LINKOVI: SLIKE
REZULTATI (database)
REZULTATI (PDF)
POREDAK (PDF)
RAPORT 2. KOLA / 1.
PREGLED LIGE LAGVIC

Dvije pobjede i jedan rekord Veronike Jurišić u trećem kolu ASZLL-a (Adventure-Sport zimske lige Lagvić). Na svom prvom nastupu u kategoriji nordica, Veronika je napokon upisala ukupnu pobjedu, s obzirom da je u cilj došla prije svih, računajući muškarce i žene. Par puta je u svojoj karijeri bila blizu ukupne pobjede (dva puta četvrta na Sljemenskom maratonu, treća u trci Starigrad – V. Rujno, ove godine druga na Samoborskom maratonu, te puno drugih i trećih mjesta na ligama Lagvić i Puntijarka), a ovog puta joj je konačno uspjelo i pobijediti, i to čak dva puta u istom danu! Naime, nakon što je prva prošla ciljem Lagvić-lige, nastavila je drugu trku Lagvitrek, u kojoj je nitko nije prestigao u sljedećih 16 kilometara nizbrdice. Kada je staza dovoljno strma i dovoljno dugačka, a Veronika dovoljno neozlijeđena, onda se često puta ravnopravno nosi s dobrim muškim trkačima.

Ponovo prekrasan dan na Sljemenu, koje je unatoč niskoj temperaturi, svom svojom snagom obasjavalo jako sunce, te izmamilo na Zagrebačku goru opet bezbroj izletnika. Osjetilo se to i na ciljnoj listi, na koju su se na kraju skrasila 84 trkača, od čega 26 na nordicu. Vrlo visoka posjećenost u prva tri kola (86, 87, 84), rezultat je, između ostalog i povećanja broja natjecatelja u nordicu (29, 21, 26), u kojem se natjecanje dobro zakuhalo, a konkurencija zaoštrila. To najbolje pokazuje podatak da je u ovom kolu čak 7 nordijaca išlo ispod 50 minuta, a po prvi put i jedna žena.

Na cestovnom dijelu nastupilo je 58 tvrdokornih trkača, a pobijedio je Hrvoje Kovač s vremenom 48:14, ove godine najbolji hrvatski maratonac (ili da budemo precizniji, trkač koji će završiti na prvom mjestu godišnje rang-liste; Ferrara 2:37). Hrvoje je trenutno u fazi odmora i oporavka od naporne sezone u kojoj je otrčao tri vrlo dobra maratona (Ferrara – najbolji hrvatski rezultat sezone; Plitvice – najbolje plasirani hrvatski maratonac; ZG-maraton – 2. mjesto na državnom prvenstvu). Od 01.12. ponovo kreće u pripreme za proljetni maraton opet u Ferrari, gdje će se probati spustiti ispod svog osobnog rekorda 2:33).

Drugo mjesto za mlađeg Tomislava iz dinastije Katić, koja je ostavila dubok trag u zadnjih par sezona ASZLL-a (stariji Frano je čak bio ukupni pobjednik lanjske zime!). Treći je bio Darko Škevin, a na četvrtom mjestu se uvalio 53-godišnji Darko Krog, koji iz kola u kolo osvaja najbolje bodove, te je ove zime prvo ime kladionice za ukupnu pobjedu. A zamislite, čovjek je iz Osijeka, gdje sve vrvi od brda?!

Lagvitrek je bio dodatna zanimacija u ovom kolu. Svi su prolaskom kroz cilj mogli nastaviti dalje treking-dionicu od vrha Sljemena do pivnice Mlinarica na Prekrižju. Na svom putu su trebali proći tri kontrolna punkta, na kojima ih je čekala zastavica i naljepnice koje su trebali lijepiti u odgovarajuće kvadratiće na karti Sljemena, koju su dobivali na cilju (tj, startu trekinga).

Prvi kontrolni punkt je bio planinarsko sklonište Grajfova kopanja, do kojeg se moglo doći na više različita načina: cestom do odvojka staze broj 1 i dalje preko Risnjaka; stazom broj 26 do Grafičara i dalje stazom broj 8. Međutim, najbolji način je bila kombinacija ceste (do Grafičara, nije kraće al’ je brže zbog snijega i leda na stazi broj 28) i staze broj 8. Taj dio je dugačak cca 4km, a s obzirom da su Grajfova kopanja na 725m n/v, savladala se visinska razlika od kojih 300m, pa je ukupni nagib nizbrdice iznosio 7,5%.

Drugi kontrolni punkt se nalazio pored potoka Kraljevec u usjeku između Bažulovke i Mrcine. I do njega se moglo doći na nekoliko različitih načina, a većina se priklonila najsigurnijoj i najbržoj, mada ne i najkraćoj varijanti – cestom. Kraćenje teško prohodnom strminom preko Bažulovke definitivno se pokazalo kao gubljenje vremena, iako je na karti zračna linija bila očigledno i primamljujuće kraća. I taj dio je iznosio kojih 4km, a kontrola se nalazila na 625m n/v, pa se u biti savladalo samo 100m visinske razlike. Međutim, matematika tu malo vara, jer su se trkači na putu od prve kontrole morali vratiti na 809m n/v (spoj staze i ceste), pa je ukupna strmina iznosila u biti 250m.

Treći i posljednji kontrolni punkt se nalazio tik ispod Medvedgrada, na brdu zvanom Prevarišće, gdje su se mnogi prevarili. Naime, do njega se moglo doći najkraćim i najbržim putem upravo po cesti, ali je trebalo dobro poznavati splet asfaltne mreže u tom dijelu, što znači sljedeće – nakon Kraljičinog zdenca odvojiti se ka Medvedgradu, ali prije Medvedgrada skrenuti lijevo na cestu koja vodi za Lukšiće. Nakon kojih pola kilometara je sjecište s planinarskom stazom broj 12, koja spaja Lagvić s Medvedgradom, i na njoj je bila kontrola, a odmah i put koji je trkače vraćao na Lagvić. Najjednostavniji zadatak je na kraju ispao najkompliciraniji. Dužina tog dijela je iznosila cca 3km, a visinska razlika oko 275m, jer je i tu bilo gore-dole.

Do kraja je preostalo samo nizbrdo trčanje preko Šestina, Mlinova i Mihaljevca do cilja u Mlinarici, od kojih 5km, gdje se spustilo dodatnih 300-tinjak metara. Tijekom tog trekinga se na kraju zbrojilo ukupno 16km, tijekom kojih je savladana nizbrdica od preko 1000 metara. Tako su cestovnjaci napravili dobru dužinu od 25km, a nordijci oko 22km.

Nordic žene:

  1. Veronika Jurišić 2:06:40
  2. Tadeja Krušec 2:27:35
  3. Tea Đurek 3:22:40

Nordic muškarci

  1. Mladen Čižić 2:06:45
  2. Boris Kliker Marić 2:22:10
  3. Ivan Pećina 2:28:30

Za svoju pobjedu, Veronika je, osim majice ASZZL-a, dobila i nagradnu vožnju kući u čuvenoj i ekskluzivnoj limuzini YUGO 45!

Kažu da su čuda svijeta piramide Afričke,
Kažu da su čuda svijeta vel’ke rijeke Indije.
Al’ ni jedno čudo nije bilo ravno onome
Kad je stari uparkiro u bašču Jugo 45.

Skupio se sav komšiluk i pola rodbine,
Ono pola nije moglo, nije moglo od muke.
Stara napravila mezu, ispekla hurmašice,
Stari otišo u granap po još logistike.

Bilo je to dobro vrijeme, sve na kredit, sve za raju jarane,
U auto naspi čorbe, pa u Trst po farmerke.
Bilo je to dobro vrijeme, te na izlet, te malo na more,
U kući puno smijeha, u bašči Jugo 45.

Sljedeće kolo je za 7 dana na istom mjestu u isto vrijeme, a tema kola bit će popularni MAMUTI. Kol’ko su izjeli i kol’ko su trčali u proteklih godinu dana naši dragi mamuti, saznajte u sljedećem broju Adventure Sport zimske lige Lagvić!

Galerija slika je ovdje