17. Andrejčkov tek na Vršič

Dvjestotinjak kilometara zapadno od Zagreba nalazi se najpopularnije slovensko skijalište Kranjska gora. Tamo se 17. puta održala utrka na poznati prijevoj Vršič (1611m).  Pobjednik bivše biciklističke utrke oko bivše Jugoslavije, često se odlučivao baš na tom usponu. 811 metara visinske razlike u 12km je lijepi izazov za tisuće biciklista koji se uspinju svake godine na Vršič. Uspon bi se mogao usporediti s našom zimskom ligom, odnosno usponom na Sljeme od Lagvića do vrha plus još 3 km, ali upravo ta tri su i najstrmija, uglavnom 10-15% . Sam početak je blagi i prva dva kilometra su skoro ravna, a onda počinje stepenasti uspon s prosjekom od 7,5% sve do spomenutih zadnjih tri koji kompenziraju laganjicu s početka utrke.

Za 15 eura se dobiva sudjelovanje u utrci (cesta je zatvorena 1h), odlična majca i traka za kosu, cuga na vrhu i klopa na startu – nakon utrke, te pehari za najbolje. Nema eura za pobjednike, što je valjda i razlog nevelikog broja trkača, ca. 140 ove godine. Ja neloš. Najbrži, ali i najsporiji Hrvat. Pobjednik, slovenac Boštjan Hrovat, došao daleko ispred ostalih, a pobjednica, Lidija Cerkovnik ispred prošlogodišnje pobjednice Daneje Grandovec, (koju sam ja uspio prestići u zadnjih stotinjak metara).

Svako preporučam ovu utrku, koja može biti interesantna i brdskim trkačima, ali i onima manje sklonim usponima, jer se u cijelosti može trčati, ipak je to uspon po cesti, tako da nema ekstremnih uzbrdica. Također nije ni predugačka utrka, a osjećaj na cilju, odnosno vrhu, treba doživjeti i ispati se malo pomučiti za tako nešto.

Tomislav Vončina