NA LAGVIĆ KADA POĐEM JA…

LINKOVI: REZULTATI (PDF)
POREDAK (PDF)
RANGLISTA (XLS)
RAPORT 5. KOLA / 4. / 3. / 2. / 1.
PREGLED LIGE LAGVIC

Prošle nedjelje smo imali rekordan broj trkača na Lagviću. Startalo je 97 učesnika, a uz minimalne 2 žrtve, svi su se ostali dočepali Vidikovac-gelendera za manje od sata i pol. Lijepi sunčani dan, koji je napokon otjerao dosadnu 20-dnevnu kišu, privukao je ovako lijepi, umalo troznamenkasti broj ljubitelja sljemenskog uspinjanja. Zaista je ove nedjelje, osobito u drugom dijelu staze kojeg su krasili okolni zabijeljeni pejzaži, Sljeme pružalo idiličnu sliku. Sunčeve zrake su se odbijale od snijega i probijale kroz bijele krošnje i ulijevale pomalo zaboravljeni životni optimizam uslijed podužeg perioda «nepovoljnih biometeoroloških prilika» u sjeverozapadnoj nam Hrvatskoj, tijekom kojeg je već sad palo više od duplo oborina od uobičajenog prosjeka za mjesec prosinac.

U trkačkom dijelu je nastupilo 68 cestovnjaka (60 muškaraca + 8 žena), a pobjede su odnijeli papirnati favoriti Veronika Jurišić i Mato Šapina, s odličnim vremenima. Veronika se ponovo spustila ispod 50 minuta, a Mato je postavio najbolji muški rezultat sezone, s kojim se uvalio u top deset rezultata svih vremena Lagvića, potisnuvši legendarnog Paripa s devetog na desetu poziciju. Mate je inače, po mom skromnom sudu, trkač s nevjerojatnim potencijalom, koji u svojim nogama ima razarajući dinamit. No, kako to obično biva, bog negdje da, a negdje uzme, pa je Mati oteo dobar dio discipline, bez koje talent teško dolazi do izražaja. Međutim, Mato je ove zime pokazao prve znake trkačke zrelosti, i tek sa samo 6 tjedana discipliniranog rada već stigao na nivo za koji neki rade cijelu karijeru, mnogi čak i uzaludno. Ako Mate uspije spojiti par mjeseci sistematskog rada, očekujte na proljeće strašna vremena ovog mladog i naočitog 24-godišnjaka, sklonog filozofiji, teologiji, mitologiji, metafizici i ženama.

U nordijskom dijelu ponovo gužva, u kojoj je nastupilo 26 učesnika, uz daleko veću spolnu ravnopravnost (15 muškaraca + 11 žena). Pobijedili su Marko Rajković i Silvija Šumberac, pa ni tu nije došlo do iznenađenja, s obzirom da su važili za glavne favorite i prije trke.

Tema kola je trebala biti zanimljiva, ali nemilosrdna volja žrijeba je već prije starta odlučila pobjednike. Naime, nakon mjerenja, odabrano je po pet najlakših komada u ženskoj i muškoj konkurenciji, a onda su se parovi međusobno izvlačili. Kad su se svi sparili u bubnju su ostala samo dva imena – Veronike Jurišić i Mate Šapine i priča je bila završena. Sljedeći nasumično izvučeni par, i to čak vrlo dobar (Višnja Škevin i Mladen Čižić) su ostavili za skoro 20 minuta. Trećeplasirani par (Bernarda Rožman i Dubravko Milić), koji je btw, bio ukupno najlakši (55kg + 61kg = 116kg), je zaostao dodatnih 13 minuta. Poredak perolake teme kola:

1. Veronika Jurišić (53kg) + Mato Šapina (65kg) – 1:34:02

2. Višnja Škevin (55kg) + Mladen Čižić (68kg) – 1:53:24

3. Bernarda Rožman (55kg + Dubravko Milić (61kg) – 2:06:09

4. Petra Podnarčuk (55kg) + Kamer Halili (66kg) – 2:06:31

5. Marija Jazvić-Mioković (54kg) + Ivan Kapović (67kg) – 2:20:50

Sljedeće, sedmo kolo se nastavlja ove nedjelje, u isto vrijeme (10h) na istom mjestu (Šestinski Lagvić, početak poučne staze). Tema kola će biti naši veterani. Ponovo ćemo iz, nadam se velike gomile, izdvojiti po 5 najstarijih učesnika i učesnica, te voljom žrijeba ih spojiti, kako bi i efekt (ne)sreće došao do kakvog-takvog izražaja.

Dosadašnji tok lige, rekordne po posjećenosti, donio je nekoliko odličnih veterana, koji će sigurno biti u bubnju ove nedjelje. Na cesti su: trenutno najstariji učesnik i prošlogodišnji ukupni pobjednik lige neuništivi Frano Katić (71 god), zatim, dva 62-godišnjaka veseli Kamer Halili i veslač-veteran Rikardo Grzunov, zatim 61-godišnji Miljenko Kopajtić, 60-godišnji Ivan Čuljat i 59-godišnji Darko Terek. Pet najstarijih učesnica u cestovnom dijelu su: Ivanka Buban (54), Ana Kresojević (53), Iva Ruszkowski (46) i Žana Rajić (44). I u nordicu imamo nekoliko vrsnih veterana: najstariji i trenutno vodeći u Pedinoj kombinaciji je Borko Prvan (57), zatim slijede njegovi triatlonski konkurenti Boris Mišćin (56) i Srećko Sladoljev (54), te dva 51-godišnjaka – Željko Buban i Slavko Sopina. Najstarije nordijke su: Gordana Odrljin (46) s kojom mlađe cure imaju rezultatskih problema, zatim Vlasta Jurlin i Jelena Radonić (43), te Marija Mioković i Marijana Kostelac (42). Među njima treba potražiti favorite teme dana i osvajače majica u sedmom kolu Adventure-Sport zimske lige Lagvić.

Pogled na trenutnu situaciju na tabeli, govori da će biti gusto, jer je većina navedenih, zahvaljujući hendikep-sistemu bodovanja u samom vrhu: u cestovnom dijelu vode Frano Katić i Višnja Škevin, u nordicu Vlasta Jurlin, a u kombinaciji Borko Prvan!