Anarhija all over Medvednica

LINKOVI: SLIKE
REZULTATI (PDF)
POREDAK (PDF)
RANGLISTA (XLS)
PREGLED LIGE LAGVIC

Dani su sve duži i topliji, jugo u zraku donosi miris završetka još jedne ASZL Lagvić. Ko će o čemu, ja o statistikama: u 9 dosadašnjih kola ispentralo se ukupno 211 duša do gelendera i gore ih ostavilo (46 žena i 165 muškaraca, odnos u postocima 22:78). Prosječan broj pe(n)trača po kolu je 74 (55 trkača i 19 nordijaca, odnos u postocima 74:26, ili jednostavnije 3:1). Nordic je ove zime doživio punu afirmaciju. Kontinuirani rast popularnosti od kad je uveden prije 4 godine (15-33-50) je ove zime dogurao čak do 70 učesnika, pa se i konkurencija znatno zaoštrila. U ženskoj kategoriji čak više učesnica na nordicu (29) nego na cesti (21).
Pitanja ukupnih pobjednika su uglavnom riješena. U najjačoj konkurenciji, cestovnih mužjaka, pobjeda će pripasti Darku Krogu, koji je ove nedjelje ispunio posljednji uvjet za konačnu pobjedu – šestu dobru trku. Darko će ove godine napuniti 55 ljeta i s relativno visokim hendikepom od 15%, s jako dobro očuvanom linijom, te odličnim trkama, sve oko 50 minuta, zaslužan je pobjednik sedme po redu ASZLLagvić. U njegovoj konkurenciji je nastupilo ukupno 138 trkača, od čega ih je 32 skupilo optimalan broj trka. Darko je i ukupni pobjednik lige, jer mu se bodovno nisu uspjeli približiti ni predstavnice nježnijeg spola, a ni nordic konkurenti.
U ženskoj cestovnoj kategoriji nova ukupna pobjeda za Veroniku Jurišić, koja je rezultatski trčala također na nivou pobjednika Kroga oko 50 minuta, ali sa slabijim hendikepom (minimalnih 10% na ženski spol). Ona je sa svojim bodovnim učinkom na kraju čak treća, kada se zbroje svi rezultati oba spola i na cesti i u nordicu, a ove nedjelje je na cestovnoj trci i generalno kao treća ušla u cilj.
Ženski nordic pripast će Vlasti Jurlin, koja je svojim visokim hendikepom od 18% uspješno odolila naletu mlađih konkurentica, kojih je ove zime bilo zaista dosta (29). Mušku nordic konkurenciju ponovo će osvojiti Mladen Čižić, ali uz uvjet da nastupi u zadnjem kolu. U protivnom bi ga mogao dobiti Davor Špoljarec, no i on bi morao ispuniti minimalnu kvotu šestog nastupa u zadnjoj trci.
Ostaju nam samo još dvije enigme: tko će dobiti Pedinu kombinaciju? Kod žena pat pozicija; razlika je u desetinki jednog boda i zadnje kolo odlučuje pobjednicu između Veronike i Tadeje Krušec. Kod muškaraca isto tako jako knap, a razlika između Čižića i Borka Prvana je jedan cio bod! Međutim, zaplet je vrlo intrigantan. Čižić može svoj bodovni saldo popraviti samo na cesti, ali tamo nebi smio nastupiti jer može popušiti nordic titulu, gdje pak nema bodovne rezerve jer su mu sva tri nastupa vrlo jaka (u vrijeme odlične prohodnosti staze u studenom). Borko u tom slučaju ovisi o samom sebi, i za ukupnu pobjedu mu u zadnjem kolu treba cestovna trka za 56:34 ili brže (uz uvjet da Čižić ne ide nordic brže od 44:11, što je prilično realno jer tolko ne može ni najbrži Marko Rajković na ovakvoj stazi). Sve u svemu, bit će napeto do zadnjeg metra. Ovdje moram pohvaliti Borka Prvana, jednu iznimnu sportsku veličinu, koja je ostavila duboku brazdu u svim sljemenskim blasfemijama novog doba. Između ostalog, započeo je i nordic na Lagviću, uveo Pedinu kombinaciju i tražio da natjecatelji s ceste i nordica mogu automatski biti i u kombinaciji (iako sam ja osobno bio protiv), što bi upravo njega moglo koštati titule u Pedinoj kombinaciji. No, i ako je ne osvoji, bit će prilike za njega jer je još uvijek vrlo brz, sporo stari a hendikepi su godinama sve veći.
Tema ovog kola su bili visoki trkači, a pobjeda je prilično uvjerljivo pripala paru Višnja Škevin i Damir Fresl, ukupno visokog 3 metra i 64 centimetra. Oni su jedini skupili kombinirano vrijeme ispod 2 sata, a drugoplasiranu, ali zato najvišu ekipu Ivana Ruszkowski / Boris Paj (366cm), su ostavili za 9 minuta.
Zadnje kolo je na rasporedu 08. Veljače. Proglašenje lige će se održati odmah po završetku trke, gore na Sljemenu u Ski-klubu. S domaćinom je dogovorena mala feštica s domaćim grahom i pićem, pa se pripremite da nakon zadnjeg kola ostanete na Sljemenu još sat-dva uz kamin i dobro društvo.