Mamutska kola su u prve tri sezone imala sjajan odjek kod trkača, jer to su jedine trke u kojima do izražaja konačno mogu doći oni koji kvalitetno spajaju prehrambene i trkačke navike.

Prve zime pobjedu je odnio Aleksandar Anđelić, «džin iz Vojvodine», inače bivši selektor planinske reprezentacije Srbije, u svijetu poznatiji kao «najveći planinski trkač na svetu»!

On je, tog sudbonosnog dana, 18.12.2005., iznio na vrh Medvednice 122 kila žive vage za nešto manje od 80 minuta, što još uvijek predstavlja rekord u kvantiteti. Imao je ozbiljnu konkurenciju u likovima Tomislava Kiša, Josipa «fit forever» Šimunovića, Seada Bačevine i Alena Štefanca. Poširoka petorka je, prisjetimo se, dovukla do gelendera 537 kila, što će reći prosječno svaki 105,5!

Aleksandar Sale Anđelić je i godinu poslije potegao iz svog Zrenjanina put Zagreba kako bi obranio svoju tešku i teško stečenu titulu. Tijekom priprema je izgubio 12 kila na vagi, što mu je donijelo i 12 minuta bolji rezultat. Ali i ostali mamuti su prilično ambiciozno gladovali, pa je prva petorka ovoga puta težila samo 495 kila (99 po glavi mamuta), a pobijedio je Sead Bačevina s 99 kila i na taj način postao prvi (i jedini) mamut koji se uzverao na vrh za manje od sat vremena (58:45).

Prošle zime smo imali petero troznamenkastih Obeliska: Željko Buban (100kg), Dragan Škorić (102kg), Damir Hađina (112kg), Tomislav Kiš i Josip Šimunović (oba 115kg).

Što će reći sve skupa 544 kile, a to je novi hrvatski rekord u ovoj iznimno teškoj disciplini, koji je službeno verificiran od strane nadležnog ministarstva, s obzirom da su zadovoljeni svi preduvjeti, a pozamašni rekorderi su, nakon što su se jedva ugurali u pivnicu Mlinarica, uspješno prošli podvrgnutu doping kontrolu. Pojedinačnu pobjedu je ostvario Dragan Škorić i time postao prvi i jedini do sad nordic-mamut koji se uspentrao preko opake Mrcine za manje od sat vremena (58:25). Osim toga, on je i apsolutno za sada jedini 100-kilaš koji je došao do vrha za manje od sat vremena, računajući cestu i nordic.

Dakle, i ove nedjelje ćemo evidentne kandidate prije trke izmjeriti vagom, a petorica najtežih ući će u kategoriju mamuta koji će se boriti za vječnu slavu i majicu lige, veličine XXL. Za eventualno obaranje rekorda (pojedinačni 122 kile, ekipni 544 kile), organizator je pripremio posebno iznenađenje – duplu porciju ćevapčića u Mlinarici!!

Kod žena je pojam mamutica već diskutabilniji a konkurencija izrazito slabija, pa će u konkurenciju ući samo djevojke i žene teže od 65 kila, a najbolja od njih će dobiti Lagvić-majicu. S obzirom da smo ionako u «mjesecu oporavka», kolo gotovo da je prigodno, pa ako niste nikada u svojoj trkačkoj karijeri imali razloga da se obžderete, sad je za to prava prilika!