U nedjelju završava sedmi Lagvić. Proglašenje pobjednika lige uz malu feštu i zakusku u skijaškom klubu Medvešćak odmah po završetku trke. Svi koji žele ručak to trebaju naglasiti na startu i platiti 20kn, za što će dobiti bon za grah s kobasicom u ski-klubu, uz standardnu dozu čaja i kuhanog vina.

Tema zadnjeg kola je totalni hendikep. Za one koji nisu upućeni, ili su pak zaboravili o čemu je riječ, evo par redaka objašnjenja:

Odnos visine i težine je vrlo važna stavka u sposobnostima, tj. mogućnostima trkača na duge staze zbog činjenice da osobe s nižim indeksom imaju smanjenu potrebu za opskrbu kisikom, i obrnuto. Naravno, generalno gledajući, jer individualno postoje još neka odstupanja od osobe do osobe u pogledu tjelesne građe. Za planinsko trčanje taj faktor ima za još jedan nivo veće značenje jer trčanje uzbrdo, između ostalog, prkosi i gravitaciji, što znači da manja masa pruža manji otpor.

Shodno tome, granična vrijednost indeksa tjelesne mase je 20 (granica između pothranjenosti i normale), za koju nitko ne dobiva postotak hendikepa. Za svaku višu brojku od 20 oduzima se 3 posto, a za svaku nižu se dodaje 3 posto vremena na postignuti rezultat. Indeks tjelesne mase se izračunava na sljedeći način: težina u kilogramima podijeljeno visina u metrima na kvadrat. Što znači da će svi učesnici zadnjeg kola prije starta biti izmjereni i izvagani (naravno, samo oni koji to žele, jer živimo u doba galopirajuće demokracije). Element godina i spola nije potrebno dodatno objašnjavati, s obzirom da se koristi u svakom kolu, što je, između ostalog, i obilježje ove lige, koje svima daje jednake šanse za visoki plasman, bez obzira na godine i spol. Standardnom hendikepu svjetske veteranske atletske federacije pribrojit će se i hendikep indeksa tjelesne mase i to još uvijek nije kraj. Naime, s obzirom da dan ranije starta bratska zimska liga na Japetiću (14h) i da će učesnici te lige biti osjetno hendikepirani dan kasnije na Lagviću, dobit će svoja 3 dodatna postotka hendikepiranosti, jer je stručni žiri vrlo preciznom analizom zaključio da će mišićni zamor s Japetića ostaviti upravo proporcionalan trag nemoći kakav ostavlja trbuh težak 4,5 kilograma u odnosu na metar i sedamdeset visine. No, kako je liga Japetić poznata i po vrhunskoj rehidratizaciji nakon mukotrpnog uspona (sponzor lige su „Vina Kolarić“!!), koja također, istina u nešto manjoj mjeri, ostavlja, blago rečeno izvjesnu hendikepiranost jutro poslije, pobornici ovog neobičnog sportskog oporavka dobit će svoj zasluženi hendikep u sljedećem omjeru:

Svaka velika 0.5 piva = 1% hendikepa

Svako 0.2 vino (bez obzira na boju) = 1% hendikepa

Svaka 0.05 žestica = 1% hendikepa

(dodatno objašnjenje – rehidratizacija vrijedi samo nakon trke u Šumskim dvorima i to do 17h, naočigled stručnog žirija kojem predsjedava naš ugledni enolog Mladen Budinščak, zvani Šprica. Svaki nemoralni pokušaj utjecanja na njegovu moć rasuđivanja je kažnjiv po zakonu o remećenju javnog fair-playa)

Da rezimiramo stvari: Rezultat u trci minus postotak na godine, spol, masu, Japetić i maligan donijet će nam jednu posve novu sliku o mogućnostima (ali i sklonostima) naših trkača. A dva super(hika) pobjednika bit će i primjereno nagrađena, u prvom redu slavom koja ne blijedi, zatim majicama dugih rukava s logom lige.

Za kraj, molio bih evidentne i moguće laureate ovogodišnjeg Lagvića da dođu na zadnje kolo i da prisustvuju proglašenju u ski-klubu (ili barem nađu zamjensku osobu za podić nagrade), a to su: Krog, Katić, Habuš, Fresl, Kopajtić, Paver, Terek, Milić, Prvan, Čižić, Sopina, Beuk, Špoljarec, Rajković, Veronika, Višnja, Ana, Iva, Vlasta, Silvia, Marija, Dunja i Petra.