U subotu starta 6. po redu dvanaestsatni ultramaraton Forrest Gump. Ove godine jači i zanimljiviji nego ikad. Do danas (srijeda) imamo 63 prijavljenih (i još 32 u štafetama), što je rekordan broj za ovu trku, ali i za ovu disciplinu.


Malo je svjetskih trka koje mogu skupiti više od 50 ultramaratonaca na natjecanju koje doslovno traje cijeli dan. Ultra definitivno dobiva u zadnjih par godina svoje mjesto pod suncem na hrvatskoj trkačkoj sceni. Puno čimbenika je odigralo ulogu u tome. Uz uskrsnuće Forresta i odličan nastup naše ženske ultra-repke na svjetskom 24H prvenstvu kao uzročno-posljedičnom vezom, zasluge idu i na račun razvoja trekinga na našoj sceni (obzirom da se teške 50-60-kilometarske treking-ultre održavaju maltene svakog mjeseca), zatim razvoja ultimativne triatlonske discipline Ironman (npr, samo u TK Međimurju je 17 članova u posljednjih 5 godina završilo barem po jedan), a neke male zasluge idu i u smjeru Trail Trophy-a, obzirom da su neki došli na Forrest po gomilu TT-bodova. Svi oni će, neovisno o svojim motivima i razlozima nastupa, na trci doživjeti nešto što nikad i nigdje drugdje neće imati priliku – dodirnuti neke druge terase trkačke ili osobne svijesti, sresti se s nečim što će sasvim sigurno promijeniti njihovu predodžbu o trčanju, a bogami i o samom sebi :). Jedini uvjet za to je da gule do kraja!

Muška konkurencija

52 prijavljena, puno ultraških debitanata, konkurencija jača nego ikad. Po meni prvi favorit trke je Hrvoje Kovač, svojevremeno prvak Hrvatske u maratonu, koji je u ožujku na Čazmi upisao najbolji hrvatski nastup u posljednjih 10-ak godina (4:09), zatim Goran Lesjak, trenutno najbolji hrvatski treking-ultraš (drugi u poretku, iza Slovenca Jevševara), te prošlogodišnji pobjednik i makedonski rekorder Zoran Dimov. Ostaju mogući bljeskovi međimurskih ironmanova (Vlahek, Šimunko, Sobočanec, Barić, Turek), te prošlogodišnjeg Trail-Trophy pobjednika Domagoja Marušića i starog ultraša Elvira Rakipovića. Najzanimljivija će u biti borba, tj napad Kovača na hrvatski rekord u ovoj disciplini, kojeg iz 2000. drži Franjo Lončar, i koji iznosi 131,5km. Za sada, na hrvatskoj rang-listi imamo 26 muškaraca koji su uspjeli preći 100 i više kilometara, a ovo je prvih deset:

  • Lončar Franjo 131,5 – 2000
  • Petrina Dalibor 129,5 – 2000
  • Džomba Anteša  123,0 – 1999
  • Dragojević Slađan 123,0 – 1998
  • Blažanin Ante  121,0 – 2000
  • Aničić Ivo 120,0 – 1998
  • Žalac Darko 119,5 – 2000
  • Janković Dragan 111,5 – 1998
  • Barić Zdravko 109,6 – 2009
  • Čošić Stjepan 109,5 – 2010

Ženska konkurencija

11 prijavljenih! Neobično puno, obzirom da je do sada, u proteklih 6 izdanja Forresta, samo 11 žena nastupilo, od čega je samo njih 8 išlo preko 60km. A konkurencija, jednom riječju – strašna!! Prvi favorit trke je, naravno, Veronika Jurišić, koja je na četvrtom „revival“ Forrestu 2009.g. pobijedila sve muškarce, postavila najbolji rezultat te godine u svijetu i naravno – hrvatski rekord 125,2km. Nakon toga se u potpunosti posvetila ultramaratonu i 2010. završila godinu s pretrčanih više od 10 tisuća kilometara, što dovoljno govori o njezinoj ultra-spremi. Lani, na svjetskom prvenstvu u disciplini 24-satnog ultramaratona, u prolazu nakon 12 sati imala je 122 kilometra, što je na kraju bio 11. rezultat sezone u svijetu! No, za leđima će joj sasvim sigurno puhati još dvije odlične cure – Martina Bezek, Međimurka „koja se nikad ne predaje“ (170km na 24-satnoj ultri, ironlady s najboljim maratonom) i Nikolina Šustić, 23-godišnje osvježenje na ultraškoj sceni (uvjerljiva pobjeda na Mosorskom trekingu).  No, i tu nije kraj jer tu je još i vodeća s ovogodišnje treking-lige – Senka Senković, i još dvije koje su nedavno završile Čazmu ispod 6 sati (Barbara Bebić i Katarina Nestić), što im daje lijepe argumente da se dočepaju stotke koja život i besmrtnu slavu znače! Ukupno, čak 6 cura ima dobre šanse da prekorači u trocifrenu zonu, a to je do sada uspjelo također njima šest (tri u prolasku SP na 24H u Briveu):

  • Veronika Jurišić 125,2 – 2009
  • Antonija Orlić 116,8 – 2010 (Brive)
  • Mirjana Pelizzer 111,5 – 2010 (Brive)
  • Martina Bezek 106,8 – 2010 (Brive)
  • Lidija Vrečar 101,0 – 2000
  • Natalie Karčić 100,0 – 2000

Rezultate s dosadašnjih 5 izdanja Forresta vodim kao all-time hrvatsku rang-listu u ovoj disciplini, obzirom da mi nije poznato da li je netko eventualno nastupio negdje drugdje. U svakom slučaju, u Hrvatskoj, od osamostaljenja, nije ni imao priliku. Ako netko možda i jeste negdje vani, molio bih da mi javi (s materijalnim dokazima) da uvrstim. Bilo kako bilo, ovdje je ovdje je lista na kojoj je 96 Forrest-ultraša (85+11), što znači da ćemo nakon ove subote i ovdje premašiti brojku 100 :). Uz to je i hrvatska rang-lista svih vremena (izbačeni stranci, ubačeni službeni rezultati prolazaka na 12h u toku trke na 24h)

Za ilustraciju, na prošlogodišnjoj svjetskoj rang-listi u trčanju na 12 sati, najbolji muški rezultat ima Japanac Inoue Shingo (148,1km), i 29 svjetskih ultraša je prešlo preko 130 kilometara. Kod žena, najbolja je Francuskinja Anne-Cecile Fontaine (131,8km), a 70 žena je prešlo stotku (od čega njih 13 preko 120).

Nagrade na ovogodišnjem Forrestu

  • Prva tri muškarca i prve tri žene će dobiti originalne Forrest Gump pehare, a naknadno će im se na kućnu adresu poslati Forrest Gump diploma i pločica za pehare, na kojima će biti upisano ime i broj pređenih kilometara.
  • Svi koji pređu 100km će dobiti malu statuu trkačke tenisice, a naknadno će im se na kućnu adresu poslati Forrest Gump diploma i pločica za statue, na kojima će biti upisano ime i broj pređenih kilometara.
  • Svi koji pređu 75km će dobiti na kućnu adresu Forrest Gump medalju, na kojoj će biti ugravirano ime i broj pređenih kilometara, također i diplomu.
  • Svi koji u trci naprave manje od 75km dobit će na kućnu adresu samo Forrest Gump diplomu, s imenom i brojem pređenih kilometara.
  • Svi ultraši će dobiti za uspomenu svoj startni broj s isprintanim svojim imenom 🙂
  • Svi članovi štafeta koje pređu 120km će dobiti Forrest Gump medalje i diplome sa svim podacima.
  • Svi članovi štafeta koje ne pređu 120km će dobiti na kućnu adresu samo Forrest Gump diplome s podacima.
  • Svi učesnici trke će dobiti Forrest Gump majicu.
  • Sve ostalo je neprocjenjivo!
Forrest Gump startni broj

Forrest Gump startni broj

Forrest Gump statua (za one preko 100km)

Forrest Gump statua, za one preko 100km

 

 

 

Forrest Gump pehar za tri najbolja (M + Ž)

Forrest Gump medalja, za one preko 75km

Forrest Gump diploma, za sve učesnike

Uživo praćenje rezultata na fejsu

Staza

Mali krug (za zadnjih pol sata)

Forrest Gump by Veca