Odlična tekma na kraju 11. po redu Zimske lige Lagvić, u kojoj je nastupio 91 trkač, od čega na cesti 58, od kojih je 21 postavilo svoje osobne rekorde. Čak 11 učesnika ispod 50 minuta, i što je najvažnije, čak 3 ispod 44 minute, što se od postanka Svijeta dogodilo samo jedanput, i to jako davno, početkom stoljeća!

Ovozimsko nedjeljno natjeravanje po Sljemenu je bilo relativno neuobičajeno. Šest puta se skupilo više od 100 učesnika, ali je u posljednjih 5 kola zima i snijeg učinila svoje i drastično smanjila natalitet, poglavito na Mrcini. Naime, prosjek učesnika po trci u prvih 7 “suhih” kola je iznosio 109, a posljednjih 5 “bljuzgavih” samo 79, znači prosječno 30 manje. Posebno je patila Mrcina, na kojoj je u prvim kolima gmizalo prosječno čak 75 duša, da bi siječanjski i veljački prosjek pao na bijednih 25 avanturista. Zahvaljujući tome, mnogi su mrcinaši nakon nove godine prebjegli na cestu, što je rezultiralo činjenicom da smo na cesti imali po završetku priče 25 učesnika više nego na Mrcini (213:188), dok ih je lani bilo manje za 33 (167:200).

Na kraju balade, ipak rekordna godina, u kojoj smo prvi put prebacili brojku od četiri stotine, s ukupno 401 učesnikom, s najvišim dosadašnjim prosjekom po kolu – 97! Liga je još jednom pokazala svoj trade-mark: masovnost, dobar izazov, odličan trening, izvrsna atmosfera, kolači, torte, kuhano vino, čaj, juha, snijeg, zima, niske temperature, bijeg u prirodu!

andrej

U zadnjem kolu pobjeda za Andreja Višticu, svakako najpoznatijeg sportaša na Lagviću ove zime, odličnog triatlonca, koji svojim rezultatima, skromnošću i odnosu spram sporta samo može poslužiti kao primjer ostalima. Osim njega, ligu su obilježili, prije svih Damir Rogić, o kojem sad već kruži, ne bez osnove, priča da je došao s neke druge planete, zatim Nikica Smolić, osmi pobjednik lige, te Veronika Jurišić, koja je zadnji put izgubila trku na Lagviću prije više od pet godina, te ima trenutni niz od 35 pobjeda za redom!

nikica

CESTA, muškarci: Mada je ispočetka izgledalo da će to biti duel Mile Šikmana i Kreše Babića, Nikica Smolić, koji se na cestu prebacio tek u trećem kolu, se polako penjao ka vrhu tabele i kada je ispunio kvotu od sedam nastupa, bilo je očigledno da mu pobjeda neće izmaći. Žilav otpor je pružio na kraju Krešo, koji je u zadnjoj trci postavio čak i svoj PB, ali je uspio zaostatak svesti tek na nešto manje od 2 boda. Drugo, treće i četvrtoplasirani (Babić, Šikman, Paver) su imali svih 13 nastupa i očito su igrali na nagradne bodove, a Babić je u svih 13 trka išao ispod 50 minuta. Osim spomenute trojke, komplet lige je odradio i Velimir Stiasni, što je i bilo za očekivati, obzirom da se radi o rekorderu lige s ukupno 94 nastupa, koji posljednje tri zime nije propustio ni jedno kolo!

veca

CESTA, žene: Uvjerljiva Veronikina pobjeda, sa skoro 100 bodova prednosti ispred ostalih, posve očekivano. Drugo i treće mjesto za cure iz nekadašnjeg Veterana, Anitu Antolković i Kristinu Bogdanić. Čak 39 cura u konkurenciji, što je isto tako jedan od rekorda ove zime. Za usporedbu, u prvoj sezoni ih je bilo samo 14.

rogic

MRCINA, muškarci: Rogić je u startu razbio sve nade ostalima, pa je nadmetanje prošlo slično kao olimpijski skok u dalju 1968. u Meksiku, kada je Bob Beamon prvim skokom u prvoj seriji ubio natjecanje i neizvjesnost. Njegov rekord staze 35:23 bi mogao potrajati kao i Beamonov 🙂

adrijana

MRCINA, žene: Mrtva trka između dvije debitantice na Lagviću, obje u Ž45 kategoriji – Adrijane Šimić i Sandre Juhaz, koju je na kraju dobila Adrijana sa samo 2 boda prednosti. Da su se kojim slučajem natjecale na cesti, sigurno bi se borile za drugo mjesto iza Veronike, što je pokazala Adrijana zadnjom trkom, kada se okušala na cesti i otrčala pristojan rezultat 57:45.

sonja

PEDINA KOMBINACIJA: Tijesno u ženskoj i posve izvjesno u muškoj konkurenciji. Pobjede za Sonju Šmitran, koja je tek zadnjom trkom i osobnim rekordom se odlijepila od Milane Murgić, dok je Damir Rogić samo trebao zadovoljiti statistički neophodan broj nastupa da osigura pobjedu ispred Dade Sobote, koji je zadnjom trkom pobjegao legendarnom Pelcu.

PROGLAŠENJE: za sve kategorije, što znači za prvih deset na cesti, na Mrcini i u Pedinoj kombinaciji, u muškoj i ženskoj konkurenciji, će se održati na Skupštini AK Sljeme u petak 22.02. u dvorani na prvom katu u zgradi tribine na Otoku Univerzijade na Jarunu, s početkom od 18h.

Za kraj, po tradiciji, zadnje kolo je ujedno i klupsko prvenstvo Sljemena u planinskom trčanju, jedanaestu godinu za redom, tako da je trka imala i dodatnu, unutarklupsku draž. Očekivana pobjeda za Veroniku kod cura i velika neizvjesnost kod muškaraca, obzirom na gustu kvalitetu Sljemenaša ove godine, kada se uzme u obzir da je tijekom liga čak 20 članova trčalo Lagvić brže od 50 minuta! Na kraju ipak pobjeda za Rogića, ispred Nikole Špoljara i Viktora Sarića. Poredak Sljemenašica: Veronika, Adrijana Šimić, Majda Horvat. Lista dosadašnjih prvaka AK Sljeme:

 • 2003: Marko Rajković i Veronika Jurišić
 • 2004: Marko Rajković i Antonija Orlić
 • 2005: Marko Rajković i Veronika Jurišić
 • 2006: Ivan Vrdoljak i Veronika Jurišić
 • 2007: Hrvoje Kovač i Veronika Jurišić
 • 2008: Marko Rajković i Veronika Jurišić
 • 2009: Hrvoje Kovač i Veronika Jurišić
 • 2010: Hrvoje Kovač i Veronika Jurišić
 • 2011: Damir Rogić i Veronika Jurišić
 • 2012: Luka Bielen i Ingrid Nikolesić
 • 2013: Damir Rogić i Veronika Jurišić