Definirana je staza za treking Kameni svatovi. Duga staza ima 7 kontrolnih točaka, 13km zračne linije između kontrola, i dugačka je oko 25 kilometara (po stazama, bez kraćenja). Visinska razlika nije velika, samo jedan dugački uspon od jednog kilometra. Orijentacijski nije zahtijevna, sve su točke na markiranim putevima ili na nemarkiranim stazama.

Karta

Upute

Kartu objavljujemo na vrijeme, kako bi svi koji žele mogli prije trke proći teren i upoznati se sa stazama po kojima će se trka odvijati. U prilogu je i objašnjenje dolazaka na kontrolne točke, međutim, dozvoljena su i kraćenje, tj. proizvoljni dolasci na kotrolne točke.

Staza neće biti označena, a svi će natjecatelji prilikom podizanja startnog broja dobiti kartu i upute (istovjetno ovima koje objavljujemo), te bon za ručak nakon trke u planinarskom domu. U ručak je uključen grah sa kobasicom, štrudla i jedno piće (pivo ili sok). Planinarski dom je oskrbljen hranom i pićem, pa je moguće repete o vlastitom trošku.

Kameni svatovi su slikovite dolomitne stijene na zapadnom obronku Medvednice koje je narod nazvao «Zakletim svatovima» i o njima ispleo niz priča. Planinari su ih nazvali Kameni svatovi prema poznatoj pjesmi hrvatskog književnika Augusta Šenoe. Dižu se oko 400 m visoko nad cestom iznad sela Jablanovec, a njihovo golo tjeme dobro je vidljivo čak iz Samobora. Kamena glavica na njihovom vrhu najljepši je vidikovac na cijeloj Medvednici. Odavde se pruža prekrasan pogled na Hrvatsko zagorje, Samoborsko gorje, Žumberak, a za jasnih dana mogu se vidjeti Triglav i Kamničke Alpe.

  • U pol plača, u pol smijeha.
  • “Kad se ljubi, nema grijeha.”
  • Pitaj narod pri toj gori: “Šta će ona rosna stijena?”
  • Pa ti narod odgovori: “To su svati od kamena.”

KARTA

Kameni svatovi 2011 – kontrolne točke

Službeni raspis