trsa (550km) – Žabljak (590km).  Kanjoni: sve isto, samo bez Vrbasa.
 • Najbrža i najskuplja varijanta (200kn cestarine + cca 700kn goriva): Zagreb – Dubrovnik (600km) – Trebinje (645km) – Nikšić (710km) – Šavnik (755km) – Žabljak (800km). Odmah nakon Dubrovnika skrenuti lijevo prema Trebinju (loše označeno, tu svi fulaju i završe na crnogorsku obalu i tako produže put za 2-3 sata). Zanimljiv komad od Trebinja do Nikšića. Od Šavnika do Žabljaka je novoizgrađeni autoput u dužini 40-ak km, kojeg nema na karti.

Autokarta Crne Gore: http://www.velikaplaza.info/docs/Montenegro_Automap.jpg Prve dvije varijante dolaska u Žabljak: od Foče do graničnog prijelaza Šćepan Polje (na karti piše Hum) je 22km najgore ceste na kojoj ste ikad bili, svakako izbjeći mrak, inače možete završiti u Drini! Slijedi 26km ceste uz kanjon rijeke s najljepšim imenom – Pive. U tih 26 kilometara prođe se kroz 85 tunela i preko hidroelektrane koja čini isto tako milozvučno Pivsko jezero. Nakon toga označeno skretanje ulijevo za mjesto Trsa, direktno u tunel. Paziti da se ne fula to skretanje, jer u protivnom se vozi 100km viška zaobilaskom preko Nikšića. Od tog tunela ima 9km do Trse, karakteristika tog malog naselja je da se u birtiji hlade pive u snijegu, i to još Nikšićke. Znači – pauza (uz pivo jako dobro legne i kuvana jagnjetina s krtolama i kozjim sirom). Odande ide najljepši dio puta kroz nacionalni park, 40km planinske ceste kroz masiv Durmitora, kakve ste mogli vidjeti samo još u pirinejskim etapama Tour de Francea. Btw, cesta je nova pa je nema na karti. Tojest ima, ali je označena kao makadam, u stvarnosti je jako dobra… jest da je malo uža (lokalni standard), ali prometa ionako gotovo i da nema, samo treba paziti na ovce i krave po putu.

krave

Valuta u Crnu Goru je, ka i u svaku europsku državu – evro!! Mobilna telefonija je do zla boga skupa, najbolje isključit ili kupit bonove lokalnih mreža i pisat smsove.

 • Plan ulaska u Žabljak: i kako doći do kuće gdje je prijava, start, cilj, ručak poslije trke i proglašenje:  http://goo.gl/maps/SedA Isprintajte sad odmah i nosite sa sobom, javit vam se na mobitel iz gore navedenog razloga sigurno neću da bi vas navigavao. Imajte kartu ili zapomagajte lokalno stanovništvo, treking-stožer je na rubu Žabljaka, u dijelu koji se zove Kovačka dolina (tražiti Danicu ili Tomu Ašković, nipošto mene).
 • Smještaj: Privatni košta cca 10-ak evra, u malo boljim apartmanima 15-ak. Sve informacije i prijave za smještaj: ak.durmitor.zabljak@gmail.com Mobitel 00382-67-362-372 – Danica
 • Info: Sve informacije u vezi trekinga: Janko, tergatjanko@gmail.com. Mobitel 091-503-2734 (na koji se javljam samo do 01.08., a možda ni dotad). Uostalom, sve vi piše gore…
Durmitor Trek… još par riječi

Durmitor Trek… još par riječi

Kad je vrli organizator Janković Durmitor Trek nazvao trekingom svih trekinga, pomislih si ne zovemo li tako Velebit, a onda se sjetih da je isti majka svih trekinga i da sam i sam prije dvije godine između ove utrke i pojma treking stavio znak jednakosti, a i Šimun je nakon nje pridodao da je ovo ultimativni trek. Sve navedene tvrdnje stoje. Zašto? Oj, nestrpljivi štioče i štiokinjo, polako, drš’te se, krećemo…

(više…)