START na vrhu Medvednice ispod TV-tornja u 10.00 sati
DUŽINA maraton 42,2km, štafeta 2 x 14km; štafete mogu biti muške ili mješovite, nema ženskih štafeta; moguć je i individualni nastup na 14km, ali za to nije predviđen nikakav nagradni fond.
STAZA krug je dugačak 14km (visinska razlika 940m, 470m nizbrdo + 470m uzbrdo), svaki član štafete trči po jedan krug, maratonci trče tri kruga.
RUTA Vidikovac – Tomislavac – Sedlo – Crveni križ – Erberov put –Krumpirište – Erberov put – Srnec –
Horvatove stube – Hunjka – Činovnička livada – Vidikovac

PRIJAVE
MARATON Online od 20.06. do 07.07.
ŠTAFETA Online od 20.06. do 07.07. (pojedinačne prijave za trku na 14km, deklariranje parova prilikom preuzimanja startnih brojeva)

KATEGORIJE
Maraton MS (do 34), M35 (35-39), M40 (40-44), M45 (45-49), M50 (50-54), M55 (55-59), M60 (60+), ŽS (do 34), ŽV (35+)
muške štafete
(zbroj godina)
MS (do 59), M60 (60-79), M80 (80-99), M100+
mješovite štafete
(zbroj godina)
MŽS (do 59), MŽ60 (60-79), MŽ80 (80-99), MŽ100+


STARTNINA
maraton 100kn
štafeta 2 x 75kn (150kn)
svi sudionici za startninu dobivaju majice, finišerske medalje (maraton), online diplomu, bon za ručak i piće te okrepu na trci i u ciljnom prostoru

NAGRADE
Maraton: pehari (muškarci i žene)
Štafeta: pehari za prve tri (muške i mješovite)
Medalje za prva tri u svim kategorijama (maraton i štafeta)
Pehari za prve tri ekipe (samo maraton: muške ekipe tri člana, ženske dvije članice)

Kako doći na start?

– Osobnim vozilom po Sljemenskoj cesti: Mihaljevac – Gračani – Bliznec – Sljeme. Ispred Tomislavca je veliko parkiralište, 200m od startno-ciljnog prostora.

Javnim prevozom: tramvajima br 14 i 8 do zadnje stanice na Mihaljevcu. Odande vozi bus do Tomislavca na Sljemenu, polasci nedjeljom svakog punog sata (7.00, 8.00, 9.00)

Start?

– Je u 10 sati na vrhu Medvednice, podno TV-tornja. U prvom startu kreću svi maratonci i prve izmjene štafete, a druge izmjene nakon što im partner(ica) završi krug. U trećem krugu na stazi ostaju samo maratonci, tako da ih u cilju mogu dočekati i pozdraviti svi učesnici trke.

Štafeta

Svaki član trči po jedan krug od 14 km. Zbog pomanjkanja ženskih učesnica imamo samo muške i mješovite parove. Nagrađuju se parovi u kategorijama od po 20 godina (do 60, do 80, do 100 i preko 100 godina), a kategorije čine zbroj godina oba člana. Startnina je 150 kuna (svaki član po 75kn).

Želite trčati štafetnu trku na 14km, ali nemate partnera?

Takvih će biti dosta na startu, lako se može spariti. Ipak, preporučamo pravovremeno sparivanje.

Tko hoće solo trku može i to, ali za to nije predviđen nagradni fond po kategorijama. Na kraju će se od svih štafetara i solo trkača napraviti jedna ciljna lista na kojoj će biti uvršteni svi učesnici Sljemenskog maratona, uključujući i maratonce kojima će se računati najbrži od tri kruga.

Svi koji žele trčati u štafeti na prijavama će dobiti listić na kojem trebaju upisati koji partner trči koju izmjenu.

Koliko ima okrepnih stanica?

Ukupno 5 u svakom krugu: prva je na 5km (Krumpirište), druga na 9km (Srnec), treća na 10km (Horvatove stube), četvrta na 12km (Hunjka) i peta u cilju.

Na okrepnim stanicama će biti: voda, iso, banane, šećer, limun, keksi (voće na cilju).

Jel staza označena?

Svaki kilometar će biti označen km-oznakom na drvetu (A4 papir).

Staza će biti markirana trakicama na mjestima gdje postoji dilema. Uglavnom treba se držati glavne staze, a skretanja i križanja će biti dodatno obilježena strelicama, a na 3 mjesta će biti i osobe koje će usmjeravati.

S obzirom da je zadnjih godina bilo pritužbi na kraćenje staze, na najudaljenijim punktovima će se vršiti kontrola prolazaka (Krumpirište, Srnec).

Majice, ručak, medalje?

Svi učesnici trke će dobiti majice koje su uračunate u startninu. Po završetku trke samo treba vratiti startni broj i reći veličinu. Ima i ženskih majica.

Na prijavama će svi dobiti uz startni broj i bon za ručak (grah i piće), kojeg mogu nakon trke iskoristiti u restoranu Vidikovac u startno-ciljnom prostoru.

Finišerske medalje će dobiti samo oni koji završe puni maraton. Za medalje po kategorijama konkuriraju maratonci i učesnici štafeta. Solo trkači ne ulaze u nagradni fond.

Sigurnost?

Angažirana je i Gorska Služba Spašavanja koja će dežurati na cilju i obilaziti stazu i, nadamo se, neće imati potrebu za intervencijom.

Divlje svinje©