O nama

Atletski klub SLJEME je nastao početkom 2002. godine, kao nusprodukt polarizacije u Atletskom klubu Veteran. Međutim, korijeni sežu nešto ranije, u 2000. godinu, kada su Sead Bačevina, Goran Hudec i Dragan Janković ideološki, organizacijski i financijski ušli u projekt Sljemenskog maratona pod nazivom Kuda idu divlje svinje. Time su stavili točku na i dugogodišnjim maštanjima svih trkača-zaljubljenika u dugačke nedjeljne treninge preko Zagrebačke gore.

Ideja o osnivanju kluba se iskristalizirala na jednom zajedničkom kišovitom dugačkom treningu u Jaski sredinom veljače. Već sljedećeg vikenda (23.02.2002.), inicijatori su nastupili na pašmanskom polumaratonu. Od Ždrelca do Tkona trčali su tog jutra prvi put pod imenom SLJEME Žana Rajić, Vlatka Crnković, Anteša Džomba, Kristijan Šivak, Dragan Janković i Veronika Jurišić, koja je i pobijedila s rekordom staze (1:29:11). Tjedan dana kasnije, u planinarskom domu Puntijarka na Medvednici, održana je osnivačka Skupština, na kojoj je usvojen statut kluba i izabrana tijela upravljanja. Nešto kasnije, 23. svibnja izvršen je upis udruge pod nazivom Atletski klub SLJEME ZAGREB u Registar udruga Republike Hrvatske, pod registarskim brojem 21002450, a 3. lipnja 2002. obavljeno je razvrstavanje poslovnog subjekta (udruge) prema NKD-u (Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti) pri Državnom zavodu za statistiku, čime su stvoreni uvjeti za otvaranje žiro računa u Privrednoj banci Zagreb. Klub je ubrzo primljen u Hrvatski atletski savez, a iako je zahtjev za primanje u Zagrebački atletski savez podnesen 21.06.2002., trebalo je punih 3 godine do službenog učlanjenja.

U prve dvije godine egzistencije postao je najmasovniji, iako još uvijek najmlađi trkački klub u zemlji. Ubrzo se nametnuo kao formalni začetnik planinskog trčanja u Lijepoj našoj. Zahvaljujući isključivo SLJEMENU, Hrvatska se po prvi put pojavila na Europskom (Trento ’03) i Svjetskim (Innsbruck ’02; Aljaska ’03) prvenstvima u planinskom trčanju. Pokrenute su zimska i ljetna sljemenska brdska liga, izborna natjecanja, planinski kup Hrvatske, odlasci na Grand-Prix trke, a Sljemenski maraton je pod imenom Hog’s Trail Marathon dobio status WMRA (Svjetskog saveza za planinsko trčanje) i ušao u njegov službeni kalendar.

Klub je 2003. godinu završio na 2. mjestu hrvatskog trkačkog kupa (Run Reebok Trophy). Muška ekipa je osvojila treće, a ženska prvo mjesto. Sljedeće četiri godine (2004-2007) klub pobjeđuje u svih 8 dugoprugaških kupova Hrvatske: 4 cestovna (Run Reebok) i 4 planinska (Planinski Kup) i postaje bez konkurencije najjači hrvatski klub za vanstadionsku atletiku.

Pojedinačno, Veronika Jurišić je 2003. postala prva klupska državna prvakinja u maratonu i na 10,000 metara na stazi. Nastupila je za reprezentaciju Hrvatske na svjetskim i europskim prvenstvima u krosu, planinskom trčanju, ultramaratonu i planinskom matratonu, a sezonu 2003. je završila na 4. mjestu službene svjetske rang-liste WMRA. Jeanette Vrga je državna prvakinja na 10,000 metara u 2004. godini, Antonija Orlić u maratonu (2006) i polumaratonu (2007), Ingrid Nikolesić u maratonu (2011), te kod muškaraca Hrvoje Kovaču u maratonu (2007). U 2008. godini dvoranski državni prvak na 1500m je Šime Sušić, nešto kasnije Mićo Vojvodić i Nikolina Šustić u maratonu, zatim Nikola Špoljar i Maja Marukić u planinskom trčanju na duge staze, te na kraju Dejan Radanac na ultramaratonu 100km, a na momčadskim prvenstvima svake godine osvajamo po nekoliko titula (kros, planinsko trčanje, trail, polumaraton i maraton) u muškoj i ženskoj konkurenciji. Dosadašnjih 15 različitih pojedinačnih državnih prvaka skupilo je ukupno 38 titula prvaka Hrvatske:
– Veronika Jurišić      11
– Dejan Radanac       5
– Nikolina Šustić        3
– Nikola Špoljar         3
– Ingrid Nikolesić      3
– Antonija Orlić         2
– Milorad Vojvodić   2
– Šime Sušić              2
– Hrvoje Kovač         1
– Fili Turk                 1
– Adrijana Šimić       1
– Igor Letinčić           1
– Jeannette Vrga      1
– Božena Buršić       1
– Maja Marukić        1

Ekipnih državnih titula smo skupili 44 u 6 različitih disciplina:
– 17 u maratonu
– 11 u planinskom trčanju
– 7 u trailu
– 4 u polumaratonu
– 3 u krosu
– 2 u ultramaratonu na 100km

Ukupno, na državnim prvenstvima, u periodu od 2002 – 2021, osvojili smo 130 pojedinačnih medalja (38 – 48 – 44), te 114 ekipna pehara (44 – 39 – 31).

Sljemenaši su nastupali diljem planete: Austriji (Heiligenblut, Telfes, Linz, Graz, Wien, Innsbruck, Salzburg), Italiji (Ferrara, Rim, Torino, Padova, Trst, Gorizia, Sexten, Firenza, Trento, Susa, Brescia, Venezia, Carpi, Verona, Ravenna, Palmanova, Pisa, Treviso, Milano, Seregno, Faenza, Badia Prataglia, Souze d’Oulx), Švicarskoj (Davos, Zermatt, Interlaken, Mont Blanc, Ovronnaz, Zurich, Crans Montana), Njemačkoj (Bergen, Mainz, Bonn, Berlin, Frankfurt, Hamburg, Zell am Harmersbach), Velikoj Britaniji (London, Belfast), Francuskoj (Pariz, Albi, Brive), Grčkoj (Atena), Češkoj (Prag, Upice), Poljskoj (Korbielow, Krynica, Karpacz), Španjolskoj (Barcelona, Madrid, Valencia, Penyagolosa, Los Alcazares), Portugalu (Lisabon, Geres, Azori), Nizozemskoj (Amsterdam, Rotterdam, Winschoten), Rusiji (Sankt Petersburg, Moskva), SAD-u (Anchorage-Aljaska, Death Valley-California, New York, Chicago, Boston), Belgiji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Turskoj, Danskoj, Švedskoj, Bugarskoj, Irskoj, Malti, Japanu, Kini,Hong Kongu, Qataru, Maroku, te naravno, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Danas je Sljeme najmasovniji i rezultatski najuspješniji atletski klub u zemlji u svim disciplinama vanstadionskog trčanja. Trenutno ima preko 300 aktivnih članova, a u 2021. godini je službeno nastupilo na raznim trkama njih ukupno 285 (157 muškaraca i 128 žena).

Osim toga, Sljeme je generator hrvatskog trkačkog pokreta, koji godišnje samostalno organizira 34 trke, učestvuje u organizaciji još 20-ak drugih, i pokretač je prve škole trčanja u Hrvatskoj, u ljeto 2011.


02.03.2002., Osnivačka Skupština

gornji red: Damir Čurić, Sead Bačevina, Kristijan Šivak, Ivan Trs, Dragan Janković, Goran Hudec, Anteša Džomba

donji red: Žana Rajić, Veronika Jurišić, Vlatka Crnković, Vanja Palić