Nakon pauze od dva tjedna nastavlja se ASZLL (Adventure Sport Zimska Liga Lagvić). U vikendu kojeg smo (s pravom) preskočili začeta je ovogodišnja bratska liga Japetić, dok je na cesti od Bundeka do Velike Gorice postavljen novi rekord Hrvatske u polumaratonu za žene (1:15:41, Lisa Stublić).

Tema šestog kola će biti perolaka kategorija, a na svoje će doći trkači/ce koji otraga imaju mala sužena dupenca i u dobrim su odnosima s gravitacijom. Ne prkose joj i ne pružaju skoro nikakav otpor i nisu u svađi. Koliko je težina bitan element dugoprugaškog trčanja, najfriškije potvrđuje nova rekorderka Lisa sa svojih 44 kilograma! U prošlogodišnjoj trci lakih trkača 10 najlakših učesnika (5 muških i 5 ženskih) je ukupno na vagi imalo 595 kilograma, što znači da je prosjek bio ispod 60 kila. Najlakši kod muškaraca je izmjeren Saša Šujica (62kg), a kod žena tematska pobjednica Veronika Jurišić (53kg).

I ovog puta ćemo zakomplicirati tematski fight. Dakle, na vagu ide samo osumnjičeni muškarci, koji evidentno imaju manje od 70kg, i žene manje od 60kg. Onda profiltriramo po pet lakih komada u obje konkurencije i potom ih uparimo, kako bi obračun dobio na težini, tj. zanimljivosti i nepredvidljivosti. Pobjednika će nam dati najmanji zbroj njihovih vremenskih utržaka, uz amandman da će se nordijcima dodavati po 5 minuta, naravno, ako se netko od njih svojom masom kvalificira u finale.
Favoriti za finale sa zanemarivim pozadinama, sudeći po dosadašnjim rezultatima u prvih 5 kola su: Branko Dobranić, Dubravko Milić, Darko Krog, Tomislav Filipčić, Nedjeljko Kopajtić, Kamer Halili, Pejo Katavić i Hrvoje Kovač kod muških, te Veronika Jurišić, Petra Gidak, Višnja Škevin, Petra Podnarčuk, Ana Ješovnik, Silvia Šumberac, Bernarda Rožman, Marija Mioković i Gordana Odrljin, mada su uvijek moguća iznenađenja, jer nije isključeno da je netko odgladovao 15-ak dana kako bi dobio prigodu da nastupi na ovom prestižnom mitingu i osvoji ASZLL-majicu dugih rukava veličine S, koja budi zavist kod susjeda dok se suši na štriku. Svi oni uglavnom imaju tanke sjene i indeks tjelesne mase ispod 21, osnovni genetski preduvjet za vrhunski ili barem odličan trkački rezultat, posebice ako je riječ o planinskom trčanju, a jeste.

Naravno, nitko ne može dobiti dvije majice jer je organizator religiozno nekorumpiran, pa u slučaju ponavljanja pobjednika (kao što smo već imali X slučajeva), majicu dobiva sljedeći po rezultatu. U ovom kolu to će biti olakotna okolnost jer su neki od favorita (Veronika Jurišić, Silvia Šumberac, Tomislav Filipčić) već bili tematski pobjednici, pa se otvara prilika za majicu čak i sa trećim, možda i četvrtim mjestom.
Vremenske prilike u zadnja 2 tjedna su deprimirajuće. Lagana kišica uz prohladno vrijeme je postala naša svakodnevnica, a do nekih bitnih pomaka ka boljem neće doći ovog tjedna. Međutim, ako vam uspon ne uključi centralno tjelesno grijanje, ili ako vam se kojim slučajem ne ukaže sunce kod kapelice Svetog Jakoba, ono što mogu obećati je 10 litara kuhanog vina i čaja, kao dio zimsko-ligaške tradicije koju ćemo zasigurno zadržati, pogotovo u ovo praznično doba.

Sve dosadašnje rezultate, poretke, rang-liste, statistike itd., možete prosurfati na stranicama Atletskog kluba Sljeme, organizatora ASZLL-a (www.aksljeme.com).