Naše trke

AK Sljeme organizira godišnje preko 50 različitih natjecanja, najvećim dijelom na Medvednici, i ne može se reći da nismo originalni:

· Prvi planinski maraton u Hrvatskoj
· Prvi off-road polumaraton u Hrvatskoj
· Prvi vremenski ultramaraton u Hrvatskoj
· Prvu ljetnu ligu u Hrvatskoj
· Jedinu trku u drugom gradu (Hvar)
· Jedinu trku u drugoj državi (Durmitor)

Ono oko čega je nastao klub, i ono što je pokrenulo more ostalih trkačkih i pustolovnih događanja na najdražoj nam planini je Sljemenski maraton, koji je prvi put upriličen 2000. godine, a službeni organizator je prva dva izdanja bio Atletski klub Veteran. Ekipa koja se bavila organizacijom tog maratona je početkom 2002. godine osnovala Atletski klub Sljeme, koji je od tada i službeni organizator.

Sljemenski maraton, pod nazivom «Kuda idu divlje svinje», je godinama bio jedino natjecanje u Hrvatskoj u disciplini planinskog trčanja na duge staze (Mountain Running Long Distance), u kojoj se od 2004. godine održavaju i svjetska prvenstva svake godine (Long Distance Mountain Running Challenge) pod okriljem Svjetskog saveza za planinsko trčanje (WMRA – World Mountain Running Association), koji se pak nalazi pod kapom Svjetskog atletskog saveza (IAAF).

Termini i staze Sljemenskog maratona su se često puta mijenjali, a u današnjem obliku se održava od 2009., u prvoj polovici srpnja. Svi natjecatelji se utrkuju u krugu dugačkom 14km, s time da maratonci trče 3 kruga, a članovi tročlanih štafeta se izmjenjuju nakon svakog, uz uvjet da je štafeta mješovita. Staza od 14km ima ukupnu visinsku razliku od 700m (350m nizbrdo + 350m uzbrdo). Ruta: Vrh Sljeme (TV-toranj) – Tomislavac – Žensko sedlo – Erberov put – Krumpirište – Srnec – Špilja Medvednica – Horvatovih 500 stuba – Hunjka – Danjka – Puntijarka – Snježna kraljica – Sljemenska kapelica – Činovnička livada – Zadnja stanica žičare – Vrh Sljeme.

Ključni dio maratona su Horvatove stube, najatraktivniji dio Medvednice izgrađen ljudskom rukom. Visinska razlika između prve i zadnje od ukupno 500 stuba iznosi 103 metra, a ukupna dužina tog dijela je 300 metara, što daje prosječan nagib od 40%, što je najvjerojatnije najstrmiji dio neke planinarske staze u Hrvatskoj! Broj učesnika je od početnih 50-ak trkača u prvim godinama, narastao na preko 200 u zadnje dvije sezone i trenutno je to najmasovnija planinska trka u zemlji. Ne bez razloga, jer je Sljemenski maraton najveći trkački izazov u Hrvatskoj!

Zimska Liga Lagvić


Zimska liga Lagvić se održava od 2002. godine, a starta uvijek početkom studenog. Održava se svake nedjelje tijekom cijele zime i ima 8 do 12 kola, ovisi od sezone. U prvim godinama se trčala samo asfaltirana staza po Sljemenskoj cesti u dužini od 9,3km, a već od 2005. je uvedena i off-road varijanta po Mrcini, jednom od najstrmijih sljemenskih putova ka vrhu, dugačka 5,5km. Karakteristike lige su: veliki broj učesnika, prijevoz ruksaka na vrh, te čaj i kuhano vino u cilju. U prvih 10 sezona, zimsku ligu je pohodilo ukupno više od 900 učesnika, a tijekom zadnje dvije zime, prosječan broj trkača po kolu debelo prelazi brojku 100.

Starta se kod restorana Šestinski Lagvić, na početku poučne staze Miroslavac, a cilj na vrhu, pored Vidikovca.

Ljetna liga Puntijarka


Ljetna liga Puntijarka se održava od 2003. godine, a starta uvijek početkom lipnja. Ima 12 kola, trke se održavaju svakog četvrtka tijekom cijelog ljeta, sve do kraja kolovoza. Staza je relativno kratka (4,5km), ali vrlo strma (prosječan nagib 14%). Starta se s parkirališta Bliznec, na visini od 330m, a cilj je pored planinarskog doma Puntijarka, na 957m iznad mora.

U prvih 10 godina je održano 108 kola, a na jubilarnom stotom kolu (28.06.2012.) se okupio rekordan broj trkača – 165! Do sada se popularnom Bikčevićevom stazom do Puntijarke ispentralo 1112 različitih učesnika, a prosječan broj po kolu u sezoni ljeto 2012 je iznosio 111. Staza ljetne lige Puntijarka je inače već desetljećima jedan od jačih izazova za zagrebačke sportaše, pa se na njoj često mogu sresti košarkaši Cibone, rukometaši Zagreba, profesionalni tenisači, biciklisti, skijaši, i naravno gradonačelnik Milan Bandić!

Savski polumaraton


Savski polumaraton je dugoprugaška atletska utrka po najpopularnijem zagrebačkom trkalištu, nasipu uz rijeku Savu. Zanimljiva varijanta standardizirane cestovne discipline polumaraton, ali naravno, ne po cesti, već po zemljanoj i travnatoj podlozi savskog nasipa, izgrađenog u sklopu Omladinske radne akcije „Sava“ 1968. godine u svrhu zaštite od učestalih savskih poplava. Staza prolazi kroz prirodni ambijent pored jezera Jarun, naselja Prečko i Jankomir, te po južnoj strani uz Lanište, sa startom i ciljem u Cvjetnom naselju. Na svom put prolazi, što ispod, a što preko, četiri zagrebačka mosta: Jankomirski, Jadranski, Savski kolni i Novi željeznički (tzv zeleni). Termin trke je zadnja nedjelja veljače, pa ovo natjecanje i simbolično zatvara dugu zimsku bazu, te otvara trkačko proljeće.

Broj učesnika iz godine u godinu rapidno raste, tako da je sad to respektabilna brojka od preko 300 trkača, što ovu trku čini jednom od najmasovnijih u zemlji.

Forrest Gump


12-satni ultramaraton Forrest Gump je najduža atletska trka u zemlji, za vrijeme koje veliki broj učesnika pretrči više od 100km. Termin trke je početak svibnja, a lokacija je u prvim godinama bio park Maksimir, dok je 2012. održana u parku Bundek. To je, zasad, jedini ultramaraton u Hrvatskoj u jednoj standardiziranoj ultraškoj disciplini, a broj učesnika raste svake godine, i prelazi brojku 100, što govori da je ultramaraton u našoj zemlji našao svoju klijentalu. Upravo zahvaljujući toj činjenici, u okviru Forresta 2013. godine će se po prvi put u Hrvatskoj održati službeno državno prvenstvo u trčanju na 100 kilometara.

Durmitor Trekking


Durmitorski treking je, bez lažne skromnosti, trka na najatraktivnijoj lokaciji na cijelom Balkanu, a vjerojatno i šire. Nastao je u ljetu 2009. godine, kao posljedica visinskih priprema, koje na tom području obavljaju članovi Atletskog kluba Sljeme. Durmitor je, jednostavno rečeno – savršena planina, baš takvu smo planinu zamišljali kao djeca. Ima u sebi neku čar života, neki odsjaj gora, jezera, kanjona, onih cvjetnih livada durmitorskih i čini se da nigdje, kao ovdje, čovjek ne može uživati u čarima prirode uvijek i jednako. Kad pogledate moćnu gromadu Durmitora, dočeka vas čarolija prirode, na koju ni čovjek ni vrijeme nisu ostavili traga, a sunce iza njegovih surih pleća zalazi kao da se nikad više neće vratiti.

Termin je početak kolovoza, a broj učesnika varira oko brojke 100, velikom većinom iz Hrvatske, obzirom da je trka u sastavu hrvatske Treking-lige.

————————————————————————————————————————————————————————————

Osim ovih, klub je tijekom svog postojanja organizirao još neke trke, koje se u međuvremenu, iz raznih razloga više ne održavaju, što ne znači da neće opet:

· Brdska trka «Učka» (2006-2009)
· Brdska trka «Staza broj 19» (2007).
· Dotrščinski kros (2010-2011)
· Sesvetski kros (2010)
· Ribnjakros (2011)
· Run 311 (2012)
· Treking’s Peak (2011)
· Kameni svatovi (2010-2012)
· Bjelolasica treking (2012)
· Kaj maraton (2012)
· Nepošteni triatlon (2008-2010)

Osim toga dva, suorganizatori smo Hvarskog polumaratona (SD Hvar marathon), a pomažemo i organizaciju najstarije brdske trke u zemlji – Sljeme (VK Jarun).

Osim toga tri, naš ekstremno usmjereni ogranak «Gelender», organizira još preko 20 raznih trka, isključivo na Medvednici:
· Jutarnja Gelender Liga, 12 trka, svake prve srijede u mjesecu
· Mrak kombinacija, orijentacijsko-trekersko-planinske trke u prvih 6 srijeda u godini