Biciklisti najbolji na Pedinoj kombinaciji

LINKOVI: REZULTATI (PDF)
POREDAK (PDF)
RANGLISTA (XLS)
RAPORT 4. KOLA / 3. / 2. / 1.
PREGLED LIGE LAGVIC

Pola lige je za nama. Slijedi pauza od 2 tjedna, a u međuvremenu se selimo 30-ak kilometara jugozapadno na Samoborsko gorje, gdje će sljedeće subote startati tradicionalna zimska liga Japetić.

U ovom, jubilarnom petom kolu ustrčalo se do vrha sedamdesetšestoro Sljemenoljubaca, od čega 20 nordijaca. Dečki i cure sa štapovima su u dosadašnjem dijelu lige predstavljali 27% učesnika, što će pak reći – svaki četvrti. Shodno naglom interesu, u ovom kolu smo ponovo imali temu u kojoj su i oni dobrim dijelom bili upleteni. Naime, disciplina Pedina kombinacija, koju je prošle godine uveo profesor Borko Pelac Prvan u znak sjećanja na Marijana Pedu Pedišića, prerano preminulog prvog pobjednika Lagvića, je tematski spajala trkače na cesti i nordijce. I to po sistemu muško-žensko sa vremenskim zbrojem, bez dodatnog obračunavanja hendikepa, jer su naši dragi veterani ionako dobro povlašteni tijekom cijele zime.

Prije starta su tako nasumice određeni parovi, a favorit je trebala biti kombinacija muškarca na nordicu koji će izvući Veroniku na cesti. Nezahvalna uloga papirnatog favorita pripala je tako Igoru Vukodlaku Dorotiću. Ali avaj, nemilosrdnom voljom žrijeba, potrefila se killer-kombinacija brdskih biciklista – cestovnog pobjednika Tomislava Filipčića i nordic pobjednice Silvie Šumberac, koja je u konačnici skupila ukupno 100 minuta i 28 sekundi, dok je Vukodlak s Veronikom sabrao minutu i 11 sekundi više. Jačinu obje kombinacije dovoljno oslikava podatak da su treću kombinaciju ostavili za 15 minuta, a zanimljivo da su sljedeće 4 kombinacije došle unutar samo 16 sekundi. Poredak u temi kola – Pedinoj kombinaciji:

 1. Silvia Šumberac + Tomislav Filipčić 1:40:28
 2. Veronika Jurišić + Igor Dorotić 1:41:39
 3. Ana Ješovnik + Damir Suban 1:56:05
 4. Višnja Škevin + Damir Ćurić 1:59:17
 5. Vlasta Jurlin + Paj Boris 1:59:26
 6. Tea Đurek + Miroslav Jakasović 1:59:29
 7. Bernarda Cimerman + Tomilsav Salajster 1:59:33
 8. Tadeja Krušec + Slavko Sopina 2:00:04
 9. Dunja Bua Maričević + Kamer Halili 2:02:11
 10. Ana Kresojević + Mladen Jakšić 2:10:44
 11. Nada Bilobrk + Neven Perković 2:12:13
 12. Ranka Šimić + Alen Pišpek 2:12:33
 13. Marija Jazvić Mioković + Zvonko Vida 2:12:52

Cestovni dio je, dakle, dobio mladi biciklist Tomislav Filipčić, ali je najbolji učinak u bodovnom smislu ostvario 53-godišnji Darko Krog, koji se ovog puta po prvi put spustio (tj. popeo) čak ispod 49 minuta.

Darko u svakom kolu ubire najviše bodova i trenutno je glavni pretendent za ukupnu pobjedu na Ligi. Iako je u vodstvu 71-godišnji Frano Katić, prošlogodišnji laureat, stvari će doći na svoje mjesto kada favoriti ostvare optimalan plasman od 6 utrka.

Slična stvar je i kod cura, s obzirom da je u vodstvu Višnja Škevin (pobjednica lige u sezoni 04/05), koja jedina do sada ima svih 5 plasmana. No, kada Veronika odradi potrebne trke, Višnja će se spustiti na drugo mjesto. Veronika je ponovo u dobroj formi, a ovog puta joj je falila samo sekunda za ić točno 50 minuta.

U nordicu evidentna neprikosnovenost Mladena Čižića, po rezultatu, po bodovima, po nastupima. Jedini poraz u ovih 5 kola je doživio samo od Veronike u trećem kolu, ali mu zato muški nordijci ne mogu ništa. Nordijke su opake ove zime, jer čak pet cura ide uredno ispod 55 minuta (Veronika, Tea, Silvia, Tadeja, Gordana), što je dosadašnjih godina bila isključiva privilegija Vlaste Jurlin. No, mlađe cure ne ostavljaju Vlastu dovoljno u vremenskom pogledu, pa ona to lako nadoknađuje svojim veteranskim hendikepom i za sada uzima najjače bodove i teško je povjerovat da bi je do kraja neko mogao preteći.

Na rang-listama nema nekog značajnijeg pomaka, osim u nordicu, gdje se Davor Špoljarec probio na 5., a Silvia Šumberac na 4. mjesto rezultata svih ovih godina.

Za spomenuti je da smo po prvi put na ligi imali i nastup nekog tko se rodio u godini u kojoj je liga startala – 2002! Mala Dora Špoljarec (6 godina) i njezina frendica Katja Oženić (7 godina) trčale su do Kraljičinog zdenca (cca 2,6km) i tako postale najmlađe učesnice Lagvića, jedine rođene u ovom stoljeću. Ubuduće ćemo voditi male nordijce u kategoriji Limać-Lagvić, naravno bez plaćanja startnine.

Broj učesnika ove zime se s ovim petim kolom popeo na 165, čime je već sada dostignuta prošlogodišnja ukupna masa od isto toliko učesnika, a tek smo na pola puta. Liga je dobro posjećena, čak i kada je loše vrijeme kao kiša u četvrtom kolu. No, nadam se da eventualno zahlađenje i snježni uvjeti neće prorijediti ligu u nadolazećim kolima i da su trkači svjesni činjenice koliko je važno ne zapustiti se po zimi, već uredno kilometrima puniti zimsku bazu, u kojoj se trčanje po brdskom terenu odlično uklapa i od velike je važnosti za jačanje mišića koji daju osnovnu brzinu. Dobrobiti ovakvih trčanja uvijek izađu na vidjelo u prvim proljetnim danima, kada je trkač naoružan kilometražom i brdima potpuno spreman za finalnu fazu priprema, a to su brzinski intervali.