NEBI JE ČEKO NI GILBERT BÉCAUD

LINKOVI: SLIKE
REZULTATI (PDF)
POREDAK (PDF)
RANGLISTA (XLS)
RAPORT 6. KOLA / 5. / 4. / 3. / 2. / 1.
PREGLED LIGE LAGVIC

Sedmo kolo ASZZL-a (Adventure Sport Zimska Liga Lagvić) je po prvi put ove godine opravdala svoj srednji naziv – zimska. Na startu još kako-tako podnošljivih minus jedan, ali zato u cilju vrlo hladnih minus osam, uz povremene udare vjetra na čistinama koji su dodatno pojačavali osjećaj hladnoće, kojeg bi teško podnio i bijeli hrt Berzoi. Naravno, za vrijeme trčanja, pogotovo uzbrdo osjećaj hladnoće je bitno manji, obzirom da maksimalan puls proizvodi dovoljno unutarnje toplinske energije. Međutim, kad se stane po završetku trke, brzo dolazi do pothlađivanja, pa su se trkači na brzinu presvukli i vratili u nešto topliji grad, ne čekajući Tamaru. Za vjerovati je da je bilo tako hladno i mornarima s Aurore.

Relativno mali broj učesnika (točno 60), nije iznenađenje, jer je samo 15 sati ranije u centru Zagreba održana masovna tradicionalna novogodišnja trka koja je uzela svoj danak u ljudstvu, mada je i niska temperatura uz oblačno vrijeme već sama po sebi dovoljan filtar. U cestovnom dijelu, uz nimalo iznenađujuću pobjedu Veronike u ženskoj konkurenciji, dobili smo po prvi put od početka ove lige, pobjedničko vrijeme iznad 50 minuta (Damir Vukoja, 50:29), znači iz 59. pokušaja, koliko je do sada održano Lagvića. U nordicu, ako izuzmemo pobjednika Marka Rajkovića, isto slaba konkurencija, sa samo 13 učesnika/ca, što je također posljedica kalendara, temperature i blagdana. Eh, da smo samo malo južnije…

Tema kola su bili METUZALEMI, tj. trkači-veterani. Od 47 muških natjecatelja izdvojeno je 5 najstarijih (Katić, Halili, Čuljat, Terek, Stiasni), koji su iz bunta 5 najstarijih učesnica (Kresojević, Ruszkowski, Rajić, Jazvić, Šoln) izvukli svoje dnevne partnere u borbi za pobjedu dana, koja nosi za nagradu ASSZL-majicu dugih rukava. Već nakon odabira bilo je vrlo izvjesno da će pobjeda pripasti paru «Iva Ruszkowski – Velimir Stiasni», što su u trci potvrdili, ostavivši drugoplasiranu kombinaciju «Marija Jazvić – Darko Terek» za 8 i pol minuta. Treće mjesto za daleko najstariji par «Ana Kresojević – Frano Katić», koja ukupno ima 124 godine, i koja bi pobijedila po hendikepu, ali računao se samo goli rezultat u trci, obzirom da je cijela liga već dovoljno «hendikepirana».

1. Iva Ruszkowski (46g) + Velimir Stiasni (58g) 2:05:49
2. Marija Mioković-Jazvić (42g) + Darko Terek (59g) 2:14:15
3. Ana Kresojević (53g) + Frano Katić (71g) 2:17:01
4. Larisa Šoln (40g) + Kamer Halili (62g) 2:33:38
5. Žana Rajić (44g) + Ivan Čuljat (60g) 2:38:33

Slijede nam još tri kola u 2009. godini, s nešto razvodnjenijim kalendarom natjecanja, obzirom da na Sljemenu počinje skijaška sezona, pa je organizacija natjecanja složeniji proces:

8. kolo – 11. siječnja (tema kola je suprotna ovom kolu, znači – mladi trkači, po istom sistemu: pet najmlađih muškaraca izvlači 5 najmlađih žena)
9. kolo – 25. siječnja (tema kola su visoki trkači, opet isto: pet balvana izvlači pet najviših cura)
10. kolo – 8. veljače (tema kola je totalni hendikep: svi trkači se važu i mjere u visinu, izračunava im se BMI – indeks tjelesne mase, shodno kojem se određuje izvjesni hendikep, koji se pak dodaje hendikepu godina i i spola, te obračunava s rezultatom u trci. Dodatni hendikep za tu trku dobivaju i oni koji će dan ranije nastupiti na ligi Japetić, kojemu će se dodati i hendikep popijenih alkoholnih derivata nakon te trke, koji će btw, zbog izvjesnog PR biti limitiran. Tako će u zadnjem kolu na svoje doći tusti, ostarjeli, izmoreni i mamurni, drugim riječima totalno hendikepirani trkači u akciji «dajmo šansu svima»).