Šesto kolo, 115 učesnika, opaka južina, novi rekordi…

  • – Pobjeda na Mrcini za Nikicu Smolića, s novim osobnim rekordom 37:04, što je treći rezultat svih vremena na ovoj stazi. Međutim, Nikica ima na grbači 52 godine i ogroman hendikep (13,36%), pa je ova njegova današnja trka u biti rekord lige po učinku – 93,42%, preračunato u minute i sekunde vrijedi nevjerojatnih 32:07!!
  • – Drugi rekord pripada Luki Bielenu. On je danas zabilježio na cesti 13. pobjedu (nastupio 31 put), što nije uspjelo ni jednom muškarcu do sada. Ima i vrlo visok odnos pobjeda i nastupa, čak 42%!
  • – No, ipak, rekorder po odnosu pobjeda i nastupa je Veronika. Ona je pak danas, u svom 77. nastupu na Lagviću ostvarila 71. pobjedu i ima strašan omjer od 92%. Drugim riječima, pobjeđivala je u prosjeku 10 puta u 11 nastupa.
  • – Svojevrstan rekord je postavio ove nedjelje i Neven Andrijašević, svojim drugim mjestom na cesti u vremenu 45:19. Obzirom da Neven ima 47 godina, njegov rezultat ima dodatnu težinu, jer na rang-listi su ispred njega samo mlađi trkači. Ustvari, Drago Paripović je stariji, ali u trenutku postavljanja svog osobnog rekorda bio je mlađi od Nevena danas, što dovoljno govori o snazi njegove današnje trke.
  • – Naravno, novi rekord po broju nastupa na Lagviću je danas povisio na brojku 99 Velimir Stiasni, i ako meteor u promjeru od 2km tokom tjedna ne spraši Zemlju, sljedeće nedjelje ćemo dobiti prvog trkača u povijesti koji će jednu sljemensku ligu otrčati po stoti put! Priliku da mu se pridruži ove sezone ima još samo Borko Prvan, koji trenutno broji 96 Lagvićkih nastupa.
  • – Rekord po broju učesnika u jednoj sezoni smo očekivali, sasvim sigurno, obzirom da je krivulja povećanja masovnosti iz godine u godinu konstantna (226-251-367-401). Međutim, nismo ni sanjali da će rekord pasti već nakon samo 6 održanih od ukupno 14 predviđenih trka, čak prije polovice lige, i trenutno se zaustavio na 430!! Prosječan broj učesnika po koluje za sada 138 ove zime, što je također produžetak pozitivnog trenda u posljednjih 7 zima: 67-73-83-85-95-97-138.

I za evidenciju da je danas, u 107. po redu trci, postavljeno 36 osobnih rekorda i da smo imali 11 debitanata. Par riječi i o generalnom poretku, obzirom da se mogući pobjednici debelo naziru već u prvom dijelu sezone:

  • – CESTA: U vodstvu je Mile Šikman, vječiti drugi. Ima maksimalnu konstantu i trenutno je favorit broj jedan. Dva moguća konkurenta su mu Neven Andrijašević i Tihomir Mrkojević, koji pokazuju znake oscilacija, ali zima je duga. Šikman je u proteklim sezonama stalno bio u vrhu, a lošije rezultate je imao u lošijim uvjetima, kojih ove zime još nije bilo, tako da će ključan dio biti kad napada snijeg, a napadat će sigurno, na Sljemenu je to uvijek samo pitanje vremena. Ženski dio je već praktički riješen. Veronika je i u svojim slabijim sezonama lako pobjeđivala, ove godine doslovno briljira, tako da će biti zanimljiva borba samo za drugo mjesto, a kandidatkinje su Aleksandra Mlađenović i Lidija Škec, koje obje trče svoju prvu cestovnu sezonu Lagvića.
  • – MRCINA: Slična stvar je i ovdje. Nikica ostalima neda ni mrvice, dominira u svim segmentima igre, pun ga je teren. Za drugo mjesto ima nekoliko kandidata, prije svega Pacak i Murgić, ali dobre bodove imaju i Sobota i Sušić, ali s manje nastupa, što zbog nagradnih petardi može biti vrlo važno na kraju. U ženskoj konkrenciji duel je isti kao i lani – Sandra Juhaz i Adrijana Šimić, ali ove zime s obrnutim ulogama, jer Juhazica ima nešto bolje rezultate i već je stekla dobru prednost koja će joj po svemu sudeći biti dovoljna do kraja lige, tim više što ne pokazuje znake umora.
  • – PEDINA KOMBINACIJA: U vodstvu je legendarni Pelac, borac bez mane i straha, s dugim jezikom. Ipak, vodstvo je prividno tj. privremeno, jer kada Dadek upotpuni statistiku izbit će na vrh sasvim sigurno. Pelac bi morao biti sretan i s trećim mjestom jer u igri je i Škrlec, a dobre bodove skuplja i Saša Breznik. U fajt bi se mogao uključiti i novopridošli Jože Župan iz Krškog, koji ubire lijepe bodove. Kod žena vodi Branka Lozić, a jedine ozbiljna konkurencija je izgleda Milana Murgić, koja je današnjim nastupom na cesti otvorila svoje karte. Inače Branka Lozić ima do sada 17 nastupa na Lagviću, ali zato čak 79 na Puntijarki, što znači da će i ona uskoro zakoračiti u brojku 100 kombiniranih nastupa na sljemenskim ligama.

Galerije:

Neven Fistrić – 101 slika

Nikica Smolić – 328 slika

Safet Čučuk – 118 slika