Uvid u fino složenu statistiku lige otkriva da se, u ovoj jubilarnoj sezoni, na startu barem jednom  pojavilo  406 trkača, što je finih 62.4% više nego prošle godine, odnosno  57.4% više nego u ranije  brojem sudionika najjačoj 2005. godini.

No stariji Sljemenaši sjetit će se da je te davne godine broj sudionika znatno podebljan studentima koji su u jednom kolu hodali do Njivica.  Ove godine imamo ponovno otkriće Njivica zahvaljujući Brooks-ovim školarcima, za koje se nadamo da će u velikom postotku nastaviti sudjelovati na utrkama. Međutim, nezanemarivo je i povećanje broja trkača „do vrha“, kojih je samo 3 nedostajalo do brojke od 300, a dodatnih 25 nordijaca, s isto toliko para štapova, dohvatilo se cilja kod planinarskog doma Puntijarka.
Sa 125 sudionika, od kojih se većina po povratku zadržala i u mračnim satima u blizini potoka Bliznec, koristeći njegovu poznatu moć hlađenja, ovo je kolo dohvatilo visoku 6. poziciju po masovnosti, a zanimljivo je da u „Top 10“ kola samo 2 nisu iz ove godine i to već spomenuto 3. „studentsko“ kolo iz 2005. godine, kao i 4. kolo iz iste godine, kojeg se sjećamo po nastupu mladih atletičara iz Stubice, kao i nekolicine djece, žena i muževa redovitih sudionika lige.
A hlađenje je bilo potrebno jer je ovo kolo bilo temperaturom zasigurno među najtoplijima u povijesti lige, jer je u Zagrebu temperatura u 18 sati bila 34 a na Sljemenu ne baš svježih 25. Za te uvjete, ako se ne varam, u kultnoj knjizi „Od jogginga do maratona“ Jeff Galloway savjetuje da se zaboravi na rezultat i ide lagano. Ali tako nije mislio J.J. (25) i osigurao trenutak slave postizanjem službenog rekorda u trčanju do Njivica. Iako najbolji trkači u prolazu prema vrhu bilježe i bolja vremena, a postoje legende o neslužbenim i znatno boljim rezultatima, rekord je rekord i „Džez“ se tako upisao u povijest, za 5 sekundi poboljšanim najboljim vremenom kratke trke, koje je punih 7 godina držao Željko Konosić, najbolji sportski hodač hrvatske novije povijesti.
Naravno, treba spomenuti i pobjednike sezone u kategoriji trkača do Puntijarke (Veronika i Lovelos) i kod nordijaca (Tea i Vedran).  U posljednjem kolu razriješeno je i pitanje pozicija na postolju te je Pomahač osigurao 2. mjesto sa samo 3 boda prednosti pred Smolićem
Unatoč vrućini, dostignuta su jučer 22 osobna rekorda, što su postigli većinom trkači na uzlaznoj putanji kondicije i/ili na silaznom trendu kilaže, koja je bitan faktor učinka na brdskoj trci. O usponu forme svjedoči i pobjednik ovogodišnjeg posljednjeg kola, Nikola Špoljar, rezultatom 29:02, što je skoro 2 minute sporije nego u prethodnom kolu, ali punih 20 minuta bolje od nastupa prije 6 godina, kad je doduše imao samo 15 godina. No, za brdo bi se moglo reći „godine nisu važne“, imajući u vidu drugoplasiranog iz ovog kola, Juru Josipovića, koji je kao 15-godišnjak bilježio rezultate ispod 29 minuta, što ne čudi jer je riječ o juniorskom prvaku Hrvatske na 3.000 m sa zaprekama. Kad smo kod mladih, liga ove godine ima i najmlađu sudionicu u povijesti – Jelena Lesjak je sa samo 8 godina do Puntijarke došla za 1 sat i 10 sekundi.
No zapreka ni ove godine nije bilo za iskusne trkače pa je Željko Paver u ovom kolu, rezultatom 40:00, ljestvicu sudjelovanja  podigao na visokih 83, s prosjekom rezultata skoro konstantnim od 2005. godine, čemu je znatan doprinos dao ovogodišnji izvanredan rezultat od 37:32. Kod ljepšeg spola slično vrijedi za Branku Lozić, sa 72 nastupa i rezultatom od finih 45:46 u ovom „tropskom“ zadnjem kolu.  U ostalim statistički zabilježenim kategorijama Veronika s 52 pobjede i Boris Vadlja s 32 uzastopna nastupa teško će biti dostižni i ako ljetna liga potraje i narednih desetljeća.  U što ne sumnjamo jer će okus krutih i tekućih delicija iz proslave ovogodišnje jubilarne stotke ostati mnogima kao poziv svakog četvrtka i narednih ljeta.

Krešo Jurlin