Prvo izdanje JaSam (Jaska & Samobor) maratona nastavak je šestgodišnjeg održavanja Jaska Eko trail maratona na obroncima Plešivice koja obuhvaća park prirode Žumberak i Samoborsko gorje.

Start i cilj maratona, kao i pratećih utrka na 5 i 14 km, je lovački dom na Poljanicama Plešivičkim, smještenim na prijevoj vrha ceste Jastrebarsko – Samobor.
Iako pred gašenjem utrke, novi polet organizaciji dala je podrška turističke zajednice Jaske i Samobora te sportskih zaljubljenika u planinsko trčanje. Udruživanjem ekipe iskusnih članova AK Jastreb99 i mladih poletaraca KCIPT-a Samobor pogođena je sinergija koja je za rezultat imala vrlo kvalitetno organiziranu utrku.
Sve je dignuto na viši nivo od dosadašnjih godina, brza prijava sa standardnim poklon paketom, mogučnost detaljnog upoznavanja sa stazom preko karte , gps profila i direktnim kontaktom sa organizatorom. Cijelom stazom oznake i smjerokazi su bili besprijekorni, kao i ekipa na kritičnim skretanjima (mogli ste pratiti crvene i crveno bijele trakice, oznake sa strelicama, oznake sa sprejem po asfaltu, kao i žive usmjerivače).

Okrepe su bile kvalitetno raspoređene i bogate sa više vrsta napitaka, energetskih pića, voća i slatko slanih grickalica.
Tijekom trke na većem dijelu staze sretali smo brojne planinare, bicikliste i ostale zaljubljenike u prirodu.
Nažalost, radi slabe sportske «kulture», teško je bilo dobiti neki oblik podrške od usputnih promatrača, kao i bilo kakvu informaciju o vremenskom zaostatku za trkačem ispred vas.

Nova izmjenjena ruta staze je u potpunosti pogođena što se tiče dinamike i brzine. Izbačen je dosadni i dugi makadam kroz kamenolom, dobilo se na brzini po šumskim putevima i dijelovima asfaltne ceste koji u pravom momentu posluže kao rasterećenje ukočenosti mišiča od zahtjevnih uspona. Prednost na stazi se ne može dati niti brdskim niti cestovnim trkačima, tu je negdje 50/50. Dok je prvih 14km ostalo isto i tu dalje prednost imaju oni koji su malo skloniji trčanju u prirodi na rustikalnijem terenu.

profile

Osnovne informacije rute možete pogledati na stranicama organizatora: http://akjastreb99.hr/ja-sam-maraton/.
Rezultate ove godine, na kojoj smo dominirali na svim stazama: https://stotinka.hr/hrv/dogadjaj/222
3D kretanje po stazi 1. i 3. plasiranog: http://doarama.com/view/925724
Kaj se tiče fotki: pun ih je fejs.

Savjet za drugu godinu, ako ne padne kiša obavezno lagane cestovne tenisice s boljim ripnama, uzbrdice odraditi u laganijem tempu jer u 2/3 staze se može juriti ko muha bez glave.
Kaj se tiče organizacije još ima mjesta za napredak, malo bolji marketing, možda i izvan okvira lijepe naše, da se pojača konkurencija, razdvojiti vrijeme starta utrka radi povećanja broja sudionika, da se ne vozi vlakić prva 3km i ne ispituje međusobno na kojoj si stazi. Malo sportskog savjeta volonterima da pokušaju pratiti zaostatke među trkačima koji su vodeći i imaju više rezultatskog afiniteta.
Prvo izdanje JaSam maratona odrađeno je bez većih negativnih komentara, osim fulavanja staze dvojice vodećih kod Šoićeve kuće radi parkiranih automobila ispred oznaka staze, koje je autor ovih redaka iskoristio da dođe prvi do cilja.

P.S. (iza zastora kuloara)
Kao i svake sezone pojave se razna rivalstva na našoj trkačkoj sceni u takmičarskom dijelu.
Na ovoj utrci rješene su neke nedoumice u planinskom trčanju. Nikica je osvojio planinski kup Hrvatske dolaskom na cilj ispred direktnog konkurenta i stigao kao drugi na 14km, a naša Maja prva s 5min prednosti ispred konkurentica.
Na maratonskoj dionici među prvih 15, 10 trkača našeg kluba, uključujuči i frakcije Mogu Dugo i U.P.R.I..