Foto:
NEVEN FISTRIĆ
ŽELJKO PAVER
NIKICA SMOLIĆ

Zanimljivosti s devetog kola su sljedeće:

 • – Veronika i Nikica su (ponovo) postavili rekorde lige po učinku. OK, to više i nije tako zanimljivo jer ih postavljaju skoro svako kolo. Em su u odličnoj formi, em im hendikep raste, em je proljeće na Sljemenu. Nisu išli svoje osobne rekorde, ali su jako blizu, a to s novim hendikepom kojeg konzumiraju nakon nove godine znači maksimalan učinak. Rekordi se po svoj prilici neće dugo zadržati, mada su do ove sezone trajali jako dugo (muški devet, a ženski osam godina).
 • – Po prvi put ove zime (nazovimo je tako), više trkača je bilo na Cesti nego na Mrcini. I to za čak 15! Malo iznenađujuće, jer se do sada po cesti više trčalo samo kada je Mrcina bila zatrpana snijegom ili blatom. Međutim, ovog puta upravo suprotno, prekrasan sunčev dan se ubio za trčanje po Mrcini, ali 68 duša se ipak radije odlučilo za asfalt.
 • – Luka Bielen je upisao svoju 16 pobjedu, što je isto tako novi rekord Ceste u muškaraca, s time da mu je ovo šesta pobjeda za redom, što je također rekord.
 • – Ali samo na Cesti, jer je Nikica pak pobijedio sedmi put za redom na Mrcini i na korak je do Rogićevog rekorda od lani, kada je pobijedio osam puta za redom, od 5-12. kola.
 • – Veronika je pak upisala svoju ukupno 74. pobjedu u 80 nastupa. Zadnji put je izgubila trku na Lagviću prije točno 6 godina (13.01.2008.), i od tada ima neprekinuti niz od 42 pobjede!
 • – U prošlom kolu je Gavran pobijedio Kosa samo za sekundu. Ovog puta Kos ispred Gavrana za 79 sekundi, ali su još uvijek nerazdvojni 🙂
 • – Imali smo 15 skinutih lagvićkih jungfera i čak 52 osobna rekorda u trci. Zahvaljujući novacima, izjednačen je rekord po broju Cestovnjaka (213) u jednoj sezoni. No, kako do kraja lige imamo još pet tekmi, za vjerovat je da će biti obilno nadmašen. Kao što je već sada nadmašen onaj po ukupnom broju polaznika lige i trenutno iznosi 482 (stari rekord je lanjskih 401).
 • – A oboren je i rekord po broju žena na Cesti. Ničim (osim možda vremenom) izazvane su navalile ko nikad do sada i nastupilo ih je čak 16!! A do sada nikada više od 12, s time da je ove zime najviše nastupilo 11 (u drugom i četvrtom kolu). Najmanje ih je do sada bilo prije osam godina, prvog dana 2006. godine, kada je nastupila samo jedna!? Pogađate, radi se o Veroniki, kojoj je to bila jedina trka u kojoj je došla zadnja na cilj (u ženskoj konkurenciji) 🙂
 • – Što se tiče uzastopnih nastupa, stvari stoje ovako: Rekorder Paver Željko senior je neprikosnoven s 56 trka, a drugi je Velimir Stiasni s 36. Međutim, njihovi su nizovi prekinuti, a nadire ka vrhu Paver Dubravko junior s 33 i ako ove zime zadrži konstantu, izbit će na drugo mjesto, nakon čega mu preostaje da s vrha skine samo svog starog. Za to će morati odraditi kompletnu sljedeću sezonu i onda bi u prvom kolu zime 2015-2016 mogao konačno na tron.
 • – Neprekinuti niz od 22 trke ima i Mile Šikman i šulja se ka vrhu, za dva kola će iskočiti na četvrto mjesto. Ono što je izgleda ipak uspio prekinuti je niz drugih mjesta u ukupnom poretku lige. Ove zime Šiki melje ko nikad do sada i do kraja lige bit će mu dovoljno samo da dolazi i da s nagradnim petardama održava razmak koji je napravio u odnosu na pratnju.
 • – Šikman se bori i za najbolji pobjednički učinak lige, kojeg je lani postavio Nikica (85,53 prosjek po kolu). Mile ove godine za sada ima prosjek 7 najboljih trka 85,28 i u narednih 5 kola taj prosjek može samo popraviti. Veronika ima pak ženski rekorderski prosjek (85,24), a tako dobre prosjeke nismo imali dugo na ligi, još iz sezone 2003-2004, kada je pobijedio Ivica Habuš s prosjekom 85,39.
 • – Naravno, pričamo o Cesti, jer ono što ove zime radi Nikica na Mrcini je van svih pravila (prosjek 93,38).
 • – Iako liga dugo traje, i do sada smo odradili nešto malo manje od dvije trećine, već sada možemo naručiti pehare i na njih dat izgravirati imena pobjednika. Na cesti su to Veronika i Mile Šikman, na Mrcini Nikica i Sandra Juhaz, dok u Pedinoj kombinaciji sigurno pobjeđuje Dado Sobota, a predatorica Juhazica po svoj prilici neće curama dat šansu, tako da ćemo izgleda morati mijenjati pravilnik nagodinu 🙂
 • –  U ovom kolu je nadmašena i Puntijarka. Na ljetnoj ligi je do sada, u 120 održanih trka, bilo ukupno 1152 trkača, a Lagvić se popeo danas na brojku 1189. Do kraja zime će Lagvić natući razliku, ali nedovoljnu da je Puntijarka ne skine tamo negdje sredinom srpnja oko Sljemenskog maratona. I tako iz godine u godinu…
 • –  Poučna staza Miroslavec je skoro pa raskrčena, ostalo je još manje od 100 metara neprohodnog dijela, tako da je moguće da će se Mrcinaši nakon dva mjeseca koketiranja s asfaltom konačno naredne nedjelje vratiti u svoje prirodno stanište.
 • –  Sljedeće, jubilarno 111. kolo, će se održati za sedam dana, 19. siječnja, a dalekometna prognoza kaže da će biti još toplije nego danas?!?! Mislim, ono…