FOTKE (fejs):

Jako zanimljiva tekma na otvaranju desete po redu, kultne sljemenske zimske lige Lagvić. Čak 111 učesnika i nije najmasovnije do sada kolo, ali je u svakom slučaju neočekivano puno. Razlozi, očito bezrazložne skepse ležali su u podacima o broju učesnika s raznih trkačkih događanja tijekom vikenda u Zagrebu:

  • – Standardni subotnji jutarnji trening Brooks Running Teama i Sljemenaša = 120 učesnika
  • – Zimska X-duatlon liga na Jarunu = 101 učesnik
  • – Noćni cener = 500 učesnika
  • – Lagvić = 111 učesnika

Dakle, u nekih 26 sati, kroz ta četiri događanja je prodefiliralo cca 800-tinjak duša, i očito je da se u Zagrebu trenutno dešava pravi trkački bum, kojeg smo čekali godinama. Pozitivno doba, iz naše, trkačke perspektive, u kojem, osim kvantitete, imamo i primjerenu kvalitetu (Lisa Stublić), dodatno osnažuje podatak da je Hrvatski atletski savez prihvatio u program državnih prvenstava za sljedeću godinu po prvi put ultramaraton (100km) i planinski maraton (mountain running long distance), što je ulje na požar trčanja koji se širi Hrvatskom.

No, globalno razmišljanje ne bi bilo dovoljno da ne postoji lokalni pristup, pa da se vratimo Lagviću. Na Mrcini je pobijedio Damir Rogić s novim rekordom staze, što je, isto tako bilo u jednu ruku neočekivano. Ne zbog Damirove kvalitete, već zbog činjenice da je dan ranije nastupio na X-duatlonu, a samo dva dana prije završio na hitnoj zbog hernije, što ga nije omelo da u pauzi dok čeka operativni termin, malo poludi na Sljemenu. Inače, na zimskoj ligi je do sada nastupio 9 puta, i ima osam pobjeda, što na cesti, što na mrcini, s tim da je jedini poraz doživio kada se službeno prošetao stazom za 1:24, što u principu znači da je neporažen. S tim se neće sigurno složiti Borko, jer «ako si stavio broj na sebe…». Damir se praktički niotkud pojavio na ligi pretprošle zime, poharao konkurenciju, zatim zaglavio u hedonizam i nabacio 30-ak kila, pa se ovog ljeta razbistrio, otreso sa sebe sav višak kilograma i nabrzaka ušao u fantastičnu formu gotovo luđačkim svakodnevnim treninzima. Crno-bijeli svijet bez sivih zona 🙂

Rogić daje svoj pobjednički intervju

Uglavnom, stari rekord Vitje Sarića, njegovog ljutog rivala s duatlona, koji je iznosio 37:05, je otišao u ropotarnicu povijesti. Vitja se bacio (dosta uspješno) u organizacijske vode, a novi rekord od danas iznosi 35:33. Koliko će potrajati, bumo vidli. Kandidata za obaranje je jako malo, sveo bih na moguću dvojicu, i oba se zovu Nikola: Mikulić i Špoljar.

Osim Damira, pobjede su danas ostvarili Krešo Babić i Ana Gudalović na cesti, te Adrijana Šimić na Mrcini. Krešo je redoviti učesnik sljemenskih brdskih ligaških zajebancija, na Lagviću nastupa već 6 godina, i skupio je 30 nastupa. Svoju sedmu pobjedu je začinio i osobnim rekordom 45:11, što je odličan rezultat za jednog 42-godišnjaka. U žena, pobjeda za Anu Gudalović (55:35), koja je po prvi put nastupila na cesti, te za Adrijanu Šimić na mrcini (53:32), kojoj je ovo prva trka na Lagviću uopće.

Ovo je bilo ukupno 89. kolo, a rekorder po broju nastupa je Velimir Stiasni (82), koji u ovih 10 zima nije nastupio samo sedam puta, pa s pravom nosi titulu zimskog vikendaškog noulajfera! Rekorder po broju pobjeda je Veronika Jurišić, koja ih je skupila 56 u 63 nastupa, što također znači da nije pobijedila samo sedam puta. Do sada je na Lagviću ukupno nastupilo 858 trkača/ica. Današnja tekma je bila četvrta po masovnosti, a evo još par izvoda iz statistike ovog kola:

  • – 111 učesnika (49 cesta + 62 mrcina)
  • – 111 učesnika (82 muškarca + 29 žena)
  • – prosjek na cesti 1:03:41
  • – prosjek na mrcini 1:02:15
  • – debitanata 36
  • – osobnih rekorda 60 (uključujući debitante)

Sonja Šmitran je zalutala, pa je tražila da to napomenem, kako netko ne bi krivo protumačio njezin loš rezultat, pa evo – napominjem :). Kolac i Sever su nastupili na sve tri trke ovog vikenda (na što im je posebno bio zavidan silomprilika fotograf Maloševac), Mathias Kulstrunk je sa svojom bebom Zorom u ruksaku na leđima došao na cilj za 1:15, Franjo Vasung je u 76. godini dotrčao za 1:24, Matija Kruc je na vrh iznio 120 kila za 1:18, a Žana je u rajnglu umjesto šećera ubrkala sol, tako da su se trkači, osim kuhanim vinom, u cilju okrijepili i «himalajskim čajem» 🙂

U nadamo se kratkotrajnu pečalbu u Drezden nam odlazi Ivka 🙁