Jedan posve mali ovozimski jubilej, peto kolo, donijelo je jedan malo veći jubilej od 75 utrka u devetoj Lagvić-sezoni, kroz koju je ukupno prodefiliralo jubilarnih 750 trkača, koji su se na ovaj ili onaj način dočepali opjevanog nam gelendera.


No, osim neobičnih jubilarnih karakteristika, trka je imala još pregršt statističkih zanimljivosti, pa ovo kolo možemo komotno proglasiti najneobičnijim i najzanimljivijim do sada, barem iz statističke perspektive, a obilježio ga je ljepši spol:

  • – Prvi put otkako je počela liga (a sasvim izvjesno i otkad su stari Slaveni preplavali tisto rusko reko) četiri su žene došle na vrh Sljemena za manje od 58 minuta, što je pošlo za nogama Veroniki Jurišić (50:23), Ingrid Nikolesić (54:51), Petri Gidak (57:16) i Gabrijeli Šalković (57:44). U dosadašnnjim zimama smo u četiri navrata imali po 4 cure ispod jednog sata: 2003 (Jurišić, Antonija Orlić, Nives Belošević, Višnja Škevin); 2007 i 2008 (Jurišić, Gidak, Škevin i Petra Podnarčuk); 2009 (Jurišić, Gidak, Škevin i Tadeja Krušec), ali ovo je najjače žensko kolo ikada. Uz dodatak da ih je nastupilo ukupno 17 od 93 učesnika (ili 18 posto).
  • – Osim toga, ostvaren je i najviši ženski pojedinačni plasman, drugo mjesto Veronike Jurišić, koju je ovog puta pobijedio samo jedan muškarac, dojučerašnji junior, 20-godišnji Matija Krivec. Veronika je do sada osvajala sva mjesta od trećeg do desetog, ali ovo je njezin i ženski općenito najviši plasman. Btw, ovo je bila 21. uzastopna Veronikina pobjeda na Lagviću, koja je zadnji put ovdje izgubila prije tri godine, 27.01.2008. (Petra Gidak 50:12 vs Veronika Jurišić 50:55). Njezini rekordi na cesti (47:25) i Mrcini (43:11) su po 3 i 7 minuta bolji od sljedeće na rezultatskoj rang-listi svih vremena.
  • – Da ga nebi obilježile samo po dobrom, cure su se pobrinule u nordic konkurenciji, gdje po prvi put otkako je uvedena, nije bilo ni jedne natjecateljice 🙁 . A ne tako davno, u prvom kolu zime 2008/2009 je bilo čak 16 žena na start nordica?! Čudljiva i prevrtljiva ženska narav, nema drugog objašnjenja 🙂 . Što je korak dalje u našim razmišljanjima da sljedeće zime spojimo kategorije nordic i mrcina, pa tko želi sa štapovima, a tko želi može i bez njih… staza je u oba slučaja ista, a vremenske razlike zanemarive.
  • – A da sve zanimljivosti ne bi pokupio ženski spol, čast muškaraca je na imresivan način spasio Damir Rogić, koji je Mrcinu pretrčao za 39:21, i tako postao tek treći muškarac u devet godina koji je došao na vrh Sljemena za manje od 40 minuta!! Do sada je to uspjelo samo Draženu Dinjaru na cesti (39:44, 05.12.2004.) i Marku Rajkoviću u nordicu (37:50, 13.01.2008.). No, obzirom na uvjete u kojima je održana jučerašnja trka (blatnjav, klizak i djelomično izrovan teren), Damir ima još rezultatske rezerve. A da li je to minuta i pol, koliko ga dijeli od apsolutnog rekorda Lagvića, vidjet ćemo na jednom od kola s manje blata. Inače, Rogić je apsolutni hit ove zime. Dvije pobjede na cesti plus dvije na Mrcini, plus 4 dominantne pobjede na zimskoj duatlon-kros ligi čine ga zasad nepobjedivim!

Trka je održana u neočekivanim i za ovo doba godine neuobičajeno toplim uvjetima, koje smo znali imati samo u rubnim kolima (početkom studenog ili krajem veljače), nikada usred zime. Čak 13 stupnjeva na startu i 8 na cilju je ovo kolo učinilo jednom od najtoplijih do sada. No, južina, za razliku od ljeta, po zimi ne otima puno sekundi, i većina je otrčala odlične rezultate, ako zbog ničega, onda barem zbog činjenice da trkači nisu imali na sebi puno robe, pa su ponovo harali kratki rukavi, kratke tajice i šorcevi. Rezultat toga je čak 14 osobnih rekorda, 11 na cesti (Marina Jukić, Ingrid Nikolesić, Gabrijela Šalković, Miro Biuk, Dalibor Čuljat, Ivica Franceschi, Ivan Hamonajec, Tomislav Kelemen, Zoran Obradović, Dragan Sobota i Milorad Vojvodić) i tri na Mrcini (Ivan Carin, Davor Čapeta i Damir Rogić). Imali smo i tri Lagvić-debitanta – Goran Jakovac, Elvir Mujakić i Tomislav Škrlec. Inače, u dosadašnjem dijelu ove sezone, u prvih pet kola, imamo u poretku ukupno 215 trkača, a prosjek učesnika po kolu je 89, najviši od osnivanja lige.

Sljedeće, šesto kolo, održat će se za dva tjedna, točnije 23.01., a tradicionalno ćemo ga obilježiti tzv „totalnim hendikepom“, što znači da ćemo prije starta sve natjecatelje izmjeriti u visinu i težinu, izračunati im indeks tjelesne mase (BMI), pretvoriti ga u hendikep, dodati na uobičajeni hendikep spola i godina, pa da vidimo tko kako trenira i koliko vrijedi u okvirima svojih evidentnih fizičkih i starosnih predispozicija. Drugim riječima, trkači će po prvi put imati rezultatski motiv da u sljedećih desetak dana nabace po koju kilu 🙂 .

Sjutra (utorak) kupite Sport plus i čitajte o Lagvić ligi!