Ove subote starta nova sezona Planinskog kupa Hrvatske s puno novih i atraktivnih lokacija.

Već prva trka je novost iz Dalmatinske zagore, sa startom u povijesnom Drnišu. Staza trke je dugačka 15km za seniorsku i 8km za juniorsku konkurenciju, raznovrsna je, ima nešto malo ceste nakon starta, zatim makadama, planinarskih i šumskih puteva, livada, suhozida, karakterističnog krša, uz česte promjene nagiba terena. Okrepne i kontrolne stanice su na četvrtom, osmom i jedanaestom kilometru. Neobičnost trke je da cilj nije na vrhu, već kod planinarskog doma (855m), do kojeg se treba spustiti zadnja tri kilometra nakon što se prođe preko najvišeg vrha planine (Čavnovka, 1148m).

Mapa i profil staze

promina_2

Organizatori trke su Planinarsko društvo Promina i Atletski klub Šibenik, kojeg svi trkači poznaju po dobroj organizaciji trke na Murteru. Pohvalna je niska startnina (50kn), za što će svi učesnici dobiti okrepu i piće za vrijeme i poslije trke, kao i majicu s logom natjecanja.

Promina je inače vrlo lijepa planina u središtu Šibensko-Kninske županije, izrasla u dužini od 10-ak kilometra u Miljevačkom platou, a s vrha se pružaju lijepi pogledi ka Krki, Čikoli i naravno Jadranu, za lijepih dana.

drnis

Online je prijavljeno 80-ak učesnika, od čega četvrtinu čine članovi AK Sljeme, koji tradicionalno vole planinsko trčanje. Ove godine ponovo kreće u sklopu kupa i klupska liga Planinskog trčanja. Za razliku od cestovnog kupa, gdje su klubovi podijeljeni u tri jakosne lige, ovdje svi hrvatski atletski klubovi čine jedinstvenu ligu, a bodove će dobiti samo prvih deset klubova po sistemu 12-10-8-7-6-5-4-3-2-1, a klupski učinak se mjeri zbrajanjem bodova tri najbolja muška i ženska člana svakog pojedinog kluba, a minimalno jedan bilo kojeg spola.

Tjedan kasnije Planinski kup Hrvatske se nastavlja na Papuku, još jednom biseru Hrvatske. Kalendar kupa:

 • 05.04. Promina (Drniš)
  12.04. Papuk (Jankovci)
  11.05. Boroša (Zagreb)
  17.05. Kozjak (Solin)
  24.05. Biokovo (Makarska)
  14.06. Žbevnica (Buzet)
  28.06. Gorski kotar (Delnice)
  06.07. Sljemenski maraton (Zagreb)
  19.07. Risnjak Trail (Crni Lug)
  26.07. Visočica (Rizvanuša)
  31.08. Eko Trail (Jastrebarsko)

promina_putokazi