Završena je jedna od najdužih, ako ne i najduža sezona. Je! Najduža ikad, ne budi lijen i provjeri, pa eto! Nikad do sad nismo trajali od prvog dana lipnja do zadnjeg dana kolovoza! Nismo to planirali, ali izvanredne okolnosti (čitaj razorne ljetne oluje) su nas primorale na kratki prekid Lige. Šuma nije bila sigurna i nismo mogli riskirati da vas stotinjak pošaljemo u taj kaos. Možda je to nekome pokvarilo planove i poremetilo raspored, ali šta je tu je! No dobro! Na kraju je ispalo da se s tim prekidom sezona prelomila na dva totalno drugačija djela.

Prvih 7 kola je bilo jako posjećeno, u prosjeku vas je dolazilo 137 natjecatelja po trci, što je u tom trenutku bio apsolutni rekord! Mislio sam, napokon jedna spektakularna sezona o kojoj mogu piskarati do sutra. Malo morgen! Drugi dio. Dobro, tu već počinju godišnji odmori, pa se očekuje manji broj sudionika, ali obično se opet popravi brojka pred kraj sezone. Ove godine nije se baš popravila, tako da drugi dio sezone od 5 kola, prosjek 83 duše, slabo! Na kraju ipak! Još jedan preokret! Kad se zbrojimo i oduzmemo, prosjek 115 dolazaka po kolu, druga najbolja sezona u povijesti. Samo je sezona 2013. bila bolje posjećena. Zadovoljni! Ukupno 418 natjecatelja, 282 muška (67%) i 136 žene (33%) omjer M-Ž identičan cjeloživotnom vijeku Lige!

Nemojte misliti da nije bilo nekih spektakularnih statističkih podataka i rekorda, jer je! Neću odmah sve otkriti, ali evo prvi. Čak 14 natjecatelja je skupilo sve dolaske ove sezone, najviše ikad! Naravno da je tu pomogla mogućnost do tri virtualna kola koja i služi za to da si odradite neko kolo kad ste spriječeni. Kratko samo o tim virtualnim kolima. Imamo ih već nekoliko sezona i tu i na Lagviću da bi si osigurali dolazak i 5 bodova kad ne možete doći na regularno kolo i bilo bi dobro kad bi se toga pridržavali, lagana šetnjica, 5 bodova, upisani nastup, svi sretni i zadovoljni, neko rušenje PB-a, baš i ne. Ok, sad kad smo i to izrekli vraćam se na naše rekordere. Red je nabrojati ih, 12 muških i dvije cure, 12 svih 12 kola do gore, dvojica svih 12 kola do Njivica. Previše brojki. Imena: Barović Sandro, Blažanin Ante, Buljan Juro, Glogoški Željko, Hrenović Hasan, Jelinić Tomislav, Klarić Antonio, Lazić Daria, Milat Srećko, Ojdanić Monika, Paver Željko, Roguljić Stipe, Čigir Željko i ja! Uguralo se tu godišta od ‘51. do ‘89. i to je ono što volimo i potičemo. Možda nisu najbrži, ali svojom upornošću zaslužuju spomen ovdje. Čestitke ljudi!

Još jedna stvar koju pratimo su debitanti i osobni rekordi. To su dvije stvari onda, da! Uglavnom, ove sezone 109 debitanata na jednoj od dvije ponuđene staze, 9 po kolu, lijepo! Što se tiče osobnih rekorda, ukupno 248, malo jače od 20 po kolu. Najviše u 6. kolu 47, ali tada vas je najviše i bilo, čak 167 natjecatelja što je četvrto najposjećenije kolo ikad! Isto lijepo i čestitke svima! Dosta uvoda, idemo vidjeti šta se događalo na stazi i tko je ove sezone iznad svih.

MUŠKA KONKURENCIJA

Iz godine u godinu muška konkurencija je sve luđa i luđa. Svake sezone se kao nazire pobjednik i izgleda kao lagana šetnjica do ukupne pobjede i onda zadnje kolo-dva krene spektakl! Drugi ovosezonski rekord je broj pobjednika. Naime, kod muških se u ovih 12 kola dogodilo čak 10 različitih pobjednika! Rijetko zanimljiv pothvat! Još zanimljivije je to da naš ukupni pobjednik nije na toj listi ovogodišnjih pobjednika! Cijelo vrijeme se muvao oko 2.-3.-4. mjesta i marljivo skupljao bodove, skinuo PB za skoro minutu i u finiš sezone ušao opušteno šetajući se. Filip Stipčić (428.31) prva prava sezona sa optimalnim brojem dolazaka, prvo postolje i odmah najviša stepenica! Drugo mjesto ja, Goran Đogolović (425.71). Ono što se u početku činilo kao najgora sezona ikada u zadnja četiri kola se pretvorilo u kolovošku rapsodiju! Lijepi PB, jedna pobjeda i treće ukupno postolje na Puntji, zadovoljan! Bronca, prva na Ligi Dinko Tica (415.93) uz najavu da iduće godine napada najvišu stepenicu. Brzinu ima, još ubaciti koji dolazak više i nije nemoguća misija! Spomenuo sam gore spektakl u zadnja dva kola, to se dijelom odnosilo na borbu za pobjedu ali i za sve ostale pozicije u top10. Treći rekord postignut ove sezone je najmanja razlika između prvog i drugog, samo 2.60 boda. Izgleda malo i gusto, ali da je bilo potrebno Filip bi došao upisati dolazak zadnje kolo i 5 bodova i to nebi bilo ni približno napeto kao što sad izgleda. Kod muških se dogodio još jedan top10 rekord za pamćenje! Naši Sljemenaši Stipe Roguljić i Bruno Vrban na četvrtoj i petoj poziciji nakon cijele sezone našli su se na 0.02 boda razlike. To znači da je u nekom, bilo kojem kolu gdje je Bruno bio ispred Stipe bio jedan sudionik više bilo gdje u poretku da bi Bruno bi ispred. Toliko je bitan svaki dolazak, svaka pozicija i sekunda u svakom kolu. Mislim bitan, to je samo obična liga i nije za glavu, ali kad se već natječemo onda je bitno. Kužite me, ne? Dobro dosta o muškima!

ŽENSKA KONKURENCIJA

Za razliku od muških i svih onih različitih pobjednika kod žena ni približno tako zanimljivo i napeto! Nezanimljivom ju je napravila Marisa s 11 pobjeda iz 11 dolazaka i to je još jedan rekord postignut ove sezone! Dakle, Marisa Cortright (397.11) pobjednica u ženskoj konkurenciji, čak pet puta trčala osobni rekord i zaustavila se na 33:44 što je najbolje ovosezonsko vrijeme i 12. vrijeme svih vremena! Drugo mjesto Ivana Širić (365.20) nakon titule Grend-Sljem kraljice sada srebro na Puntji. Također pet puta rušila osobni rekord i ubrzala se za 4:15 min što je skoro minuta po kilometru brže nego lani! Lijepo ostvarenje i vidim da još nije nastupila na Lagviću, pa očekujemo ju i tamo za mjesec-dva da nastavi trend dobrih nastupa i rezultata na Sljemenskim ligama. Bronca, Daria Lazić (320.74), jedna od dvije cure sa svim dolascima ove godine. Ona pak tri puta rušenje osobnog rekorda i prvi put ispod 40 minuta. Svi nastupi su se očito isplatili jer jer lani bila četvrta sa tri nedolaska koji bi joj i lani možda osigurali mjesto na postolju. To što je bilo malo nezanimljivo ne znači da je sezona bila loša, dapače, 5 cura je prebacilo 300 bodova što se do sad dogodilo samo dva puta, a čak je i broj dolazaka, 92 žene na Bikči, drugo najbolje ostvarenje ikad u toj statističkoj rubrici.

Čestitke svima, postoljašima i svima u top10 i svima koji dolaze vode borbe ponajprije sa samim sobom, a onda i sa drugima. Poretci prvih 10 u muškoj i ženskoj kategoriji ide niže dolje, pa ćemo onda vidjeti Njive kakvo je stanje.

 1. Filip Stipčić                 428.31                        1. Marisa Cortright      397.11
 2. Goran Đogolović        425.71                        2. Ivana Širić               365.20
 3. Dinko Tica                  415.93                        3. Daria Lazić             320.74
 4. Stipe Roguljić             406.33                        4. Suzana Bokulić       304.04
 5. Bruno Vrban               406.31                        5. Monika Ojdanić       300.08
 6. Nikola Smolić             403.72                        6. Lucija Matijašec      263.43
 7. Luka Ištuk                   402.39                        7. Ivana Budimir         253.03
 8. Antonio Klarić             397.85                        8. Tajana Živković      244.83
 9. Zoran Poznanović      396.35                        9. Nataša Bahat          228.38
 10. Željko Presečki           389.64                        10. Renata Tkalčić      218.39

Uz dvije ovosezonske pobjede Nikola Špoljar se odvojio od još jednog Nikole (Smolića) i sad samostalno drži drugo mjesto po broju pobjeda kod muških (19), još mu samo 11 treba da stigne vodećeg Lovelosa, možda ga ovo potakne da dođe još koje kolo više. Onda bi se moglo dogoditi da naiđe i treći Nikola (Mikulić) koji se nakon tri godine pojavio na jednom kolu i podsjetio na stare dane. Taj dvoboj smo zadnji put vidjeli 2020. i tada je Špoljar slavio sa svojim drugim najboljim vremenom ikad. Vrijeme je za novi rekord staze! Kad smo kod najboljih vremena. Ove sezone Marisa kod žena 33:44 i Nikola (Mikulić) kod muških 26:30. Dobro se prašilo. Ajmo na Njivice!

Nj i v i c e

Solidna posjećenost, 94 natjecatelja, 50 muških – 44 žene. Prvi dio sezone je i na Njivama bio krcat, pa tako imamo čak dva kola u top5 po posjećenosti, zapravo dva u top3, jer je prije točno 10 godina na jednom kolu bilo 42 Njivičara, ove godine dva puta po 39. Eto sad i to znate, nije rekord, ali nek ostane zapisano! Znam ja zbog čega je to, omililo vam se kratko penjanje, brzo spuštanje i duga okrjepa, mudro, mudro! Tu nije bilo nekih spektakularnih rezultata, ali spomenut ćemo ovosezonski rekord Milana Zorića 14:21 što je deveto vrijeme na Njivama, lijep rezultat za prvo kolo i dizanje morala 🙂. Kod žena Irena Smojver 18:06, može ona to i bolje. Kako je Milan imao samo taj jedan nastup, a Irena dva, nisu sudjelovali u krojenju konačnog poretka.

Znate šta, jedna odlična sezona u muškoj konkurenciji! Iako je Vedran od početka zasjeo na vrh i nije se micao nije mu bilo tako jednostavno i lagano. Konkurencija nije spavala i stiskali su svako kolo koliko ide. To je rezultiralo također najmanjom razlikom između prvog i drugog na ljestvici, samo 6.56 boda. Nije mi to sinulo sve dok nisam to malo sad bolje pogledao! Znači pobjednik Vedran Čoti (389.03), treća sezona, treće postolje, drugo zlato! Obrana prošlogodišnjeg srebra, Domagoj Delimar (382.47) skoro identičan broj bodova kao i lani. Treće mjesto Alen Deželić (360.57) sedam puta popravljao osobni rekord i umalo nedolaskom na zadnje kolo izgubio postolje! Eto toliko je bilo napeto!

Kod žena malo manje napeto ali opet zanimljivo! Elza se nakon 10 godina Bikče odlučila jednu sezonu okušati na Njivama i nije pogriješila. Upisala 10 nastupa, 3 pobjede i zasluženo na vrhu, Elza Božić (286.65). Srebro Daria Šantel (230.06), gledajući rezultate izgleda da je svima pasala ona ljetna pauza jer je druga polovica ta koja donosi bodove, pa je tako i kod Darie. Ista stvar i kod trećeplasirane. Ivana Medved (213.36) se zahuktala pred kraj sezone i dobro spuštanje PB-a zadnja dva kola. Čestitke Njivičarima i hvala što ne popijete sve prije nego se spuste natjecatelji sa duge. Ili? 😂 Na Njivama nagrađujemo prvih pet u obje konkurencije. Poredak ispod.

 1. Vedran Čoti                389.03             1. Elza Božić                          286.65
 2. Domagoj Delimar       382.47             2. Daria Šantel                       230.06
 3. Alen Deželić               360.57             3. Ivana Medved                     213.36
 4. Marijan Malčević        359.81             4. Nada Kaštelan                    191.52
 5. Tomislav Jelinić          356.09             5. Vanja Rendulić Brekalo      180.62

U sjeni svih bitaka na stazi i ganjanju rekordnih vremena i što boljih pozicija dogodile su se i neke povijesne stvari, pa da ne ostanu u sjeni evo ih. Naš apsolutni rekorder po broju dolazaka, Željko Paver predzadnje kolo napunio je 200 dolazaka! Bio je i zadnje kolo, pa je sezonu završio na 201. Rasporedio je to na 165 dolazaka do Puntijarke i 36 do Njivica! Za vrat mu puše još jedan natjecatelj koji se pojavio i u prvoj sezoni Ante Blažanin, on pak ima 191 i svi su do Puntijarke tako da je na dugoj stazi zapravo on rekorder! Čestitke! Klub100 je ove sezone dobio još dva člana, Željka Brkića i Darka Tereka. Čestitke i njima! Iduće sezone teoretski možemo dobiti još osam članova! Vidjet ćemo kako će to ići.

Moram privesti kraju ovo pisanje da ide objava prije proglašenja! Šta reći još? Zanimljiva sezona i makar je ovaj drugi dio kolovoza već pomalo hladniji i možda pogodniji za bolje reze nije najspretniji, jer pri silasku već pada mrak i opasnost od popikavanja i pada raste iz kola u kolo. Ok, mislim da sam zaokružio sve što sam htio i trebao tako ide kraj!

Zahvale svima koji su sudjelovali u organizaciji, Žani, Janku, Krajcaru, Kikiju, Safetu, Elzi koja je uz nastupe bila i zapisničarka, posebno našem spoznoru PromoArt Studo, koji vas je opremio ponekom majicom i svima vama koji ste dolazili cijelo ljeto. Pojelo se i popilo gro svega i sad skladište čeka prazno do idućih akcija, a to je Lagvić koji samo što nije!

Dvajsprva sezona službeno je završila!

Proglašenje! Utorak 12.09.2023. 19:30, Ulica Prudi 2, Cafe Bar Time, samo dođite na adresu, a točan ulaz u Štenaru ćete već pogoditi.

Pripremio: Goran Đogolović