Okončana je deveta po redu zimska liga Lagvić, kroz koju je se u osam trka provuklo 270 učesnika, s prosjekom od 85 po kolu (145 na cesti + 125 po Mrcini).

U zadnjem kolu čak 42 osobna rekorda od ukupno 93 učesnika i nekoliko odličnih rezultata, što znači jedno od najplodonosnijih kola. Matija Grabrovečki je u svom debitantskom nastupu na Lagviću zabilježio pobjedu s vremenom 43:51, što je najbolji rezultat lige u posljednje dvije sezone (zadnji put je ispod 44 minute išao Hrvoje Kovač u zadnjem kolu 2009. – 43:41). Veronika Jurišić je isto tako pobijedila s najboljim ženskim rezultatom sezone 49:23 (zadnji put je brže išla u prošlogodišnjem šestom kolu – 49:11, s tim da do sada nijedna druga žena nije išla ispod 50 minuta). Međutim, nejvrijedniji rezultat dana je ipak ostvario Damir Rogić na Mrcini s vremenom 38:28, što je drugo najbolje vrijeme ikada postignuto na Lagviću u dosadašnjih 9 zima (bolje vrijeme ima samo Marko Rajković – 37:50, postignuto 13.01.2008.).

Pobjednik lige je Željko Paver, koji je to zaista zaslužio više od svih ostalih. Naime, on se pojavio na ligi prvi put 2005. godine, i od onda nije propustio ni jedno kolo?! Ukupno 54 nastupa za redom! Mogu padat sjekire ili vlada, mogu bit izbori ili rat, možda kakvo vjenčanje ili sprovod, svašta se može dogoditi u nedjeljno jutro, ali ništa ne može omesti Pavera da dođe na Lagvić. No, osim redovitosti, tu su i sjajni rezultati ovog vječnog mladića, koji u svojoj 60-oj godini trči svoje najbolje trke??!

Ženska pobjeda za Veroniku Jurišić, koja je ostala još jednu sezonu (treću za redom!) neporažena, i osvojila svoju šestu Lagvić-titulu! I ovu zimu je završila s rezultatom ispod 50 minuta, i iako se definitivno transformira u vrhunsku ultrašicu svjetskog kalibra, ništa nije izgubila od svoje snage i brzine uzbrdo. Što najbolje oslikava podatak da dan prije Lagvića uredno odradi dugački trening, uglavnom preko 50km.

Pobjeda u Nordicu za Mladena Čižića (peta za redom!) u muškoj i Silviju Šumberac u ženskoj konkurenciji (koja je cijelu ligu odradila u drugom stanju!). Na Mrcini pobjeda za 22-godišnjeg Maria Koštana (najmlađi pobjednik bilo koje sljemenske lige u povijesti) u muškoj i za Gordanu Odrljin u ženskoj konkurenciji.

U Pedinoj kombinaciji pobjeda za Damira Rogića, ovozimsko otkriće, koji nije tijekom lige osjetio gorčinu poraza, s tim da je imao najbolja vremena u nordicu, na Mrcini i na cesti (dok mu ga u zadnjem kolu nije skinuo Grabrovečki). Kod žena šenkrat zmaga za našu Janezicu Tadeju. Nagrade u ovoj konkurenciji će kupiti i podijeliti Borko Prvan, najbolji prijatelj našeg dragog Pede, prvog pobjednika Lagvića, koji nas je prerano napustio prije dvije godine.

Proglašenje najboljih će biti u četvrtak u 17:45 na savskom nasipu, po završetku kros-lige. Nagrade će dobiti:

 • CESTA, muškarci: Željko Paver, Mile Šikman, Nedjeljko Kopajtić, Andrej Gradinščak i Darko Krog;
 • CESTA, žene: Veronika Jurišić, Ingrid Nikolesić, Iva Ruszkowski, Dubravka Sladoljev i Mirela Vassung;
 • NORDIC, muškarci: Mladen Čižić, Nikica Smolić i Branko Pavlić;
 • NORDIC, žene: Silvija Šumberac i Jasminka Podgorski;
 • MRCINA, muškarci: Mario Koštan, Ivan Carin i Boris Jurić;
 • MRCINA, žene: Gordana Odrljin, Petra Herceg i Nada Bilobrk;
 • PEDINA KOMBINACIJA, muškarci: Damir Rogić, Borko Prvan, Boris Jurić i Nenad Lovrec;
 • PEDINA KOMBINACIJA, žene: Tadeja Krušec, Dubravka Sladoljev i Ivanka Buban.

Ligu tradicionalno u zadnjem kolu obilježava i klupsko prvenstvo Atletskog kluba Sljeme u planinskom trčanju. Ovog puta su nastupila 44 člana kluba (29 muškaraca + 15 žena), a podjednako su konkurirali trkači s ceste i s Mrcine, s time da je rezultatima s Mrcine dodavano 10% na vrijeme, kako bi poredak bio što ravnopravniji. Znalo se da će Damir Rogić doći prvi na cilj, samo je bilo pitanje da li će netko od dobrih cestovnjaka (Pomahač i Sobota) uspjeti doći sa zaostatkom manjim od 4 minute, koliko bi im trebalo da ga svrgnu s pobjedničkog postolja. Međutim, napravio im je 7 minuta razlike i tako osvojio svoju prvu klupsku titulu. Drugo mejsto je tako pripalo Renatu Pomahaču, a prvo prošlogodišnjem pobjedniku lige Marku Soboti, koji se polako vraća od ozljede (prijelom lakta). Dosadašnji prvaci Sljemena su bili:

 • 2003 – Marko Rajković
 • 2004 – Marko Rajković
 • 2005 – Marko Rajković
 • 2006 – Ivan Vrdoljak
 • 2007 – Hrvoje Kovač
 • 2008 – Marko Rajković
 • 2009 – Hrvoje Kovač
 • 2010 – Hrvoje Kovač
 • 2011 – Damir Rogić

U ženskoj konkurenciji osma titula za Veroniku, a nije osvojila samo kada nije nastupila zbog ozljede (2004 – Antonija Orlić). Drugo mjesto za klupsku prinovu Ingrid Nikolesić, a treće za Gordanu Odrljin.

rezultati

konačni poredak

rang-lista

foto-galerija