KAKO POSTATI HEROJ

Scenario i režija: Mladen Matičević
Uloge: Mladen Matičević, Goran Terzić, Brana Radović
Žanr: dokumentarni/sportski
Trajanje: 80 minuta
Proizvodnja: 2006.

Ovo je dokumentarac o čovjeku koji je riješio da nešto uradi sa sobom, da okrene drugi list u životu i da uspije. Filmski režiser Mladen Matičević, koji je sanjao da snima filmove o poznatim ljudima s poznatim glumcima, napunivši 40 godina života, shvaća da se tome teško više može nadati. Što od depresije, što od rezigniranosti životnim okolnostima, nakon gledanja Roterdamskog maratona na TV-u, dolazi na nevjerojatnu ideju. Pada mu na pamet, da snimi film o sebi i to na način da istrči maraton, i tako postane heroj, ali ne za druge, već samom sebi. Da, netko bi rekao, bavio se cijelog života sportom, trčanjem, pa eto riješio da i to isproba. Ali čovjek u ovoj priči nije vježbao skoro dvadeset godina, ima 120 kilograma, a riješio da pretrči maraton?! I kada je ostatku obitelji iznio svoj naum, svi su ga proglasili ludim, blesavim, čak je i pala oklada s njegovim kumom da neće uspeti. Sve ga je to pogađalo, ali više od svega nerazumijevanje. Zašto se smijati nekome tko želi da uradi nešto sa sobom, bez obzira na godine i kile? Samo je volja i srce potrebno, i eto uspjeha. Zato je film i dobio naziv “Kako postati heroj” («How to Become a Hero“), šireći taj entuzijazam i buđenje osobne borbe da se ispliva iz misaonog mraka.

Naravno, nije bilo lako, kako sam Mladen kaže, krenuo je s nevjerojatnih 750 metara na prvom trčanju i jedva disao poslije toga. Sami treninzi su se nizali i dužine su se povećavale. Čak je dobio i osobnog trenera koji će voditi njegove pripreme, liječničke analize i kontrolu ishrane – možda psihički i najteži dio. Međutim, hrabro srce režisera je uspelo da izdrži, čak i kada je bilo padova u volji. Pobijedio je bolove, glad, umor, pobijedio je depresiju, pobijedio je tugu koja ga je snašla nakon gubitka majke. Pobijedio je na kraju i sve te kilometre, trčeći maraton oko 5 sati. Nevjerojatno, i svaka mu čast!

Ovaj dokumentarni film, prikazan na FEST-u 2007. godine, posjeduje elemente i humora, ali onog iskrenog, ne glumačkog, već životnog. Posjeduje izraženu upornost glumca – protagoniste – režisera – trkača, koji trči svoju životnu trku i time pobjeđuje ono što ga je mučilo u dubini duše. Jer trčanje ima tu draž da izbaci sve iz sebe, da se znojem odagnaju loše misli, da se metrima umara tijelo, ali da se duša oslobađa okova, da se bolom postaje svjestan svojih mogućnosti, i da se budi život u trkaču. Dakle, autobiografski dio života oslikava na komičan, ali i uzbudljiv način, gdje se polako okolina pretvara u navijača, a ne u suca, gdje svi polako “dišu” za kilometre koje on osvaja, teško, ali na kraju ipak uspješno. Priča je maksimalno inspirativna i ulijeva snagu da se i u gledatelja nešto promijeni.

Projekcija filma je u ponedjeljak, 03.12. u klupskim prostorijama u Trnjanskoj 87 oko 20:00. Ulaz je besplatan, pivo nije 🙂