raspis-lagvic-2008-2009

Eto, dočekasmo kraj babljeg ljeta, valja oplest šalove, šarene kapice, tople džempere i vunene rukavice! Jerbo Zagrepčancima i okolnom domicilnom stanovništvu u susret stiže sedma zimska liga Lagvić u organizaciji Adventure-Sport portala i Atletskog kluba Sljeme. I ove zime u standardnom desetkolnom formatu, sa sitnim tematskim i inim preinakama. Terminološki, liga će se održavati svake nedjelje tijekom studenog i prosinca, s još dva kola u siječnju, a ostatak zimskog dijela sezone tijekom 2009. štafetnu palicu prepustit ćemo Jaskancima i njihovoj varijanti uspona na Japetić. Jedini ustupak napravit ćemo, iz čistog respekta, 16. studenog, kada je na programu jarunski «Starek», najstariji, najmasovniji i najbrži polumaratonu u Hrvatskoj, pa te nedjelje na Lagviću neće biti trke.

Već prvo kolo (02. studenog) kolidira s maratonom u New Yorku, i nakon dugih pregovora s New York Road Runners Club-om, koji je tražio da pomaknemo termin održavanja, ostali smo čvrsti i vjerni tradiciji starta prve novembarske nedjelje, svjesni da će to utjecati na masovnost njujorškog maratona, ali to je već njihov problem. U tom prvom kolu tema će odmah biti NORDIC, kako bi bili sigurni da će natjecatelji u ovoj kategoriji sigurno imati čistu, suhu i snijegom nepokrivenu stazu. Teme i termini ostalih kola:

Start lige je u10 sati na Sljemenskoj cesti, 200-tinjak metara iznad restorana Šestinski Lagvić, kod skloništa na odvajanju poznate Poučne staze (342 m n/v).

Dužina trke je 9,2 kilometra, te visinska razlika 691 metar, što znači da ima prosječni nagib od 7,5%. Cilj je na vrhu Sljemena, na terasi «Vidikovca», kod opjevanog gelendera (1033 m n/v). Trči se u kontra smjeru cestovnog prometa, a prolazi se pored sljedećih punktova: Poučna staza – Kraljičin zdenac (2.6km) – Kapelica Sv. Jakob (6.3km) – Grafičar (6.7km) – Pansion Medvednica (7.5km) – Žensko sedlo (8.1km) – Tomislavov dom (8.9km) – Vidikovac (9.2km).

Kategorija NORDIC starta s istog mjesta, ali se odmah odvaja na Poučnu stazu i off road varijantom ide do istog cilja. Pri tom, svatko bira svoj put i kratice, a najkraća varijanta navodno ima oko 5km.

Rekorde staze drže Dražen Dinjar (39:44) i Veronika Jurišić (47:25) na cesti, a u nordicu Marko Rajković (37:50) i Vlasta Jurlin (51:28).

U spomen na Marijana Pedišića, prvog pobjednika zimske lige LAGVIĆ, od 2007. imamo i kombinaciju ceste i nordica, koju vodi Borko Prvan. Kombinatorcima se zbrajaju 3 najbolja rezultata s ceste i 3 najbolja rezultata u nordicu (za plasman je dovoljno imati po jednu trku iz obje konkurencije). Pobjednici prve prošlogodišnje Pedine kombinacije su Gordana Odrljin u ženskoj i Nenad Lovrec u muškoj konkurenciji.

Neobičnost lige je poseban sistem bodovanja, s tzv. spolnim i starosnim hendikepom, što znači da su svi natjecatelji u istoj kategoriji, bez obzira na njihov spol ili godinu rođenja. Tablice hendikepa uzete su iz svjetske atletske veteranske asocijacije (World Masters Association) i vrijede za svaku pojedinu godinu starosti. Zato se prilikom prijave treba navesti točan broj godina, koji se za vrijeme trajanja lige mnogima mijenja, čime dobivaju veći hendikep (samim time i više bodova) ukoliko su stariji od 34 godine.

Svako kolo je tematsko, a ATLETSKI KLUB SLJEME i ADVENTURE-SPORT portal nagrađuju u svakom kolu po DVOJE koji ostvare tematsku pobjedu:

U 1. kolu nagrade dobivaju najbolji muškarac i najbolja žena u konkurenciji NORDICA
U 2. kolu nagrade dobiva NAJBOLJI PAR (bračna ili evidentna veza u trajanju od barem 3 mjeseca, koju je potrebno prijaviti prije starta)
U 3. kolu nagrade dobivaju najbolji muškarac i najbolja žena u konkurenciji LAGVITREKA (svi prijavljeni u ovoj trci dobivaju prije starta karte s ucrtanim kontrolnim točkama koje moraju obići)
U 4. kolu nagrade dobivaju MAMUTI. Svi učesnici (tj samo evidentni kandidati) se prije starta izvažu, a u konkurenciju za pobjedu ulazi pet najtežih u muškoj i ženskoj konkurenciji, a pobjednici su najbrži od tih pet
U 5. kolu je ŠTAFETA u kojoj 2 trkača trče Pedinu kombinaciju, prvi cestom do Kraljičinog zdenca, a drugi planinarskim putem do vrha (štafetna prijava prije starta)
U 6. kolu je TOTALNI HENDIKEP. Računa se indeks mase tijela (odnos visine i težine), obračunava se kao hendikep i dodaje hendikepu godina, pa najbolji po toj formuli (M+Ž) dobivaju nagrade
U 7. kolu je PEROLAKA KATEGORIJA. svi učesnici se prije starta izvažu, a u konkurenciju za pobjedu ulazi pet najlakših u muškoj i ženskoj konkurenciji, a pobjednici su najbrži od tih pet
U 8. kolu su u konkurenciji za pobjedu po pet METUZALEMA u muškoj i ženskoj konkurenciji, a pobjednici su najbrži od tih pet
U 9. kolu su u konkurenciji za pobjedu po pet NAJMLAĐIH u muškoj i ženskoj konkurenciji, a pobjednici su najbrži od tih pet
U 10. kolu nagrade dobivaju muškarac i žena s NAJVIŠE otrčanih kola (u slučaju izjednačenosti nagrade dobivaju pobjednici u međusobnim obračunima). Zadnje kolo je ujedno i klupsko prvenstvo domaćina-organizatora AK «Sljeme» u planinskom trčanju, a klub posebno nagrađuje po prvo troje svojih članova u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Na stranicama AK Sljeme (www.aksljeme.com) se mogu prosurfati rezultati svih dosadašnjih trka na Lagviću, a statistika kaže da ih je bilo 52. Dosadašnja statistika zimske lige LAGVIĆ:

Start je svake nedjelje u 10 sati, a suhe stvari organizator vozi na cilj, pa se mole trkači da koriste male ruksake i torbice jer nemamo šleper. U cilju će ih čekati tradicionalna okrepa s čajem i kuhanim vinom za hladnih dana.

Svi rezultati, trenutni poreci, fotografije i rang-liste moći će se pratiti preko Interneta na portalima:
www.adventure-sport.net
www.aksljeme.com
ORGANIZATOR: Atletski klub «SLJEME»