Kad se vratite s prvog ovogodišnjeg Lagvića, otuširajte se (ne nužno), pripremite čips, kokice i pivo, zavalite se u kauč, i u 3 popodne okrenite na Eurosport i uživajte sljedeća 3 sata u direktnom prenosu 42. po redu njujorškog maratona.

Za ovonedjeljnu trku podijeljeno je preko 47,000 startnih brojeva (38% ženskih!), pa će vjerojatno, kao i svake godine, biti postignut svjetski rekord po broju finišera na jednom maratonu, kojeg od lani drži, a tko drugi nego opet New York – 44,785! Ne možete zamisliti taj kaos u startnom prostoru i groznicu okolo 1700 kemijskih šekreta, jer ama baš svaki maratonac mora svoju zadnju kap iscijediti 15-ak minuta prije pucnja.

Ludnica je, naravno, i na stazi, jer osim 50 tisuća trkača, koje će na okrepnim stanicama posluživati 8000 volontera, uz stazu se nagura još oko dva i pol milijuna gledatelja, a doživljaj uveličava 130 različitih bendova raspoređenih uz maratonsku trasu (matematički, u prosjeku svakih 325 metara!). Nakon što masa protutnji gradom, smetlari dolaze na svoje. Treba, između ostalog, počistiti 2 i pol milijuna plastičnih čaša, te 7 tona robe sa startnog prostora!? Za neupućene: obzirom na relativno kasni termin, ovo je jedan od hladnijih maratona, pa trkači prije starta preko dresa obično nose stare majice dugih rukava, koje bacaju sa sebe kada trka počne. A njihove ruksake i torbe sa suhom robom, koje su predali na Staten Islandu, prevozit će do Central Parka konvoj od čak 75 kamiona!

A sve je počelo davne 1970.g. Legendarni Fred Lebow (inače porijeklom Rumunjko s Transilvanije), kojeg se može smatrati ocem njujorškog, pa samim tim i bilo kojeg gradskog maratona, obzirom da je sve počelo baš u New Yorku, je uložio čitavih 300 dolara u organizaciju prve trke, na kojoj je nastupilo 127 trkača, a završilo 55, od čega samo jedna žena. Trčali su se samo krugovi po Central Parku, a startnina je iznosila 1 (jedan) dolar! Današnja startnina iznosi 250 $!

U početku nije bilo starosnog limita za nastup na maratonima, pa su tinejdžeri često trčali u New Yorku, a najmlađi učesnik Wesley Paul je 1977.g. završio maraton za nevjerojatnih 3:00:37, i to kada je imao samo 8 godina! Danas je to nemoguće, jer prvi uvjet za nastup na maratonu je da ste punoljetni. A uz tu informaciju ide zanimljivi podatak iz ove godine: Izvjesna Megan Herring će upravo na dan maratona napuniti 18 godina, i to samo sat vremena prije starta, što je čini najmlađom učesnicom NY maratona novijeg, malo više osviještenog doba, u kojem se ima obzira prema mladim trkačima. Meganin otac je morao organizatorima donijeti na uvid kopiju izvoda iz knjige rođenih, kako bi dokazao u koliko se sati rodila njegova kći, te joj na taj način omogućio nastup.

Inače, za njujorški maraton se prijavilo 120,000 trkača, mnogi su izvučeni lutrijom, a puno ih je upalo putem tzv. „garantne norme“, inače poprilično visoke, ali kako raste broj trkača u svijetu, automatski raste i broj onih koji su dobri. Obzirom da je priliv onih koji upadaju u trku direktnim putem sve veći, organizator je odlučio postrožiti režim i dignuti norme na još viši nivo, reko bih skoro pa vrhunski. Primjerice, stare norme za muške seniore su iznosile 2:55 u maratonu i 1:23 u polumaratonu, a nove će biti 2:45 i 1:19! Ženske će se sa 3:23/1:37 spustiti na 3:00 i 1:27. Popusti idu za veteranske kategorije, uglavnom po 15-ak minuta za svakih 10 godina u maratonu i po 6-7 minuta u polumaratonu. Novi normativi će se primjenjivati tek za izdanje 2013.g., što znači da se sa starim normama još uvijek možete ušlepati u posljednji vagon za sljedeću godinu.

GRETE WAITZ

Legendarna norveška maratonka, koja je u New Yorku ostavila debele brazde  s 9 pobjeda u 9 nastupa (i 3 puta popravljala svjetske rekorde), preminula je u proljeće ove godine od raka u svojoj 57. godini života. Stoga će ove godine njezina mnogobrojna obitelj trčati maraton: muž Jack Waitz, njezina braća Jan i Arild Andersen, nećaci Espen i Terje Hammertoft i zet Michael Darwel. A u njezinu čast Adidas je dao izraditi novi model tenisica za maratonce u bojama norveške zastave, s ispisanim njezinim pobjedničkim vremenima. Grete Waitz tenisice će se prodavati samo na ovogodišnjem maratonskom EXPO-u, a sav prihod od prodaje bit će dodijeljen dobrotvornoj udruzi obitelji Waitz „AKTIV“, koja se bavi skupljanjem prihoda za brobu protiv raka. Sjajna gesta Adidasa!

ELITA

Svi se slažu da će nedjeljna trka biti najjača u povijesti. Osim prošlogodišnjeg pobjednika Etiopljanina Gebrea Gebremariama, na startu će se naći i ovoproljetni pobjednici Bostona (Geoffrey Mutai) i Londona (Emmanuel Mutai), koji nisu u rodbinskoj vezi. Osim njih, tu su i osvajači medalja sa zadnjeg olimpijskog maratona – srebrni Jaoud Gharib i brončani Tsegaye Kebede (zlatni Samuel Wanjiru je lani poginuo), osvajač bronce s ovogodišnjeg svjetkog prvenstva (Feyisa Lelisa), treći najbrži polumaratonac u povijesti (Matthew Kisorio) na svom maratonskom debiu, europski prvak Viktor Rothlin i još desetak luzera koji ne mogu maraton otrčati ispod 2:06, zbilja jadno.

Predvidjeti pobjednika u ovom slučaju je nemoguća misija: po rezultatu bi to mogao biti Geoffrey Mutai, koji ima najbrži ikada otrčani maraton u povijesti (2:03:02), i to prije pola godine u Bostonu, a znamo da se rezultati s tog maratona ne priznaju zbog polegnute i prepravolinijske staze. Stoga će biti zanimljivo što može na „verificirajućoj“ stazi. Njegov prezimenjak Emmanuel nema ništa slabiji argument – proljetna pobjeda u Londonu i to s rekordom staze, a znamo da su londonskim ulicama trčali najveći maratonci svih vremena (Gebrica, Tergat, Khannouchi…). Naravno, treba vidjeti da li će Gebremariam obraniti titulu od lani, kada je pobjedio neobjašnjivom lakoćom trčanja u zadnjim kilometrima trke. Marokanski rekorder Gharib u svojoj 39-oj godini još uvijek može zagorčati egzistenciju mladim jurišnicima s Rift Valleya, poznat je po tome da nema „kenijski kompleks“, jer tempom ubija sitne etiopsko-kenijske fartlek-zezalice. Kebede je pak lani pobijedio u Londonu, a londonske pobjede više vrijede od ostalih. Da li mladi Kisorio (22 godine) već na svom prvom maratonu može biti senzacija, kao što je bio prije dva mjeseca u Philadelphiji, kada je polumaraton otrčao za 58:46 (treći rezultat svih vremena, iza rekordera Tadessea i prerano preminulog Wanjirua)?

Izraženog favorita, po svemu sudeći – nema. Svatko od spomenutih može pobijediti, a ciljnu vrpcu će poderati onaj koji će imati „svoj dan“. Kladim se na Mutaia, neću reć na kojeg :). Uglavnom, pejsmejkera u New Yorku nema, trka će biti taktička (što ne znači da neće biti u paklenom tempu, jer je i to za nekog taktika, prvenstveno Ghariba), a pobjednik će se odlučiti u zadnjim kilometrima Central Parka, na dijelu staze koji ima nekoliko hupsera, što je u pravilu odlučujući filter. Ukoliko skakavci na tom dijelu ne isfiltriraju na vrijeme Gebremariama, sve će ih poderati u ciljnoj završnici zadnjeg kilometra. Rekord staze 2:07:43 prilično neatraktivan (primjerice, samo u nižerazrednom Frakfurtu se prošli tjedan trčalo 2:03:42), i još stoji od 2001.g., što znači da je sazrelo vrijeme za rušenje. Vrijeme će biti sunčano, temperatura (12°C) i vlaga (40%) u zoni idealizma!

Kod žena druga priča. Izražena favoritkinja Mary Keitany, uz Liliu Shobukovu, sasvim sigurno najbolja maratonka današnjice. Pobjeda u Londonu, s impresivnim rezultatom 2:19:19, uz svjetski rekord u polumaratonu (1:05:50). Osobno, mislim da će se više baviti rezultatom nego svojim protivnicama. Mada je u trci poveća grupa cura u zoni 2:22-2:25, ne vjerujem da će je neka od njih dopratiti niti do Central Parka. Male šanse idu na dušu Novozelanđanke Kim Smith, koja ima sjajan rezultat na polumaratonu (1:07:10), ali nikako da otrči neki pošteni maraton. Uglavnom, takvima se jednom u životu znaju iz neobjašnjivih razloga posložiti karte i onda su u stanju otrčati razultat van svake pameti. Kim do sada taj dan nije dočekala, ali never say never…

Od ove male se može očekivati svašta

Link na tekst o stazi i mostovima preko kojih se trči za vrijeme maratonu, na kojima se nakupi 8 kilometara trke

Dakle, ne zaboravite: nedjelja, 15:00, Eurosport!