Unedjelju starta 17. Garmin Sljemenski maraton, najteža i najmasovnija planinska trka u Hrvatskoj.

Po prvi put će broj učesnika u glavnoj trci programa na 42 kilometra preći brojku sto, obzirom da je prijavljeno 120 trkača, od čega sigurnih 107 (s plaćenom startninom). Osim iz statističke, trka će biti zanimljiva i iz natjecateljske perspektive: glavni favorit trke je Nikola Špoljar, pobjednik iz 2014., rekorder staze i dvostruki državni prvak u planinskom trčanju na duge staze; tu su i dva ovogodišnja učesnika svjetskog prvenstva u istoj disciplini i hrvatski reprezentativci Nikica Smolić (pobjednik 2015) i Ante Živković, te bivši rekorder staze i dvostruki pobjednik Renato Pomahač (2011 i 2013); u trci su još dva stara pobjednika Darko Žalac (2001) i Valjevčanin Saša Antić (2008).

Međutim, svi oni, osim Nikole Špoljara, će se boriti i protiv Veronike Jurišić, koja je čak dva puta uspjela pobijediti sve muškarce u trci (2010 i 2015), a svaki put je bila na „muškom postolju“. Osim toga, Veronika ganja i svoju desetu žensku pobjedu na Sljemenskom maratonu, i to devetu za redom, što je svojevrstan kuriozitet i u svijetskim okvirima (trenutni svjetski aktualni neprekinuti niz pobjeda drži Anke Rohwer koja već 10 godina za redom pobjeđuje na lokalnom maratonu Ostrohe Heide). Osim toga, Veronika si je ovogodišnji raspored trka posložila tako da na Sljemenu trči svoj jubilarni stoti maraton!

No, i ženska konkurencija je odlična, u trci su još dvije državne prvakinje i hrvatske reprezentativke u planinskom trčanju na duge staze – Maja Marukić (2015, Podbrdo) i Ingrid Nikolesić (2014, Zermatt). Od 105 trkača na startnoj listi su 22 žene, vrlo neuobičajeno. Od toga je njih 15 iz Hrvatske, dok je npr Plitvički maraton ove godine trčalo samo 9 domaćih maratonki.

I ukupan broj učesnika je rekordan – 480, što je za 40 više nego u prošloj, isto tako rekordnoj godini. Naravno, rekordan je i broj učesnika na kraćoj stazi od 14km, gdje se na startnoj listi, što solo, a što u tročlanim štafetama, nalazi ukupno 375 trkača! U trci ćemo imati predstavnika iz 12 različitih zemalja (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Bosna, Mađarska, Izrael, Rumunjska, Slovačka, Njemačka, Turska, Australija i USA), tako da bez nekog preuveličavanja možemo zaključiti da je Sljemenski maraton izašao iz lokalnih okvira. Sve u svemu, očekuje nas jedna prava i uzbudljiva masovka na Zagrebačkoj gori, a šlag na tortu će doći pred kraj trke, kad će vas u ciljnom prostoru zabavljati bend Yellow Submarine.

Mala foto priča o povijesti Sljemenskih maratona kroz majice i medalje: