Odličan nastup Sljemenaša na ekipnom prvenstvu Hrvatske u krosu, održanom u subotu na obali Drave u Varaždinu, tako da nebi neki mislili da mi znamo samo trčati po Savskom nasipu. Vraćamo se s prvenstva s tri nova pehara, osvojena u jakim trkama s jakom konkurencijom, i nastavljamo trogodišnji niz. Naime, u posljednje tri sezone smo nastupili na svim ekipnim državnim prvenstvima u vanstadionskim trčanjima (polumaraton, maraton, kros, planinsko trčanje), svaki put imali i mušku i žensku ekipu i svaki put donijeli po barem jedno odličje!

Ovoga puta, najuspješniji smo bili baš tamo gdje smo do sada bili najneuspješniji – u muškoj konkurenciji na kratkoj stazi od 4km. Cure su nas navikle na medalje, bilo da se radi o kratkoj ili dugoj trci, dečki bi tu i tamo piknuli nešto na dugoj, a na kratkoj stazi su dečki do sada uvijek ostajali kratkih rukava. Do sada! Vrlo uvjerljivo drugo mjesto naše ekipe (iza AK Kvarner-Autotrans) u sastavu Nikola Špoljar, Šime Sušić, Viktor Sarić, Ivan Androić Caballero, Dejan Petrović, Hrvoje Pongrac, Aleksandar Ortynski i Jasmin Jašaragić i veliko slavlje na proglašenju, gdje je prednjačio šoumen Jazz, kojemu nikako nismo uspjeli dokazati da drugo mjesto nije najviša stepenica na postolju 🙂

Cure su nam donijele dvije bronce i to Martina Ilijanić, Mirjana Kolac, Katica Rumbočić, Jelena Brezak, Paula Vrdoljak, Ivana Blaženović i Božena Buršić na kratkoj stazi od 4km, te Nikolina Šustić, Veronika Jurišić, Ana Gudalović, Majda Horvat, Aleksandra Mlađenović i Adrijana Šimić na dugoj stazi od 8km. Po ispisu imena vidi se da smo bili i najbrojniji, s tim da se, za razliku od drugih, nismo krpali, već smo na prvenstvo vodili samo one najbolje, dečke iz prve i druge trening grupe, a cure iz treće i četvrte.

Najviše nas je nastupilo na muškoj dugoj stazi od 12km, čak 11 (Milorad Vojvodić, Ivan Murat, Renato Pomahač, Igor Goričanec, Dragan Sobota, Neven Andrijašević, Stjepko Jančijev, Josip Babić, Ivan Milinković, Domagoj Puzak). U vrlo jakoj konkurenciji su osvojili na kraju peto mjesto, jer su svoje najbolje trkače ove godine postavili u tu konkurenciju Agram, Dinamo i Aviokarte, uz dodatak odličnih Zagoraca iz Rudolfa Perešina. Svoju pravu vrijednost će aktualni ekipni prvaci u maratonu (Mićo, Murat i Renato) pokazati uskoro na puno dužoj stazi.

Po prvi put smo na nekom službenom natjecanju imali i ekipu u mlađim kategorijama, a čast da probiju debeli 12-godišnji led su imali u kategoriji mlađih juniora Dragan Maloševac, Albert Seitz i Borna Mihoci u trci na 4km. Dečki su jako mladi, rođeni 1997-1999, i za njih je ovo isto prvo iskustvo takvog tipa.

Sve u svemu, odlično natjecanje, mada je staza bila daleko od pravog istinskog krosa, i ne bih se začudio da, kako je krenulo, uskoro imamo kros prvenstva na tartanu. Kad u trci od 12km imamo samo 12m visinske razlike, onda to jednostavno nije kros. Organizatori bi ubuduće trebali s više mašte pronalaziti staze za ovu lijepu disciplinu. Umjesto da stazu provuku kroz grmlje, preko potoka i balvana, s puno hupsera i krivudavih staza, na neutabanim dijelovima livada, sve se uglavnom svodi na makadam, koji je samo sljedeći nivo ka asfaltu, koji je pak sljedeći nivo ka tartanu. Kros je krajnje tradicionalna disciplina, iz koje su nastale sve danas priznate i verificirane trkačke unutar i vanstadionske discipline, i mislim da ga treba njegovati u njegovom izvornom obliku.