U nedjelju je, u okviru 12. kola Lagvića tradicionalna trka u trci, tzv „totalni hendikep“, što znači da će se učesnici, osim standardnih rezultata, bodova, čaja, kolača i kuhanog vina, boriti i za titulu onog koji se najbolje nosi s kilama i godinama. Za one koji nisu upućeni, ili su pak zaboravili o čemu je riječ, evo par redaka objašnjenja:

Odnos visine i težine je vrlo važna stavka u sposobnostima, tj. mogućnostima trkača na duge staze, zbog činjenice da osobe s nižim indeksom imaju manju potrebu za opskrbu kisikom, i obrnuto. Naravno, to je generalno gledajući, individualno postoje još neka odstupanja od osobe do osobe u pogledu tjelesne građe. Za planinsko trčanje taj faktor ima za još jedan nivo veće značenje jer trčanje uzbrdo, između ostalog, prkosi i gravitaciji, što znači da manja masa pruža manji otpor.

Shodno tome, granična vrijednost indeksa tjelesne mase je 20 (granica između pothranjenosti i normale), za koju nitko ne dobiva postotak hendikepa. Za svaku višu brojku od 20 oduzima se 3 posto, a za svaku nižu se dodaje 3 posto vremena na postignuti rezultat. Indeks tjelesne mase se izračunava na sljedeći način: težina u kilogramima podijeljeno visina u metrima na kvadrat. Što znači da će svi učesnici prije starta biti izmjereni i izvagani (naravno, samo oni koji to žele, jer živimo u vremenu sveopće demokracije). Element godina i spola nije potrebno dodatno objašnjavati, s obzirom da se koristi u svakom kolu, što je, između ostalog, i obilježje ove lige, koje svima daje jednake šanse za visoki plasman, bez obzira na otegotne ili privilegirane okolnosti. Standardnom hendikepu svjetske veteranske atletske federacije pribrojit će se i hendikep indeksa tjelesne mase i to je to. Onima koji ne idu po cesti već po Mrcini, oduzima se 10% hendikepa (koliko je otprilike Mrcina brža u odnosu na cestu).

Da rezimiramo stvari: Rezultat u trci, minus postotak na godine, spol, Mrcinu i masu, dat će nam jednu posve novu sliku o mogućnostima pojedinih trkača. U posljednjih sedam sezona, otkada se provodi, totalni hendikep je dao iznenađujuće podatke, a samo su tri pobjednika: Frano Katić (2007, 2008), Željko Buban (2009, 2010, 2011) i Safet Čučuk (2012, 2013).

Lani je po drugi put pobijedio Safet Čučuk, glavni fotograf, snimatelj, kuhar i domar Atletskog kluba Sljeme koji je u svojoj 67. godini (25,5 % starosnog hendikepa), s indeksom tjelesne mase čak 30,12 (visok 168cm, težak 85kg = 30,3 % BMI hendikepa) otrčao cestu za, s obzirom na otegotne okolnosti, odličnih 1:23:04, što „prerađeno“ daje ubitačan rezultat od 36:41, pa ga s pravom možemo prozvati „alternativni prvak lige“. Njegovi najveći rivali (Paver, Kopajtić) igraju na bolji rezultat u trci (trče ispod sata), ali ih smeta još uvijek savršena linija, pa na indeks tjelesne mase dobivaju tek mršavih 15-ak %).

Dakle, imate 3 dana vremena da se utovite i povećate svoje šanse za visok plasman. I dodatni savjet: probajte ako ikako možete da zadnja dva dana pred trku ne idete na veliku nuždu, tako da na start trke dođete, kako da kažem… „puni sebe“. Možda će baš tih par kila biti jezičac na vagi koji vam može priskrbiti ovu laskavu titulu pobjednika 8. Totalnog hendikepa!

totalni hendikep, rezultati iz prethodnih 7 godina

Dodatnu draž nedjeljnoj trci bi, uvjetno rečeno, trebala dat trenutna meteorološka situacija. U vrijeme trke na Sljemenu bi moglo biti oko plus 13, što će najvjerojatnije biti najtoplije kolo u povijesti lige!!

Ako se toplo vrijeme zadrži i tjedan poslije (23.02.), održat ćemo i otkazano 11. kolo (zbog poledice), za što ćete biti na vrijeme obaviješteni sredinom sljedećeg tjedna kada vremenska prognoza bude pouzdanija. U svakom slučaju, pobjednici se znaju, tako da jedna trka gore/dole neće ništa rješavati.