GLUPERDE LUTAJU DALEKO

Kratki raport 6. kola Puntijarke bi izgledao ‘vako: Na svom debiju Robert Španić je pobijedio s odličnim rezultatom 28:19, sedmim rezultatom u 6-godišnjoj povijesti lige. Jako dobro, mada se Robert prije trke raspitivao i koliki je rekord staze (btw, Nedeljko Ravić 26:13, 2004). Vrijeme nije bilo loše, trodnevna kiša je rashladila zrak, ali falio je vjetar da rastjera tlak, pa je visoka vlaga ipak nepogodovala boljim rezultatskim ostvarenjima.

Drugo mjesto za Šimu Sušića, koji je osobni rekord falija za 2 sekunde. Šimeta ćemo sljedećeg vikenda gledati na Kantridi, gdje će nastupiti na pojedinačnom PH u disciplinama 1500m i 800m. Ostali dobri Puntijarkaši (Rajković, Vrdoljak, Bielen, Kovač) se nisu spustili ispod 30 minuta, a priključak vrhu polako radi još uvijek junior Ivan Barišić iz Velike Gorice.

Veronika je, samo 4 dana nakon sjajnog Sljemenskog maratona, s lakoćom pobijedila i postavila svoj najbolji rezultat u posljednje dvije sezone 33:19, od kojeg je lani išla bolje samo rekorderka staze Lili Ćulibrk. Odlično je trčala i Petra Gidak, u svojoj životnoj formi i još jednom popravila svoj osobni rekord 34:30, čime je postala četvrta žena koja je Puntijarku stisnula za manje od 35 minuta (iza Ćulibrk, Jurišić i Milković), te Antoniju Orlić pogurala na 5. mjesto rang-liste svih vremena.

LINKOVI: SLIKE
REZULTATI (database) *
REZULTATI (PDF)
POREDAK (PDF)
RANG-LISTA (XLS)
RAPORT 5. KOLA / 4. / 3. / 2. / 1.
PREGLED LIGE PUNTIJARKA

Nastupilo je preko 60 trkača, što je visoka brojka s obzirom da je počela sezona godišnjih odmora. S gajbom Laškog piva i gomilom keksih društvo je, u čast 35-godišnjice svog uskrsnuća, počastio dežurni klupski Moliére Božo Mikulan, čime je AK «Sljeme» postiglo svoj možda i najveći uspjeh. Mislim, bilo je za očekivati da će Veronika, Antonija i Hrvoje Kovač kad-tad postati prvaci Hrvatske u maratonu, da će Šime biti prvak na 1500m, da će Sljeme postati klupski prvak u krosu, polumaratonu, maratonu i planinskom trčanju, ali da će Božo iz svog plastičnog novčanika častiti rundom, to je bilo van svake pameti. Shodno tome, to i stavljamo na pijedestal klupskih ostvarenja, i to je prekretnica i vrlo važan datum u povijesti ovog mladog i uzornog sportskog kolektiva!

Zadnji je, kao i obično ovog ljeta, na cilj stigao Frano Kršinić. Mladi i nešto stariji, čak i mnogo stariji trkači rijetko kad zamijete ovu neobičnu ljudsku spodobu. Tihi i mirni čovjek iz Novog Zagreba je, ustvari, vjerojatno trkač s najdužim stažom u HR. Konstantni učesnik svih trka još iz ranih 80-ih (polumaratona, maratona, pa čak ultramaratona, triatlona, duatlona i ironmana), nikada nikom nije upao u oko, a kamo li u riječ. Premda se utrkujem s njim punih 20 godina, u tom periodu nismo progovorili sve ukupno više od15-ak rečenica, s opaskom da su drugi uspjeli još manje. Uobičajeni telefonski razgovor s Franom izgleda ovako:
Telefon: «zvrrr, zvrrr…»
Janko: «Halo?»
Frano: «Kad ide autobus za Ferraru?»
Janko: «Sutra u 10.»
Telefon: «tu-tu, tu-tu…»
Mislim, minimalizam je krasna i posve konkretna stvar. Čemu blagorječivi uvodi i kurtoazni pozdravi?? Eto, spomenuo sam Franu kao jednog istinskog sportaša, kojemu nikada nije bilo važno što i koga će dobiti u trci, on je jednostavno tu da bi trčao jer mu se trči. Hrvatski Forrest Gump, koji je svojom pojavom i skromnošću obilježio posljednjih 30 godina cestovnog trčanja na ovim prostorima. I kad smo već kod Forresta, da spomenem i to da je Frano prije točno 10 godina, na prvom 12-satnom ultramaratonu «Forrest Gump» (park Maksimir, svibanj 1998), otrčao 101 kilometar i 900 metara i imao prosječan tempo od 7min/km u tih 12 sati ili 720 minuta!

Sljedeće kolo Puntijarke biće održano, čudne li koincidencije – sljedećeg četvrtka, u isto vrijeme i na istom mjestu. Vođenje lige preuzima klupska tajnica Žana, uz asistenciju SD Kurchevog Dopredsjednika. Ja ću pak u sljedeća samo 4 dana putovima Bratstva i Jedinstva obići tri najljepše planine bivše SFRJ: subota – Velebit (Visočica), nedjelja – Kamniške Alpe (Grintavec), utorak – Durmitor, za što će me opet s punim pravom osumnjičiti za jugonostalgiju. U tih 4 dana ću savladati preko 7000 metara nadmorske visine i oko 1700 kilometara dužine. A vama želim ugodan ljetni odmor (ili pripreme, whatever) i ponovo se vidimo na Japetiću 31.08., kada je na programu izborna trka za sastav reprezentacije Hrvatske koja će nas predstavljati na 24. prvenstvu Svijeta u planinskom trčanju u švicarskoj Crans Montani.

Tekst moj (admin: Janko), slike Žana…

*Svi rezultati Puntijarke (također Lagvića i Učke) možete pronaći ovdje. U polje Naziv trke unesite punt, za polje Godina/Opis 2008 i Kolo unesete =6; zatim kliknete na >PRIKAŽI<.