Braćo, sestre i ostali… Evo, nakon dugih 11 sezona dogurali smo i na Lagviću do broja 100. Mislim, broj ko broj, kakve veze ima sad što u sebi sadrži 3 znamenke, pitaće neki. Neznam, ali znam da ćemo u ime toga imati tortu na vrhu!

Uglavnom, evo malo statistike iz dosadašnjih 99 zimskih nedjelja:

 • – Nastupilo je ukupno 968 putnika namjernika, od čega 745 muškića i 223 cure, zadovoljavajućeg omjera u postocima – 77:23.
 • – Najviše puta su nastupili Velimir Stiasni (92) kod muškaraca i Veronika (71) kod žena.
 • – Najviše uzastopnih dolazaka ima Željko Paver, koji nije propustio ni jedno kolo više od 6 godina, točnije u periodu od 06.11.2005. do 27.11.2011., kada mu je zatajila vekerica.
 • – Najviše pobjeda u muškoj konkurenciji ima Mladen Čižić (24), i to sve na Mrcini, a Veronika u ženskoj (64), sve na cesti, osim jednom na Mrcini. UKupno je do sada čak 94 osoba upisivalo pobjedu.
 • – Najviše učesnika zabilježeno je u trećem kolu ove zime, kada je nastupio 141 učesnik.
 • – Rekorde staza u muškoj konkurenciji drže Dražen Dinjar na cesti (39:44) i Damir Rogić na Mrcini (35:23), dok u ženskoj Veronika drži oba (47:25 i 43:11).

vaga

Osim, što će ove nedjelje biti stoto po redu kolo, imat ćemo i tradicionalni “Totalni hendikep”, a za one koji neznaju o čemu se radi, evo kratkog objašnjenja:

Odnos visine i težine je vrlo važna stavka u sposobnostima, tj. mogućnostima trkača na duge staze, zbog činjenice da osobe s nižim indeksom tjelesne mase imaju manju potrebu za opskrbu kisikom, i obrnuto. Naravno, to je generalno gledajući, individualno postoje još neka odstupanja od osobe do osobe u pogledu tjelesne građe. Za planinsko trčanje taj faktor ima za još jedan nivo veće značenje jer trčanje uzbrdo, između ostalog, prkosi i gravitaciji, što znači da manja masa pruža manji otpor prema istoj.

Shodno tome, granična vrijednost indeksa tjelesne mase je 20 (granica između pothranjenosti i normale), za koju nitko ne dobiva postotak hendikepa. Za svaku višu brojku od 20 oduzima se 3 posto, a za svaku nižu se dodaje 3 posto vremena na postignuti rezultat. Indeks tjelesne mase se izračunava na sljedeći način: težina u kilogramima podijeljeno visina u metrima na kvadrat. Što znači da će svi učesnici prije starta biti izmjereni i izvagani (tj, samo oni koji to žele). Element godina i spola nije potrebno dodatno objašnjavati, s obzirom da se koristi u svakom kolu, što je, između ostalog, i obilježje ove lige, koje svima daje jednake šanse za visoki plasman, bez obzira na otegotne ili privilegirane okolnosti. Standardnom hendikepu svjetske veteranske atletske federacije pribrojit će se i hendikep indeksa tjelesne mase i to je to. Onima koji ne idu po cesti već po Mrcini, oduzima se 10% hendikepa (koliko je otprilike Mrcina brža u odnosu na cestu).

Da rezimiramo stvari: Rezultat u trci, minus postotak na godine, spol, Mrcinu i masu, dat će nam jednu posve novu sliku o mogućnostima pojedinih trkača. U posljednjih pet sezona, otkada se provodi, totalni hendikep je dao iznenađujuće podatke, a pobjeđivali su:

 • 2007 Frano Katić
 • 2008 Frano Katić
 • 2009 Željko Buban
 • 2010 Željko Buban
 • 2011 Željko Buban
 • 2012 Safet Čučuk