Protekle nedjelje smo okončali prvu polovicu ovozimske, 13. po redu Lagvić lige, ujedno i prve Lagvitrek lige, pa evo par riječi o svemu.

LAGVITREK: U pet zanimljivih mini downhill trekova prodefiliralo je 76 zaljubljenika u sljemenske obronke (55+21). Najviše u prvom kolu kad ih je bilo 57, a namjanje u zadnjem – 16. Razlog osipanju je vjerojatno što je nakon prvog kola velika većina učesnika zaradila žestoke muskulfibere i shvatila da to nije baš tako jednostavno kako zvuči, pa su na kraju ostali samo oni najtvrdokorniji. Prosječna vremena po kolima (3:09 – 3:11 – 3:04 – 3:31 – 2:39) dovoljno govore o težini svake pojedine trke. Drugim riječima, Karabatica se malo preveć zaigrao s kontrolama, na žalost nespremnih, ali na veliku sreću dobro utreniranih poznavatelja sljemenskih bespuća.

Imali smo u svim kolima lijepo i povremeno blatnjavo vrijeme, osam učesnika je nastupilo na svih pet trka, a na kraju su pehare dobili sljedeći:

  1. Dado Sobota / Sandra Juhaz
  2. Marko Curi / Sandra Bortek
  3. Zoran Glavočić / Marina Markotić

REZULTATI + POREDAK

LAGVIĆ: Rezultatski i brojčano najjača zima do sada. Najviše u prvom kolu – 160, a najmanje u drugom – 110, s prosječnom posjetom od 133 trkača po kolu. Poslije nove godine u pravilu dođe do malog pada broja učesnika zbog radi zahlađenja, snijega i slično, ali velika je vjerojatnost da ćemo do kraja imati nove rekorde po broju učesnika i u prosjeku, a oba rekorda datiraju od prošle zime, kad ih je nastupilo 524 (ove zasad 426), a prosjek je bio 113.

Prvo ime lige ove zime je Veronika, čija je forma i dalje u neprestanom rastu. Par puta je popravljala svoje osobne rekorde, što su ujedno i rekordi lige, a u petom kolu je upisala prvi put i ukupnu pobjedu nad svim muškarcima, što se još nikada nije desilo ni na jednoj ligi na Sljemenu, mada se održavaju evo već 13 godina. U ovom zadnjem kolu je uz rekord staze i prvo spuštanje ispod 46 minuta, postavila i rekord lige po učinku na cesti – 89.26%, ispred Nikice Smolića (88.89%) i Dražena Dinjara (88.09.%). U sljedećim kolima će Nikica sigurno napasti taj rezultat, obzirom da ove zime još nije trčao po cesti, a brži je i stariji nego lani 🙂

Veronika će po svoj prilici biti ove zime i ukupni pobjednik lige, jer ima bolje bodove od svih muškaraca, uključujući i muškog favorita Milu Šikmana, koji također trči fantastično. On je, u ovom čarobnom sedmom kolu, otrčao na Sljeme u svojoj 66-oj godini života za fantastičnih 52:17, što je četvrto bodovno ostvarenje lige 87.83% (iza već pomenutih Nikice, Dinjara i Veronike).

Koliko je dobro bilo ovo sedmo kolo najbolje govori podatak da je čak prvih 7 išlo svoje osobne rekorde, od čega prvih pet ispod 46 minuta! Sve je začinila na Mrcini Anita Antolković drugim rezultatom svih vremena – 45:13, a bolje od nje je trčala samo Veronika prije 6 godina – 43:11. Međutim, rekord Mrcine je zato po učinku postavila Adrijana Šimić, koja je jučer svoj osobni rekord spustila na 48:35 u svojoj 47-oj godini, što joj je dalo učinak od 77.48%.

Što se tiče ukupne pobjede kod muškaraca na Cesti, prošlogodišnji leureat Mile Šikman ima laganu prednost, ali ne smije izostati jer Paver samo čeka kiks da svojom dosljednošću pokupi svoju također drugu zmagu na ligi, mada i Stjepko može pomrasiti račune, ali će mu po svoj prilici faliti 10 bodova koje je propustio nedolaskom na dva kola. U igru se može uključiti još i Nikica, koji je na Mrcini osigurao već pobjedu i s trkom manje, pa se može posvetiti lovom na Cesti u preostalih 7 optimalnih kola.

Obzirom da je Veca neprikosnovena na Cesti, najveća neizvjesnost će se voditi na ženskoj Mrcini. Tamo ljuto bojevaju, kao i svake zime, Sandra Juhaz i Adrijana Šimić, koje su trenutno u jednom bodu i nemoguće je bilo što prognozirati. Sljedeće, osmo po redu kolo, je na rasporedu 28.12., a velike su šanse da ćemo konačno ove zime na Sljemenu uć u minuse 🙂

LINK na rezultate, poretke, statistike, rang-liste…

LINK na fotogaleriju s Mrcine (by Neven Fistrić)