MAMUTI NA SLJEMENU

LINKOVI: SLIKE
REZULTATI (PDF)
POREDAK (PDF)
RANGLISTA (XLS)
RAPORT 3. KOLA / 2. / 1.
PREGLED LIGE LAGVIC

Ne znam je li za to kriva aktualna općepopularna mjera „stezanja remena“, ali sljemenski su se mamuti ove godine poprilično istanjili. I dok je prijašnjih sezona na dan tematskog kola najtežih organizator strahovao da legendarna žuta vaga neće izdržati troznamenkaste kilograme favorita, ove godine na startu nije bilo lako naći stokilaša. Ipak, našli smo dvojicu – iskusnog mamuta maratonca Željka Bubana (102 kg) i mamutskog debitanta Dadu Čuljata (105 kg). Pridružili smo im još trojicu „laganih“, s kilažom u visokim devedesetim – Slavka Sopinu, Špoljar Hrvoja i Stiplošek Mirka (svaki po 96 kg).

I trka je mogla početi! Među poznavateljima prilika kao glavni favorit je kotirao apsolutni pobjednik na vagi, Čuljat Junior, relativno novi trkač koji je čini se ozbiljno zagrizao i ove sezone postao uobičajeno ime na ciljnim listama utrka raznih. Kako to često biva, Čuljo Mlađi se (pred nekoliko godina) počeo pojavljivati u našem putujućem trkačkom cirkusu kao pratnja (Čuljatu Senioru) i fotograf/snimatelj. No, zarazili smo ga pa sada redovito trenira, utrkuje se skoro svaki vikend i potvrđuje tezu da je ponekad dobro krenuti roditeljskim stopama. Ipak, u žestokoj konkurenciji, Čuljo je osvojio treće mjesto (1:05:23), dok su prva dva pripala „laganim“ devedesetšestkilašima: Sopini, koji se do gelendera na vrhu uzverao po nordic stazi za 58:17 i Špoljaru koji je na cilj stigao cestom za 1:01:10. Što se pak mamutica tiče, tu je situacija bila još nepovoljnija. Da bračni par Buban nije doputovao čak iz Čazme, tema kola bi ostala bez ijedne ženske predstavnice. No Ivanka Buban je spasila stvar, kao jedina mamutica se uzverala na vrh i zasluženo osvojila Adventure Sport Lagvic majicu.Kišno zagrebačko nedjeljno jutro ostavilo je traga na brojnosti četvrtog kola, no oni koji su ipak startali, definitivno nisu zažalili. Kiša je već nakon prvih nekoliko kilometara prestala pa je (uz iznimku malo vjetra na vrhu) vrijeme bilo baš ugodno za trčanje. Barem za cestovnjake. Na stazi za Nordic kiša i južina (u kombinaciji s prošlotjednim snijegom) su napravile više štete pa je tako uspon po Mrcini bio blatniji i sporiji, te je ovaj put malo falilo da se vrha kao prvi ne dočepa nordijac nego cestovnjak. Tridesetak sekundi nakon Čižića (45:17) na terasu Vidikovca se zaletio Hrvoje Kovač (45:52) koji je ovim lijepim rezulatom službeno završio odmor nakon sezone i pokazao da je spreman za opaku zimsku bazu. Ženska nordic pobjeda je pripala Silviji Šumberac (54:46), a cestovna željeznoj lady Višnji Škevin (1:01:08). No moram spomenuti i drugu curu na cesti, Hrvašku Janezicu Tadeju koja se nakon nakon osobnog rekorda (1:02:58) spustila na drugu stranu Sljemena te se (smo tri sata kasnije) hrabro suočila sa Zagorskim blatom do koljena na PH u krosu.

Sljedeće nedjelje ljubitelje Adventure Sport lige čeka jedna nova tematska disciplina – štafete. Naime, tema 5. kola će biti Pedina kombinacija, koja će se sastojati u tome da će na startu imena svih prijavljenih cestovnih trkača biti ubačena u šešir (ili vjerojatnije u vunenu kapu) iz kojeg će svaki nordijac izvući svog štafetnog partnera. Zbrajanjem vremena oba člana (čista vremena bez obračunavanja hendikepa) dobit ćemo pobjedničku štafetu koja će biti nagrađena Lagvić majicama. Napomena, bilo bi dobro da za tu priliku nordijaca bude čim više kako bi i broj štafeta bio veći. Dakle, štapove u ruke i vidimo se kod bake s kolačima!

Veronika