Još par crtica vezanih uz Forrest, koji još uvijek tinja…

  • – Ukupno je 98 učesnika pretrčalo 6749 kilometara i 100 metara, što znači da je svaki učesnik u prosjeku istrčao 68,8km. Međutim, kad izbacimo štafetare, prosjek od 62 ultraša (koji su pretrčali 5352,8km) iznosi 86,3km po glavi stanovnika.
  • – U dosadašnjem dijelu godine održano je 36 različitih 12-satnih ultramaratona u svijetu (po 5 u Njemačkoj i Americi, te po 4 u Australiji i Francuskoj, ostale su po jedna uglavnom po europskim državama, osim dvije u Kanadi i Brazilu). Forrest je jedan od masovnijih, obzirom da rijetko koja trka ima više od 50 učesnika.
  • – Najbolji muški rezultat do sada ima Norvežanin Gjermund Sørstad, koji je u Ringeriku pretrčao 147,895km (u Ringeriku je nastupilo 10 ultraša, od kojih je 5 prešlo stotku).
  • – Najbolji ženski rezultat do sada ima također Norvežanka, Rita Nordsveen, s pređenih 131,890km, i to u Oslu u poznatoj atletskoj dvorani Bisslet (što znači da Nikolina ima najbolji rezultat na otvorenom). Na toj trci je muški pobjednik imao 138,873km, što ovu trku čini najjačom do sada: zbroj pobjedničkih kilometara iznosi 270,763km, imali su 63 učesnika, a 28 je prešlo stotku. Forrest ima pobjednički zbroj 267,48km, 62 učesnika, 22 preko stotke, što ga čini drugom najjačom trkom u sezoni.
  • – Ali zato uvjerljivo najjačom ženskom, obzirom da su samo u Ateni dvije ultrašice u istoj trci prešle 120 (obje Japanke po 124), a na Forrestu prve tri preko 124! Po zbroju kilometara prve tri, Forrest je čak i najjača ženska trka održana u posljednjih 7 godina u svijetu (vjerojatno i duže, ali statistika se vodi od 2005.g. pa nema statističkih rang-listi od prije).
  • – Hrvoje Kovač je sa svojih 137,27km postigao sedmi rezultat sezone u svijetu. A naše tri cure su redom postigle drugi (Nikolina), treći (Martina) i šesti (Veronika) rezultat sezone. Ukupno je 58 žena na svijetu ove godine prešlo stotku, a naših prvih 6 cura su sve u prvih 40!
  • – Zar treba reći da Hrvatska trenutno ima najbolju žensku ekipu, jer zbroj prve tri iznosi 382,26km. Druge su Poljakinje s 357km, treće Norvežanke s 356km, četvrte Mađarice s 349km, pete Njemice s 348km, slijede Ruskinje, Amerikanke, Australke, Japanke itd…
  • – Nikolina Šustić je trenutno od svih cura u svijetu koje su pretrčale stotku druga po rezultatu, ali uvjerljivo prva po godinama – daleko najmlađa! Mlađa od nje se nalazi tek na 73. mjestu s pretrčana 93 kilometra. Ali, i cijeli naš tim je daleko najmlađi, s prosjekom od 29 godina. Sve ostale zemlje imaju prosjek preko 35, što je normalno kada je u pitanju ultramaraton.
  • – Ultraši s Forresta su u prvoj polovici trke pretrčali 3018,15km, a u drugoj 2334,65km, što znači da su imali dosta velik pad od 20%. Generalni zaključak je da potencijala ima puno više u odnosu na sistematski rad 🙂
  • – Štafete: zanimljivo je da su prva dva i zadnja dva mjesta osvojile tročlane štafete, ostalo su bile četveročlane. Da je prvoplasirana štafeta bila ujedno i mješovita, i da je svaki član u prosjeku pretrčao 53,5km! Da je drugoplasirana štafeta ukupno bila stara 49 godina, znači manje od 17 u prosjeku, i da je svaki njihov član u prosjeku pretrčao preko 50 kilometara!?

Da zaključim: namjeravali smo poslati rezultate i statistiku s Forresta u svjetski ultraški statistički centar, ali sam se predomislio, jer će ljudi misliti da smo budale koje neznaju izmjeriti stazu. Utoliko više će biti iznenađujući naš nastup na jednom od sljedećih ultraških prvenstava globalne naravi 🙂

Za kraj dodatna obavijest za učesnike Forresta: molim da nam na E-mail tergatjanko@gmail.com pošaljete svoje kućne adrese, kako bi vam poslali odgovarajuće diplome, medalje i pločice (ne odnosi se na članove Sljemena, čije podatke imamo u klupskoj arhivi).