28. Plitvički maraton, rekordan broj učesnika, najviše zahvaljujući kratkoj trci na 5km, koja je privukla više od tisuću ljudi, uglavnom početnika. I trka na 16km također postaje prestižna disciplina, koju je završilo čak 550 trkača, vrlo visoka brojka za naše prilike. I na kraju maraton, koji zbog svoje težine, ali i kasnog termina (na kraju sezone), ipak u odnosu na ostale dvije trke, nema dovoljnu masovnost, i već godinama se vrti oko broja 200. Što je šteta, jer najatraktivniji dio inače vrlo lijepe staze se nalazi na maratonskoj trasi, tako da ga većina učesnika ne vidi.

Sama disciplina maraton je u programu Hrvatskog atletskog saveza od prve godine osamostaljenja, u početku samo na pojedinačnim državnim prvenstvima, a od 2009. i kao ekipno, što je bio rezultat suradnje HUCIPT-a s nacionalnim savezom. U prve dvije godine ekipe su sačinjavale po 4 muškarca i 3 žene, a format se lani smanjio na 3 i 2, u želji da što više klubova ima mogućnost sastaviti ekipe, tj. da bi prvenstva bila gušća. Osobno nisam za umjetno friziranje poredaka, jer se smanjivanjem broja članova u ekipi umanjuje i sam smisao ekipe i veći je udio pojedinca, pogotovo kada ekipu čine samo 2 člana, što je samo korak dalje od pojedinačnog učinka. Nama u Sljemenu to pogotovo ne paše, jer imamo masovnost i puno kvalitetnih trkača, i često smo gubili ekipna prvenstva od strane klubova s jednim izrazito dobrim pojedincem. Ovog puta nije bilo tako, no valja i u ovoj situaciji istaknuti da se s time ne slažemo, bez obzira što smo pobijedili unatoč tome.

U rezultatskom smislu smo ove godine osvojili sve što se moglo: imali smo najbolje hrvatske pojedince u obje konkurencije (Šustić, Škrlec), te najbolje ekipe, također u obje konkurencije, i suvereno ovladali prvenstvom na teškoj plitvičkoj stazi.

prvakinje

U ženskoj konkurenciji očekivano je bila najbolja Nikolina Šustić, naša ovogodišnja zvijezda, koja je izrasla u pravu maratonku i pred kojom su, vjerujem, tek najbolje trke. Četvrto i peto mjesto za Ingrid Nikolesić i Veroniku Jurišić, obje u vremenu 3:19, što je bilo dovoljno za žensko ekipno zlato, s prednošću od 13 minuta ispred cura iz AK Maksimir, i 43 ispred Varaždinki iz TK Marathon 95. Kolko su naše cure dobre, najbolje govori podatak da bi i u muškoj konkurenciji osvojile ekipno treće mjesto, iza Sljemena i Žumberka!! No, izvrsno su trčale i naše ostale maratonke: Senka Senković (3:54), Adrijana Šimić i Majda Horvat (4:00), te Sandra Regvar (4:31), što znači da smo ukupno imali sedam predstavnica u trci!

prvaci

Kod muškaraca posve očekivana pobjeda naše ekipe, ali s neočekivano velikom razlikom. Izvrstan i za mnoge iznenađujuć nastup za Tomislava Škrleca (2:53), na kojeg mnogi nisu računali, te standardno odličnog Renata Pomahača (2:55), na kojeg jesu. Njih dvojica su bili najbolji hrvatski predstavnici, tako da smo već njihovim prolaskom kroz cilj znali da ćemo bit prvaci. Pobjedu je potvrdio Dejan Petrović (3:06), čime smo obranili prošlogodišnju titulu, osvojenu u Zagrebu (Vojvodić, Pomahač, Murat). Na kraju, velika prednost od 40 minuta ispred drugoplasiranog Žumberka i skoro sat vremena ispred trećeplasiranog Maksimira!

Boje kluba je branilo još 16 članova: Ivan Caballero Androić (3:21), Željko Bradarić (3:22), Stjepko Jančijev (3:26), Igor Latinčić (3:35), Hrvoje Huzanić (3:52), Dragan Sobota (4:01), Vladimir Ilčić (4:03), Danijel Podboj (4:06), Dragan Maloševac (4:09), Slaven Dobrić (4:10), Gordan Zelenika (4:22), Ranko Goronja (4:26), Alen Špoljar (4:36), Dražen Krajcar (5:06), Željko Matić (5:07) i Safet Čučuk (5:19), što znači da smo imali ukupno 26 predstavnika, što nas je, osim najuspješnijeg, činilo i najmasovnijim klubom 🙂

sljeme

REZULTATI

Malo statistike za uz kavu:

  • – Ove dvije klupske titule su 47. i 48. po redu ekipne titule koje je klub osvojio u dosadašnjoj 12-godišnjoj povijesti na raznim državnim prvenstvima (kros, polumaraton, maraton, planinsko trčanje). Od čega 15 zlatnih, 16 srebrnih i 17 brončanih.
  • – Klub je već jednom osvojio „duplu krunu“, i to u polumaratonu (Sinj, 2008), u sastavu: Veronika Jurišić, Antonija Orlić i Petra Podnarčuk kod žena, te Šime Sušić, Hrvoje Kovač, Ivan Vrdoljak i Goran Murić kod muškaraca.
  • – Najviše ekipnih titula ima Veronika – 13 (4+7+2)
  • – Najviše maratonskih ekipnih titula ima Renato Pomahač – 4 (2+1+1)
  • – Adrijana Šimić, Majda Horvat i Sandra Regvar su sa svojim prvim maratonom povećali broj Sljemenašica koje su ga do sada završile na 53.
  • – Igor Letinčić, Hrvoje Huzanić, Dragan Maloševac, Danijel Podboj, Ranko Goronja, Željko Matić i Dražen Krajcar su pak mušku listu povisili do broja 158.
  • – Što znači da je do sada ukupno 211 članova trčalo maraton!
  • – Igrom slučaja, oba klupska rekorda su postignuta u Beču: Danijel Katalenić 2:35:12 (2010) i Nikolina Šustić 2:52:05 (2013).