Forrest 2014, rezultati i fotke

Forrest 2014, rezultati i fotke

Forrest Gump 2014, rezultati

Foto-galerija by Neven Fistrić

Državni prvaci za ovu godinu su Robert Radojković (AK Maksimir) i naša Veronika. Oboje su postigli odlična vremena, u obje konkurencije trenutno deveti rezultat u svijetu na 100km (do sada održane 62 trke na toj dužini diljem planete). Poredak za Prvenstvo Hrvatske:

1. Robert Radojković, AK Maksimir – 7:12
2. Ivica Šakota, AK Dubrovnik – 9:32
3. Nenad Šimunko, AK Sljeme – 9:59
4. Vanja Maksimiljanović, AK Sljeme – 10:33
5. Robert Bernat, AK Sljeme – 11:03
6. Alen Šoljar, AK Sljeme – 12:00

cure:
1. Veronika Jurišić, AK Sljeme – 8:35
2. Barbara Bebić, AK Sljeme – 10:09

Osim Veronike na 100km, prva mjesta su osvojile na 12 sati Barbara Bebić (115km), i na 6 sati Ingrid Nikolesić (60km). Ukupno je nastupilo 69 trkača u raznim pojedinačnim i štafetnim disciplinama. Vrijeme baš nije bilo idealno, ali osnovni smisao ultramaratona i jeste da ti bude zajebano 🙂

 

FORREST GUMP 2014

FORREST GUMP 2014

 • KADA: Subota – 03.05.2014.
 • GDJE: Zagreb, Savski nasip
 • START: 09:00 ujutro, završetak u 21:00 navečer.

logo Forrest 2014

DISCIPLINE:

 • 12-satni ultramaraton, pojedinačno i štafetno (od 9:00 do 21:00). Startnina za pojedince je 150kn, za štafete 400kn.
 • 6- satni ultramaraton, pojedinačno i štafetno (od 9:00 do 15:00). Startnina za pojedince je 120kn, za štafete 300kn.
 • 100km, pojedinačno (od 9:00). Startnina je 150kn.

PRIJAVE: zatvorene

STAZA:

 

STARTNINA: Uključuje nastup u trci, okrepu i masažu tijekom svih 12 sati, finišersku medalju, učesničku majicu, organizaciju natjecanja i nagradni fond. Startninu treba uplatiti na IBAN kluba HR1223400091110074415 do 25.04. (PRIMATELJ: Atletski klub SLJEME, Zagreb, Rakušina 4; POZIV NA BROJ: 2014; OPIS PLAĆANJA: startnina za Forrest GUMP. Može se prijaviti i na dan trke, startnina je ista za sve discipline, ali bez majice i medalje (nabavit će se samo onoliko majica i medalja koliko bude prijavljenih s unaprijed plaćenom startninom). Startnina se u slučaju odustajanja ne vraća, ali se može prenijeti na nekog drugog trkača (koji nije prijavljen).

MAJICA:

majica forrest 2014

MEDALJA:

FG MEDALJA

TIMOVI: U trci na 12 sati svaki tim može imati maksimalno 4 člana, a minimalno 2. U trci na 6 sati, svaki tim može imati maksimalno 3 člana, a minimalno 2. Timovi trče po sistemu štafete se izmjenjuju kad hoće i kolko god hoće puta, po završetku bilo kojeg kruga u za to predviđenoj zoni. Svaki član može trčati više puta u trci. Prilikom online prijave u rubriku „kontakt, adresa“ treba unijeti ime ekipe.

OKREPA: Organizator će u unaprijed određenom prostoru osigurati «službenu» okrepnu stanicu i na nju postaviti sljedeću okrepu: vodu, isotonik, sokove, banane, limun, šećer, napolitanke, čokolade i kekse. Sve više od toga natjecatelji si moraju sami pripremiti i postaviti na «individualnoj» okrepnoj stanici, koja će biti unaprijed određena i u blizini službene. Početak i kraj okrepne stanice će biti označen, jer uzimanje (i dodavanje) okrepe izvan okrepnih stanica je zabranjeno. U zoni okrepnih stanica natjecateljima mogu okrepu dodavati samo osobe koje je natjecatelj prethodno prijavio.

PRATNJA: Zabranjena je pratiti natjecatelje s bilo kakvim vozilom, kao i davati trkačku podršku od strane osoba koje nisu u trci.

MASAŽA: Organizator će osigurati i masersku službu u drugoj polovici trke (nakon 14:00 sati), samo za pojedince koji nastupaju na 12-satnoj ultri i na 100km. Članovi štafeta se ne mogu masirati na službenom maserskom stolu!

MEDALJA: Finišerska medalja se osvaja samo u slučaju završenih minimalno 75km (12-satna ultra) ili 50km (6-satna ultra). Članovi ekipa će također dobiti finišerske medalje, ali uz uvjet da su ukupno pretrčali 125km (12-satna ultra), tj. 70km (6-satna ultra). U trci na 100km finišersku medalju će dobiti svi koji završe trku u vremenskom limitu (12 sati).

DODATNO:    Od 19:30 do 21:00 trkačima se preporučuje nošenje noćne lampe. Trkači i timovi mogu postaviti svoje šatore u za to unaprijed predviđenoj zoni.

From that day on, if I was going somewhere, I was running!

From that day on, if I was going somewhere, I was running!

Velika tekma na nasipu u okviru 8. Forrest Gumpa, pravi nacionalni derbi, s puno uzbuđenja, preokreta, isključenja, sjajnih prodora, s neizvješnošću do kraja, gde je pobjednik praktički odlučen u sudačkoj nadoknadi. Idemo redom…

6 sati

Nova disciplina, namijenjena onima koji će na nekom od sljedećih izdanja okušat se i na duplo dužoj trci, ili možda neće. Uglavnom, da osjete djelić čari vremenske ultre, da testiraju sebe u situacijama u kakvim nisu bili ili da jednostavno naprave dobar poduži trening. A štafete su tu da se zabave, popune ljudstvo i budu dobri navijači. Većinu učesnika su činili Brooksovci, koji su se sjajno nosili s gomilom kilometara, gdje je većina od njih istrčala svoije maksimalne kilometraže. Pobjeda za par iz bosanskog kluba „Sloboda“ Bojanu Bijeljac i Branislava Pavića (koji već ima iskustava s lanjskog Forresta) sa 60km za 5:49. U štafetnoj trci su najviše kilometara napravili članovi prošlogodišnje rekorderske štafete na 12h (Dorian Ivančić i Željko Dugić), koji su skupili 75km.

12 sati

Jednosmjerna ulica, koju je usmjerio izvrsni slovenski ultraš Boris Ivanovič. Tri ujednačena maratona na 3:35 plus 10-ak kilometara bez kriznih trenutaka, u solo trci, dokaz su međunarodne klase. Boris već ima zmagu na poznatoj mađarskoj ultri oko jezera Balaton, tako da smo svjedočili još jednoj demonstraciji ultramaratonskog trčanja na visokom svjetskom nivou. Njegova ukupna kilometraža se na kraju zaustavila na brojci 135, što je drugi najbolji rezultat na Forrestu, obzirom da još uvijek stoji rekord Hrvoja Kovača od 137km iz 2011.

ivanovič

U ženskoj konkrenciji pobjeda za Barbaru Bebić sa 115 kilometara, s blagim prizvukom senzacije. Naime, Barbare već dugo nema na trkama, mnogi su je zaboravili, a mnogi niti ne znaju za nju. Međutim, ona je možda i pravi Forrest Gump, koji trči isključivo lagano i dugačko, drugim riječima stopostotni ultraš. Kad mi se na nedavnoj kavici pohvalila svojom mjesečnom kilometražom znao sam da će odlično otrčati, pogotovo kada je rekla da „živi za tu trku“! Ovakav rezultat na Forrestu u velikom je disrazmjerju s njenim osobnim rekordima na maratonu (3:45) i polumaratonu (1:46), što dovoljno govori o njezinom trkačkom profilu, jer do 115km često puta nisu uspjevali stići ni trkači s maratonom ispod 3 sata! Prava moderna basna o zecu i kornjači 🙂

Stotka

Pravi šlager, veličanstvena trka kakvu Savski nasip nije vidio, a pitanje da li će opet. Počelo je prilično dosadno, baš kao i na svakoj ultri. Ovog puta s naznakom da bi tako moglo biti i do kraja. Naime, favoriti Renato Pomahač i Veronika Jurišić nisu ostavljali puno prostora prognozerima, bilo je samo pitanje koliko će vremena potrošiti za tih 100 kilometara. Međutim, stanje na stazi se mijenjalo. Renato je izvrtio prvi maraton za 3:12, što je upućivalo na krajnji rezultat debelo ispod 8 sati, samo da bi otrčao još 10km i onda zbog bolova u stopalu otpao iz trke. U tom trenutku je trka postala zanimljiva, jer su odjednom tri trkača iz pozadine (Barić, Košćak, Ivanagić) izbila u prvi plan, praktički podjednaki. Čak što više, na prolaz 55-og kilometra sva trojica zajedno dolaze u istom vremenu 4:38:35 i bilo je pitanje tko će od tog trenutka otrčati bolji maraton. Zoran Košćak, alias „Kizo rekreativac“ je već bio u padu uslijed ranog ubitačnog tempa, pa su se tiho favorizirala dva Ironmana – Hrvoje Barić i Dario Ivnagić, s tim da je Dario bolje kotirao na prognozama, obzirom na odličnu završnicu i pobjedu na prošlogodišnjem Forrestu. Njih dvojica su još jedan krug odradili u paru, a onda je Hrvoje polagano počeo raditi razliku, 1-2 minute po krugu, sporo ali sigurno. Koja je na kraju narasla na 8 minuta, što u ultraškom svijetu nije tako puno. Sve u svemu, lijepa trka, odličan nastup za prvog hrvatskog prvaka na 100km Hrvoja Barića, koji je prvi maraton završio za 3:32, drugi za 3:42, i preostalih 16km za sat i pol.

Poredak za PH kod muškaraca:
1. Hrvoje Barić (Međimurje) 8:45:03
2. Dario Ivanagić (Sljeme) 8:53:19
3. Zoran Košćak (Sljeme) 9:23:41
4. Nenad Šimunko (Sljeme) 9:53:09
5. Zoran Orešković (Sljeme) 11:07:36
6. Robert Đonđ (Vrbovec) 11:53:01

ve-an

Triler kod cura. Kad se prijavila Antonija, odmah sam znao da će biti rusvaja u trci. Možda je drugi nisu doživljavali ozbiljno, jer je već dugo nema na trkačkoj sceni i nije u nekom ludom treningu, ali već sam vidio njezina izdanja kada je bez neke bijesne kilometraže znala izmlatiti stotku za manje od 10 sati. Uostalom, radi se o trkaču/ici, koja je najvjerojatnije s najmanjom kilometražom od svih išla maraton ispod 3 sata (2:53), i koja nikada nije dosegnula svoj pretpostavljeni potencijal, ali to je sad tema za neku drugu priču. Elem, ušla je u trku beskompromisno, i završila prvi maraton za 3:40, i u toj fazi trke je imala više od tri minute prednosti ispred Veronike, koja je prvi maraton izvrtila za 3:43. U sljedećem maratonu je Veronika održala u dlaku isti tempo (opet 3:43), a Antonija pala za 6 minuta, tako da su skupa došle na prolaz 80-og kilometra na 7:06:15. Logičan epilog bi trebao biti daljnji pad tempa Antonije i Veronikin kontinuitet, ali je Antonija i dalje držala pritisak. Čak što više, cijelo vrijeme je bila ispred i u svakom krugu bi napravila po 30-45 sekundi razlike, koje bi potrošila na okrepnoj stanici, na kojoj se Veronika ni jenom nije zadržala duže od 5 sekundi. Istovjetan scenario međusobnih prelazaka se konstantno ponavljao tijekom svih zadnjih 6 krugova, tj. 30 kilometara. I kako je Antonija sve to otrpjela do 95-og kilometra i kako su skupa krenule u zadnji krug, već su svi, uključujući i mene (a kasnije mi je to isto rekla i Veronika), povjerovali da će Antonija hladno završiti trku dobrim finišom, jer je cijelo vrijeme imala bolji tempo trčanja, ali je puno vremena gubila na dugačkim zadržavanjima na okrepi. Međutim, Veronika poteže zadnji krug za 22:20 (tempo 4:28km) i strašnom završnicom radi 6 minuta razlike samo u zadnjih 5 kilometara i osvaja svoju treću titulu državne prvakinje (nakon 10km i maratona), vjerujem i najdražu. Poslije trke smo se složili da joj je ovo sigurno najbolje otrčana trka u karijeri, a ipak se radi o trkačici s bezbroj nastupa na europskim i svjetskim prvenstvima, svjetskom kupu, s preko 60 maratona u nogama. Ali za to joj nije bila dovoljna samo sprema, izvedba i trkačko iskustvo, već i dostojan konkurent, kakvog je imala u Antoniji.

veca

Veronikina statistika je uvijek bila nešto posebno, pa bi bio grijeh ne objaviti je i ovog puta. Znači, prva dva maratona po 3:43 (tempo 5:18/km), i zadnjih 16km za 1:20 (tempo 5:00/km). Krugovi po 5km: 27:11 / 26:49 /  26:30 / 26:50 / 26:40 / 26:20 / 26:20 / 26:35 / 26:35 / 26:40 / 26:57 / 26:33 / 26:30 / 26:55 / 26:10 / 26:40 /26:20 / 25:10 / 26:07 / 22:20!!! Antonijina s nešto više oscilacija, ali svejedno fantastično, s opaskom da je većinu toga izvukla na glavu, dok je Veronika imala nešto i u nogama. Lijepa i rekao bih čak dirljiva priča o dva dijametralno suprotna pristupa dvije velike trkačke prijateljice, koje su nam podarile jedan epski dvoboj koji će se, sasvim sigurno, još dugo prepričavati. U sjeni te borbe je prošla odlična trka Barbare Bebić, tim više što je ona, nakon što je završila stotku za 10 sati i jednu minutu, produžila dalje i u gotovo istom tempu trčala još puna dva sata!

Poredak za PH kod žena:
1. Veronika Jurišić (Sljeme) 8:46:12
2. Antonija Orlić (Sljeme) 8:52:25
3. Barbara Bebić (Sljeme) 10:01:40
4. Mirjana Kolar (KA tim) 10:30:20

Uzbudljivo je bilo i kod štafeta na 12h, jer je većina imala po barem jednu ženu u timu, a izmjenjivali su se kad je tko htio, uglavnom u kratkim razmacima. Što je inače teže, ali je rezultatski efikasnije. Najujednačenija se na kraju pokazala ekipa simpatičnog i primjerenog imena Box of Chocolates u sastavu Marijana Liszt, Maja Maksimiljanović, Andrija Bošnjak i Vanja Maksimiljanović, koja je ukupno namlatila čak 150 kilometara, znači u prosjeku oko 3:20 po svakom od skoro 4 maratona.

fgstart

 • Forrest Gump: When I got tired, I slept. When I got hungry, I ate. When I had to go, you know, I went.
 • Elderly Southern Woman on Park Bench: And so, you just ran?
 • Forrest Gump: Yeah.

The moral f the story: Forrest Gump je jedno sasvim drugačije atletsko i životno iskustvo, tijekom kojeg trkači dobiju jednu novu dimenziju sebe i trčanja općenito. Duh ultraša još se dugo nakon te trke šeta po glavama učesnika i vrti slajdšou, a plamen entuzijazma i vlastite posebnosti danima lapaca po tabanima, koji nestrpljivo čekaju da im gazda navuče tenke i opet krene niz Savu…

Kad smo već kod slajdšoua, evo iznimno lijepih galerija Gorana Požeka i Nevena Fistrića, i zauvijek ulovljenih trenutaka s Forresta:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151679837715712.1073741827.51805315711&type=1

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.169178323248361.1073741849.100004685821741&type=1

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.168935786605948.1073741848.100004685821741&type=1

ULTRAMARATON, sve što (ni)ste željeli znati…

ULTRAMARATON, sve što (ni)ste željeli znati…

Ultramaraton je bilo koja trkačka manifestacija koja svojom dužinom prelazi dužinu klasičnog maratona od 42 kilometra i 195 metara. Obično se organiziraju trke od barem 50km pa sve do onih s enormnim dužinama, bez limita. Održavaju se na asfaltnim, zemljanim i atletskim stazama, također i u dvorani, nerijetko na traci. Pravila dozvoljavaju svakom da izabere svoj tempo trčanja, što znači da tokom trke mogu hodati, uzimati pauze za uzimanje hrane i pića, mogu čak i spavati ukoliko je trka višednevna.

ultra 06

Postoje dvije vrste ultramaratona. Jedna je s fiksnom dužinom unutar koje trkači ostvaruju svoj vremenski rezultat, a druga je s fiksnim vremenom unutar kojeg trkači pokušavaju prevaliti što veću dužinu. Postoje standardni i nestandardni ultramaratoni. U kategoriju standardnih spadaju oni s relativno okruglim brojkama: 50km, 50 milja, 100km, 150km, 100 milja, 200km, 200 milja, 1000km, 1000 milja, 12 sati, 24 sata, 48 sati, 6 dana. Svi ostali nisu standardni. Odnedavno čak i IAAF službeno vodi rang-listu, te kontinentalne i svjetske rekorde na trkama od 100 kilometara, jedinu ultrašku disciplinu koju je (zasad) priznao. Oba svjetska rekorda na 100km drže Japanci – u muškoj konkurenciji Takahiro Sunada (6:13:13), a u ženskoj Tomoe Abe (6:33:11). Inače, od svih svjetskih rekorda u preostalim atletskim disciplinama, na 100km je u postocima najmanji zaostatak ženskog u odnosu na muške rekorde. Iznosi samo 5%, dok je u svim ostalim iznosi u pravilu oko 10%.

ultra 04

 • – Najduži službeni ultramaraton je Self-Transcendence 3100 Mile Race, u dužini od 4,989 kilometara. Trkači vrte krug od samo 833 metra i imaju na raspolaganju 52 dana da završe trku tijekom srpnja i kolovoza u kvartu Queens u New Yorku. Što znači da moraju u prosjeku svakog dana otrčati 98 kilometara da bi je završili u vremenskom limitu. Rekorde drže Nijemac Madhupran Wolfgang Schwerk (41 dan + 8 sati) i Amerikanka Suprabha Beckjord (49 dana i 14 sati), mada mi oboje smrde na Indijce. Mandhupran je prosječno svakog dana prelazio 120 kilometara, a Suprahba točno 100!
 • – U periodu od 1992-1995 održavana je Trans America Footrace, trka od Los Angelesa do New Yorka. Trkači su u dnevnim etapama po 70-ak kilometara odrađivali ukupnu dužinu od oko 4800km, za što im je trebalo nešto više od dva mjeseca. Zadnji pobjednik, ujedno i rekorder trke je slovenska ultraška legenda Dušan Mravlje, kojemu je za taj poduhvat trebalo 428 sati. Dušan je inače pobjednik prve «vremenske ultre» u Hrvatskoj: 12-satnog ultramaratona Forrest Gumpa, održanog 1998. godine, kada je u Maksimiru pretrčao 127 kilometara.
 • – Najveći i najstariji svjetski ultramaraton je COMRADES u Južnoj Africi. Na toj ultri svake godine nastupi preko 10,000 trkača, a teška brdovita staza u dužini od 90 kilometara, između gradova Durban i Maritzburg, simbolično spaja Atlantski i Indijski ocean, pa trku neformalno zovu Ocean to ocean. Trka se održava od 1921. godine, s ratnom pauzom 1941-1945, tako da je do sada održana 87 puta.
 • – Cliff Young je 1983.g. pobijedio na čuvenoj WESTFIELD RUN trci od Sydneya do Melbournea (875km). Zašto ga spominjem? Zato jer je tada imao 61 godinu!!
 • – Međutim, ni to nije sve. Phil Latulippe (Quebec, Kanada) je 1989.g. pretrčao Kanadu od Vancouvera do Halifaxa (6700km). Iste godine proslavio je i svoj 70. rođendan!
 • – Fyona Campbell iz Velike Britanije je prehodala planetu Zemlju u dužini od 31,519 kilometara. Uz tu činjenicu stoji i podatak da je imala 27 godina, što je vrlo neprecizno s obzirom da nije navedeno da li je imala 27 godina na startu ili na cilju, jer joj je za ostvarenje ovog nesvakidašnjeg podviga trebalo 4069 dana, ili bolje rečeno – nešto više od 11 godina!?

Iz ovih podataka se može lako zaključiti da ultramaratoncima godine ne smetaju. Ustvari, ne samo da ne smetaju nego im idu u prilog. Naime, životni i trkački vijek ultraša je iznimno dug, prvenstveno zato jer treba dugo godina trčanja da bi se uopće postalo. Jednom kada ultraš stasa, rijetko prekida trkačku karijeru, tako da ostaje u trčanju praktički zauvijek. Zašto? Odgovor je vrlo jednostavan. Ultraši su u biti pravi trkači! Kad kažem pravi, pri tom ne mislim na njihove rezultate, rekorde, izgled, tehniku i sve ono što bi moglo upućivati na to. Ultraši su pasionirani trkači, koji, istinabog, vole rekorde i rezultate (uglavnom dužinske naravi), ali bi oni trčali i da svega toga nema. To su ljudi koji trče u pravilu svakog dana, rijetko kad sustavno treniraju, ne vole tapering, carboloading… Oni bi trčali i da nema organiziranih trka, klubova i ostalih trkača, da ne postoji trkačka scena, da se nije desio trkački bum, a o novčanim nagradama da ne pričam.

Ustvari, kad malo bolje razmislim, vjerojatno su prvi trkači bili upravo ultraši. Čovjek je u svojim prapočecima, ne bi li došao do hrane, lovio svoj ručak na način da bi satima, a nerijetko i danima pratio svoj plijen, inače na kratkim prugama brži od njega, i na taj način ga izmorio i prehranio sebe, svoju obitelj i svoje pleme. Drugim riječima, naša vrsta je produžena zahvaljujući ultrašima :).

Još me malo misli drže u tom dobu i razmišljam da li je i tada nekog od tadašnjih trkača-lovaca zarazio trkački virus? Uvjeren sam da jeste, obzirom da se tada, čak i puno više nego danas, živjelo instinktivno. Jer, ako su crtali svoja «umjetnička djela» po zidovima pećina, sasvim sigurno ne u namjeri da ih prodaju ili steknu status u cijenjenim umjetničkim krugovima, sigurno su neki i trčali (mimo lova na mamute). Možda su bili svjesni treninga koji im daje veće šanse za preživljavanje, samim time bolju poziciju u plemenu, te uzročno posljedično lakši i širi odabir partnera s kojim će prenijeti svoje bolje gene, bilo da se radi o urođenim ili stečenim. Možda i nisu, zato jer je lov, zbog nedostatka škrinje za zamrzavanje, bio gotovo svakodnevan i trajao je praktički do kraja života, što u principu i jesu karakteristike današnjih ultramaratonaca :).

Badwater ultramarathon

Hrvatski ultramaraton se upravo širi i to kolateralno, uz trenutni all-round trkački mini-bum, uz zapaženi razvoj trail trčanja i trekinga. Dugo je godina 12-satna ultra Forrest Gump bila perjanica, ustvari jedina zvijezda na našem ultraškom nebu (Supermaraton Zagreb-Čazma pravno-formalno jeste ultra, ali je to ipak samo nešto duži maraton), a u zadnjih par godina stvari se počinju mijenjati na bolje. Od ove godine ultramaraton i službeno ulazi u zajednicu priznatih sportova i disciplina, i po prvi put ćemo dobiti zvanične prvake Hrvatske u trčanju na 100 kilometara, koji će, shodno tome, ostvariti izvjesne sportske beneficije kao u bilo kojoj drugoj atletskoj disciplini, sukladno pravilniku.

Dakle, prvo državno prvenstvo u ultramaratonu je na rasporedu 04.05. u Zagrebu, a organizaciju će obaviti Atletski klub Sljeme. Točna lokacija još nije određena, ali najvjerojatnije će se održati na obali jednog od dva zagrebačka jezera – Bundek ili Jarun. Staze za 100-kilometarsku ultru mogu biti od točke A do točke B, ali mogu biti i kružne, s tim da krugovi ne smiju biti kraći od 3, niti duži od 25 kilometara. Zbog lakše organizacije, kontrole, logistike i nadzora, bolje su kružne staze, tako da će prvenstvo u Zagrebu biti na stazi koja će imati krugove unutar 3 i 6 km. Visinska razlika ne smije biti veća od 0,5%, a staze na Bundeku i Jarunu zadovoljavaju taj uvjet jer su gotovo u potpunosti ravne. Vremenski limit trke bi trebao iznositi 12 sati. Trka će biti otvorenog tipa, što znači da će na njoj moći nastupiti svi oni koji to žele, ali u konkurenciju za državno prvenstvo će ući samo trkači koji su članovi hrvatskih atletskih klubova, koji su uredno registrirani u Hrvatski atletski savez, koji imaju ovjereni liječnički pregled (ne stariji od 6 mjeseci) i koji su na vrijeme prijavljeni od strane svog kluba. Znači, ukratko – kao i u svim ostalim atletskim disciplinama.

Osim toga, Šimun Cimerman, alfa, romeo i omega-3 hrvatske avanturističke scene, već par godina radi «Velebitsku stotku», koja u biti nije pravi ultramaraton (a i nije 100km) jer staza nije strogo definirana, dozvoljene su kratice i gotovo da svaki učesnik ima drugačiju stazu, što je u ultraškom (i bilo kojem drugom atletskom) svijetu nedozvoljeno, pošto svi moraju proći podjednaku udaljenost. Međutim, priča je dobra, i samim time dolijeva ulje na vatru ultraškog plama. A dolit će je ove godine i Istarska ultra na 100 milja (www.100miles.srk-alba.hr/) u organizaciji SRK «Alba» iz Labina i SD «Trickeri» iz Pazina. Trka ima standardiziranu i relativno točnu dužinu, ali je visinska razlika velika (4580m), staza također nedefinirana i neobavezna, tako da spada u kategoriju tzv. avanturističkog ultramaratona ili ultra-traila, dakle slična priča kao i s Velebitskom stotkom. Sve u svemu, hrvatski ultraši imaju, za razliku od prijašnjih godina, veliki izbor velikih trkačkih izazova.

Inače, svjetski savez za ultramaratonsko trčanje (IAU – International Association of Ultrarunners), svake godine organizira Svjetska i europska prvenstva u 4 ultraške discipline: 50km, 100km, 24 sata i ultra-trailu. Sva ta prvenstva su pod okriljem IAAF-a, krovne svjetske atletske federacije, što pravno znači da su priznata i da se na njima može nastupiti samo uz suglasnost i prijavu od strane nacionalnih atletskih saveza.

ultra 03

Za kraj samo podaci o trenutnim svjetskim (i hrvatskim) rekordima u nekim standardiziranim ultraškim disciplinama:

 • 12-sati, muškarci: Yiannis Kouros (Australia)162.4 km (16.03.1985., Mountaban, Francuska). Neslužbeni rekorder Hrvatske je Hrvoje Kovač sa 137 kilometara i 270 metara (14.05.2011., Zagreb, Forrest Gump).
 • 12-sati, žene: Ann Trason (USA)147.6 km (04.08.1991., Hayward, USA). Isto tako, neslužbena rekorderka Hrvatske je Nikolina Šustić, koja je 14.05.2011. na Forrest Gumpu istrčala 130 kilometra i 210 metara.
 • 24-sata, muškarci: Yiannis Kouros (Australia)303.5 km (05.10.1997., Adelaide, Australija).
 • 24-sata, žene: Mami Kudu (Japan) – 254,4 km (13.12.2009., Soochow, Tajpeh). Neslužbena rekorderka Hrvatske je Veronika Jurišić sa 202,5 km na Svjetskom prvenstvu 13.05.2010. (Brive, Francuska).
 • 48-sata, muškarci: Yiannis Kouros (Australia)473.5 km (03-05.05.1996., Surgeres, Francuska).
 • 48-sata, žene: Sumie Inagiki (Japan)397.1 km (021-23.05.2010., Surgeres, Francuska).
 • 6 dana, muškarci: Yiannis Kouros (Australia)1038.9 km (20-25.11.2005., Colac, Australija).
 • 6 dana, žene: Sandra Barwick (Novi Zeland)883,6 km (18-24.11.1990., Campbelltown, Novi Zeland).
 • 100 milja, muškarci: Yiannis Kouros (Australia)11:46 (7.11.1984., New York, USA).
 • 100 milja, žene: Ann Trason (USA) – 254,4 km (04.05.1991., New York, USA).
 • 1000km, muškarci: Yiannis Kouros (Australia)5 dana, 20:13 (20-26.05.1988., New York, USA).
 • 1000km, žene: Sandra Barwick (Novi Zeland)7 dana, 16:08 (16-24.10.1991., New York, USA).
 • 1000 milja, muškarci: Yiannis Kouros (Australia)10 dana, 10:30 (20-30.05.1988., New York, USA).
 • 1000 milja, žene: Sandra Barwick (Novi Zeland)12 dana, 14:38 (16-28.10.1991., New York, USA).

Ako ste pažljivo proučili liste, vjerojatno vam nije promakao podatak da sve muške rekorde drži Australac grčkog porijekla Yiannis Kouros, poznat pod nadimkom «Bog trčanja» (Runing God). Čovjek s nevjerojatnim dostignućima, koji drži sve ultraške rekorde, i koji u svakoj disciplini ima po 10-ak najboljih rezultata svih vremena, s time da druga osoba na tim listama zaostaje uglavnom iza njega u pravilu za više od 10%!! Ako ste do sada mislili da je Gebrselassie najveći trkač svih vremena, razmislite još jednom 🙂

Vezani članak: 24-satni ultramaraton

Forrest Gump, rang-lista stotkaša

Još malo statistike. U proteklih 7 izdanja je 67 trkača pretovarilo 100 kila u 12 sati (56 muškaraca + 11 žena).

ŽENE:

1 Šustić Nikolina 130,2 2011
2 Bezek Martina 127,8 2011
3 Jurišić Veronika 125,2 2009
4 Gomilšak Marjeta 117,8 2012
5 Senković Senka 109,0 2011
6 Kopecki Želimira 108,4 2012
7 Bebić Barbara 105,5 2011
8 Nestić Katarina 104,4 2011
9 Vrečar Lidija 101,0 2000
10 Bojić Marijana 100,2 2012
11 Karčić Natalie 100,0 2000

MUŠKARCI:

1 Kovač Hrvoje 137,3 2011
2 Lončar Franjo 131,5 2000
3 Petrina Dalibor 129,5 2000
4 Mravlje Dušan 127,5 1998
5 Ivanagić Dario 127,0 2012
6 Selman Sandro 126,0 1999
7 Pivec Tomaž 123,5 2012
8 Dragojević Slađan 123,0 1998
9 Džomba Anteša 123,0 1999
10 Blažanin Ante 121,0 2000
11 Aničić Ivo 120,0 1998
12 Žalac Darko 119,5 2000
13 Režonja Miro 117,4 2009
14 Marušić Domagoj 117,4 2011
15 Dimov Zoran 117,2 2011
16 Janković Dragan 111,5 1998
17 Rogić Damir 111,3 2011
18 Barić Zdravko 109,6 2009
19 Čošić Stjepan 109,5 2010
20 Vlahek Pavao 109,0 2011
21 Kršinić Frano 108,5 1999
22 Mužina Sandi 108,5 2000
23 Gomilšak Srečko 108,4 2012
24 Kopecki Dragan 107,3 2012
25 Lovrec Nenad 107,3 2012
26 Huzanić Hrvoje 107,2 2012
27 Pezić Josip 106,8 2011
28 Fučkar Goran 106,5 2000
29 Jelavić Ivan 106,5 1999
30 Orešković Zoran 106,0 2012
31 Rakipović Elvir 105,7 2011
32 Košćak Zoran 105,5 2011
33 Dikon Josip 104,8 1998
34 Sobočanec Nikola 104,6 2011
35 Barić Hrvoje 104,4 2011
36 Bukovec Matjaž 104,4 2011
37 Miko Slobodan 104,4 2011
38 Setnik Roberto 103,7 2009
39 Lesjak Goran 103,5 2011
40 Stojević Mladen 103,0 2000
41 Đonđ Robert 102,2 2011
42 Goričanec Igor 101,5 2012
43 Huzjak Marijan 101,5 2012
44 Zečević Nenad 101,5 2012
45 Šimić Krešimir 101,1 2011
46 Miljković Srđan 101,0 1998
47 Petrovečki Robert 100,9 2011
48 Filipčić Miljenko 100,5 1999
49 Hladuvka Dražen 100,5 1999
50 Hudec Goran 100,5 1999
51 Radotić Saša 100,5 1998
52 Šikić Mario 100,5 1999
53 Štrbac Duško 100,4 2009
54 Bernat Robert 100,3 2012
55 Hrastnik Sven 100,3 2012
56 Matić Željko 100,2 2012

Rekord je pao u štafetnom dijelu. Rang-lista štafetara koji su uspjeli proći 150km:

1 Šumpeki 166,6 2012
2 Ljepotica i zvijeri 160,6 2011
3 Varaždinec S.D. 156,1 2009
4 Vrisak Zgažene Muhe 155,9 2009
5 Stoka sitnog zuba 154,7 2010
6 2 i 2 su 4 154,0 2009
7 Neprežaljeni 153,3 2009
8 Gimnazija Varaždin 152,2 2011
9 Mišići 151,1 2011