Untitled from Dragan Jankovic on Vimeo.

Foto galerija Vukodlaka

Foto galerija Nikice (fejsbuk)

Rezultati

Poredak

Rang-lista (svih vremena)

Totalni hendikep

Statistika:

  • 86 učesnika (18 žena = 21%; 61 na cesti + 21 na Mrcini; sezonski prosjek po kolu = 88)
  • Prosječna težina učesnika = 77,7kg (muškarci 80,7kg; žene 63,1kg)
  • Prosječna visina učesnika = 1,79m (muškarci 1,80m, žene 1,69m)
  • Prosječan BMI učesnika = 24,29 (muškarci 24,7; žene 22,0)
  • Prosječna starost učesnika = 44 godine (muškarci 45,4; žene 38,5)

Znači, profil učesnika Lagvić lige izgleda ovako: muškarac je, star 44 godine, visok metar i 79 i težak 78 kila. Najbliži toj definiciji je Branko Razum (43 godine, metar i 78, kila 74). Najteži učesnici lige su Željko Buban i Dalibor Čuljat, po 104kg svaki (Dado je zasad jedini 100-kilaš koji je dodirnuo gelender prije isteka 59. minute!), a najlakši je Mucak Ivica s 54 kile (Lukina kaže za njega da je to novi Parip. Zasad ima dva osnovna preduvjeta: vrhunsku kilažu i fantastičan indeks tjelesne mase 18,47. Jednom rječju – savršen repromaterijal, i čini se da Zagorci pak imaju novega Dinjara).

Osim njega, atletsku građu (BMI ispod 21) ima još samo Hrvoje Torbašinović (19,67) kod muškaraca i Višnja Škevin, Petra Herceg i Ingrid Nikolesić kod žena (BMI ispod 20). Debelo u zoni pretilosti (BMI iznad 30) su Čuljat Ivan i Željko Buban, ujedno i pobjednici ovogodišnjeg totalnog hendikepa. Što samo znači da, unatoč masi i godinama, još uvijek dobro i redovito treniraju, a sigurno imaju i genetskih predispozicija, jer… Čuljo sa svojih 63 godine ipak odvuče na vrh Sljemena 96 kila za 77 minuta, a Željko Buban je još jači – u svojoj 54. godini čak 104 kile za 68 minuta. I kad mu se svi hendikepi stave u postotak, koji se pak pretvori u minute i sekunde, koje se na kraju oduzmu od njegovog rezultata, ispada da bi Buban, kad bi imao manje od 35 godina i imao indeks tjelesne mase ispod 20, došao na vrh u fantastičnom vremenu 31:22, što je ujedno i rekord totalnog hendikepa u dosadašnjih 5 sezona otkako se održava.

Totalni hendikep je još jedan dobar podsjetnik koliko je težina važna za trkače. Osim što se lakše podnosi kontinuitet treninga, te samim time i u dobroj mjeri prevenira ozljede, manja masa automatski donosi i bolji rezultat. Teško je reći koliko, jer smo svi mi različiti i drugačije reagiramo na sve, pa tako i na to. Međutim, objavljena je zasad samo jedna studija koja kaže da 1kg težine nosi oko jedne minute na polumaratonu i dvije na maratonu, što znači da se puno rezultata može napraviti u kuhinji i da nije sve samo u nasipu 🙂

Balkanska prehrana je daleko od sportske (uz iznimku mediteranske, tj. dalmatinske, što donekle objašnjava zašto nam većina vrhunskih sportaša dolazi s tog podneblja, unatoč manjoj populaciji u odnosu na sjever), i svaki trkač mora voditi brigu o svojim prehrambenim navikama, te biti jednako discipliniran za stolom kao i za treningom.

Više o prehrani sportaša u sljedećem članku kojeg je napisala naša državna prvakinja u Ironmanu Martina Bezek, jedina naša Ironlady koja je maratonski dio otrčala ispod 4 sata, dapače, za 3:40!! Post ćemo objaviti u četvrtak, so stay tuned 🙂

Osobni rekordi u ovom kolu: Andročec Mario, Crnogorac Ozren, Čuljat Dalibor, Hamonajec Ivan, Košćak Zoran, Maronić Ivo, Nikolesić Ingrid, Rogić Damir, Škrlec Tomislav, Vojvodić Milorad i Vokić Tomislav na cesti, te Jurić Boris, Carin Ivan, Špoljar Alen, Princip Davor, Herceg Petra, Obrenović Slobodan, Glavak Marina i Smolić Nikica na Mrcini i nordicu.

Debitanti u ovom kolu: Ferenčak Sandra, Mucak Ivica i Torbašinović Hrvoje na cesti, zatim Prvan Borko, Blaženović Ivana i Škrljak Maja na Mrcini, te Mihelko Mihaela u nordicu.