Zadnjeg dana rujna počinje jesenski šou maratona za ovu godinu, a otvorit će ga Berlin svojim 39. izdanjem, nakon čega slijede mega-spektakli u Chicagu, Amsterdamu, Frankfurtu, New Yorku i Fukuoki, na kojima će nastupiti trenutno svi najbolji maratonci naše planete.

Lista preostalih maratona koji će biti održani u kratkoj jesenskoj sezoni bi bila podugačka, pa evo samo popisa nekoliko zanimljivih trka relativno našeg lokaliteta:

 • 07.10. Zagreb
 • 07.10. Budimpešta
 • 14.10. Novi Sad
 • 14.10. Carpi
 • 14.10. München
 • 28.10. Venezia
 • 28.10. Podgorica
 • 28.10. Ljubljana
 • 04.11. Ravenna
 • 11.11. Istanbul
 • 18.11. Torino
 • 25.11. Firenza

Berlin, jedan od «BIG FIVE», ima svoju posebnost. U dosadašnjoj 38-godišnjoj povijesti, čak 8 puta je na uzbudljivom i brzom berlinskom asfaltu postavljan svjetski rekord, od čega čak 5 u zadnjih 10 godina! Žene su tri puta postavljale najbolja svjetska vremena, a japanska maratonka Takahashi je tu porušila po svoj prilici zadnju 10-minutnu vremensku barijeru od 2:20:

 • 1977 – Christa Vahlensieck 2:34:47
 • 1999 – Tegla Loroupe 2:20:43
 • 2001 – Naoko Takahashi 2:19:46

Epidemiju muških rekorda u Berlinu je započelo brazilsko čudo Da Costa prije 14 godina, a Tergat je prije 9 godina tu postao prvi čovjek ispod 2:05 (uvjeren sam da ovo neće biti zadnja rezultatska barijera i da će ljudi u ne tako dalekoj budućnosti trčati maraton ispod 2 sata). Berlinski svjetski rekorderi:

 • 1998 – Ronaldo da Costa 2:06:05
 • 2003 – Paul Tergat 2:04:55
 • 2007 – Haile Gebrselassie 2:04:26
 • 2008 – Haile Gebrselassie 2:03:59
 • 2011 – Patrick Makau 2:03:38 (aktualni svjetski rekord)

Ove godine nije isključena mogućnost novog obaranja rekorda, obzirom da se u trci nalazi osoba koja je otrčala najbrži maraton u povijesti – Geoffrey Mutai! Naime, čovjek je lani u Bostonu prizemljio na nevjerojatnih 2:03:02, ali pravilnik o svjetskim rekordima ne uvažava rekorde postignute na stazama s nedozvoljenom visinskom razlikom između starta i cilja (većom od 42 metra, obzirom da je onda pretežno nizbrdo), kao ni nedozvoljenom zračnom udaljenošću između starta i cilja (većom od 30km, obzirom da ostavlja mogućnost konstantnog vjetra u leđa). Geoffrey prvi put trči u Berlinu, i bit će zanimljivo što može pokazati na osvjedočeno brzoj, i što je još važnije, u rekorderskom pogledu – dozvoljenoj stazi!

Berlinčani su, za razliku od preostala 4 BIG-FIVE maratona, uglavnom radili «one man show» trke. Pobjednici su se na njihovim maratonima uvijek znali unaprijed, jedino je bilo pitanje hoće li glavni protagonist uspjeti u svom i organizatorskom naumu popravljanja svjetskog rekorda, što je u Berlinu uvijek bila glavna opsesija. Šou je pomno planiran: glavni glumac bi uvijek bio mega-zvijezda svog doba (Tergat, Gebrselassie), ako je ikako bilo moguće iz Adidas štale (sponzor maratona), koji bi dobio čak 5-6 vrhunskih pejsmejkera po vlastitom izboru (uglavnom dečke s kojima i trenira), s detaljno razrađenim scenariom, bez opterećeujućih briga da će ga netko od njih pobijediti.

Međutim, čini mi se da je ove godine drugačije. Kao prvo, nema više nedodirljivih mega-zvijezdi. Danas svijetom hoda barem 20 atletičara koji se mogu, ukoliko im se poslože okolnosti na stazi, spustiti ispod 2:04, u zonu rekorda, u kojoj je sve moguće. Mutai je, istinabog, lani pokazao moćne znake nepobjedivosti, srušivši rekorde staza na dva najveća američka maratona (Boston, New York), čak je na IAAF-ovoj rang-listi trenutno najbolji svjetski maratonac, međutim, nisam u potpunosti siguran da će ovdje glatko pobijediti, ali niti da će organizator tome podrediti sve. Drugim riječima, uvjeren sam da ćemo ove godine napokon u Berlinu imati otvorenu trku, s kolko/tolko nepredvidljivim pobjednikom.

Jer, osim glavnog, u trci imamo još nekoliko pritajenih favorita. Imena nisu zvučna ni poznata, ali imaju rezultatski kredibilitet blizu zone svjetskog rekorda 2:04 – 2:06. Zanimljiv će biti i nastup maratonskog jungfera Geoffrey Kipsanga, koji već ima pobjedu u Berlinu, ali na polumaratonu, sa samo 19 godina i lijepim rezultatom 0:59:26!!

Sa ženama u Berlinu uvijek ista priča: elita nezanimljiva, gotovo da je nema. Osim ako ne izuzmemo Aberu Kebede, pobjednicu iz 2010, koja je u međuvremenu spustila svoj osobni na 2:20, što je stavlja u poziciju neprikosnovene favoritkinje, samo da nije žena. Jer kod njih se u biti nikad ništa nemre znat prije cilja.

Za one koji tog dana (30.09. nedjelja) neće trčati dugački trening, a nebi trebali tjedan dana prije Zagrebačkog maratona, preporučam fotelju, pivo, sport za zube i Eurosport od 8:45!

 Hrvatska, Sljeme i Brooks Running Team

Čak 74 hrvatska maratonca su prijavljena za ovogodišnju trku, a po običaju prednjače Sljemenaši, kojih ima 36, obzirom da organizirano pohode Berlinski maraton svake druge, tj. parne godine. Ovog puta sa sobom vode i dodatni kontingent od 10 polaznika Brooks Running Teama iz prve prošlogodišnje generacije Adidas škole trčanja, i većina od njih će trčati svoj prvi maraton. Sljemenaši i Brooksovci će biti uglavnom smješteni po apartmanima berlinske četvrti Friedrichshain i uživati će petodneve blagodeti jedne od istinskih svjetskih metropola.

Ukupno je prijavljeno preko 40,000 maratonaca i Berlin bi mogao zasjesti na prvo mjesto ovogodišnjih maratona po broju učesnika, barem dok se ne održe maratoni u New Yorku, Chicagu i Tokyou, koji svake godine imaju približnu brojku. Ove godine, zasad, poredak izgleda ovako:

 • London 36672
 • Paris 32980
 • Boston 21526
 • Barcelona 19198
 • Los Angeles 18840

Start maratona je u centralnom gradskom parku Tiergartenu, i na svom putu ka cilju, maratonci će čak 8 puta premostiti rijeku Spree i njezine rukavce, obići sve berlinske znamenitosti, kao što su Reichstag, Fernsehturm (TV toranj), Rotes Rathaus (gradska vijećnica), Berliner Dom (katedrala), Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche (spomenik opomene), Siegessäule (statua pobjede, samo neznam koga su to pobijedili :)), preko poznatih trgova Alexanderplatz i Potsdamer Platz, kroz čuvene ulice Friedrichstrasse, Karl Marx Allee, Kurfürstendamm, te na kraju, na zadnjem kilometru i kroz njihovu Ilicu – Unter den Linden (ispod lipe), koja završava podno Branderburg Tora (branderburška kapija), gdje je i oznaka 42-og kilometra, pa preostaje još samo 200-tinjak metara finiširanja ponovo kroz Tiergarten. Expo maratona se održava na bivšem aerodromu Tempelhof (zatvoren 2008), u zgradi koja je svojevremeno bila jedna od 20 najvećih na svijetu, što dovoljno govori o veličini predmaratonskog sajma, kojeg u vikendu prije trke posjeti 200 tisuća ljudi!

Medalja s likom prošlogodišnjeg pobjednika i aktualnog svjetskog rekordera Patricka Makaua, koju će dobiti svi koji završe ovogodišnji Berlinski maraton!