Još malo impresija s nedjeljne trke, po mnogo čemu zanimljive i rekordne.

Kao prvo, nastupilo je 107 trkača, što je rekord u osmoj sezoni održavanja lige, a treći put je pređena brojka 100. Rekordan je bio i broj učesnika u nordic konkurenciji, čak 37 (svaki treći), što se do sada nije još desilo. Gužva na uskoj poučnoj stazi je bila ko u jedanaestici za vrijeme popodnevne špice.

No, kvantiteta je rodila i kvalitetu, pa se u cestovnom dijelu trke čak 11 trkača dočepalo Gelendera za ispod 50 minuta. Međutim, i u nordicu je bilo opakog fajta, pa je čak prvih 13 došlo ispod 50 minuta, što je dalo ukupnu sumu od 24 osobe na vrhu Sljemena za manje od 50 minuta, a bilo je dana kada ih je došlo svega 2-3. U sve te tri kategorije (cesta, nordic, ukupno) je to rekord u kavlitativnom pogledu.

Cesta

Na cestovnom dijelu pobjede Marka Sobote sa svojim osobnim rekordom 44:48, s kojim se opasno prišuljao top-tenu svih vremena i trenutno zasjeo na 12. Mjesto. U ženskom dijelu pobjeda Veronike, koja inače i drži rekord staze od prije 4 sezone (47:25), koja je u prva tri kola svaki put išla dosta blizu rekorda (sve za 48 minuta). Rekordan dan po svemu zaključuje podatak da je čak 40 učesnika ovog kola postavilo svoje osobne rekorde, što ipak znači da je nešto pozitivno bilo u zraku ove nedjelje.

Marko i Veronika

Marko i Veronika

Nordic

U nordicu pobjeda Marka Rajkovića, čiji se rekord od prije dvije godine (37:50) čini nedodirljivim, jer se još uvijek nitko drugi nije spustio ispod 40. U ženskom dijelu pobjeda Tadeje Krušec, koja se svojim pobjedničkim vremenom 50:32 postavila drugi najbolji rezultat, te se približila magičnoj granici 50, ispod koje je zasad trčala samo Veronika na svom jedinom nordic nastupu lani kada je postavila rekord staze 43:11, od kojeg bolja vremena imaju samo dva muškarca (Rajković i Čižić).

Marko i Tadeja

Marko i Tadeja

Još malo statistike s Lagvića: U osmoj sezoni je na Sjeme dotrčalo ukupno 627 učesnika, od čega 497 na cesti i 130 u nordicu. Od spomenutih 627, na muškarce otpada 494, a na žene 133 (ili 21%).

Lagvitrek

Downhill trekinga nakon ulaska u cilj se prihvatilo nešto više od 20 učesnika, ali su se neki zagubili, odustali ili popadali na stazi, tako da je u cilj ušlo točno 20 trkača. Staza koju je postavio Christiano Kurchevitti je bila zanimljiva, pogotovo zadnji dio od vrha Brebak prema Gračanima, na dijelu Sljemena gdje trkači vrlo rijetko zalaze, pa je većini to bio prvi susret s gračanskim dijelom Medvednice, koji se pokazao vrlo lijepim i zabavnim. Prva kontrola u blizni Grafičara je bila udaljena cca 3km, a moglo se do nje doći na dva načina – asfaltom i stazom. Tu su uglavnom profitirali cestovnjaci, jer ako cesta kao u ovom slučaju ne zaobilazi puno, u pravilu je brža.

karta Lagvitreka

karta Lagvitreka

Od prve do druge kontrole na vrhu Brebak je bilo dobrih 5 km, a put je nosio puno kombinacija. Cestovnjacima se ovdje nije isplatilo tabananje, pa je većina dojurila do Kraljičinog zdenca po dugačkom spustu Omladinske staze. Tu je bilo onda nekoliko varijanti prelaska preko potoka Kraljevec, ali s malim vremenskim uštedama i gubicima. Vjerojatno se najviše promašivalo u dilemi koje je od dva susjedna brda ono pravo.

Sljedeća kontrola je bila najkraća, ali u orijentacijskom smislu najzahtjevnija jer do nje nije vodila staza, pa se moralo napamet ciljati i pravovremeno skrenuti sa staze, što orijentacistima nije problem, ali trekerima naučenima isključivo na markirane staze jeste. Do zadnje kontrole je bio najljepši komad trase, krivudavi vijugavi puteljak po relativno obraslom dijelu Sljemena iznad naselja Gračani. Nakon toga se trebalo spustiti cca 3-4 kilometra kroz urbani dio grada u podsljemenskoj zoni do pivnice Mlinarica na Prekrižju. Idealnom stazom, znači bez suvišnog kruženja i lutanja, treking dio je bio dugačak cca 15-ak kilometara, a neki su vjerojatno napravili i polumaraton, obzirom da su slučajno viđeni na nekim lokacijama koje veze nemaju s trkom.

Tadeja i Nenad

Tadeja i Nenad u pobjedničkim majicama

Pobijedio je Nenad Lovrec, orijentacijska, trkačka i triatlonska legenda, s kojom svaki trkač ima pregršt doživljaja iz rubrike vjerovali ili ne. Ja ih imam barem 50-ak, ali za danas ću izdvojiti samo podatak da još uvijek trči u najkicama starim više od 20 godina. Ženska pobjeda za Tadeju Krušec koja je tako upisala dvije pobjede u jednoj trci (Lagvić nordic i Lagvić treking). Pobjednički par je tako zaslužio tematsku pobjedu i nove majice Lagvić-lige, ovog puta dizajnirane od strane Orsata Frankovića.

Lovrec i najkice iz sredine prošlog stoljeća

Lovrec i najkice iz sredine prošlog stoljeća

New Primitive Rage Against Asshole T-Shirts

I za kraj… Nastavak bunta protiv jeftinih majica se nastavlja. Ovog puta je troje rasparalo taj ludi predmet nezadovoljstva, a po prvi put smo imali i žensku predstavnicu, novu mladu nadu Vedranu Šarić. Pobjednika u ovoj konkurenciji ćete proglasiti vi dragi čitaoci putem komentara. Dakle, imamo tri kandidata, a onaj s najviše glasova će dobiti Lagvić majicu, pa neka radi s njom što ga je volja:

A)     Vedrana Šarić

Vedrana

B)      Borko Prvan

Pelac

C)      Dragan Janković

Janko

Nakon tri trke, imalo je svrhe složiti i trenutni poredak zimska lige Lagvić, i to u tri kategorija: Cesta, Nordic i Pedina kombinacija:

poredak Lagvića nakon trećeg kola